Eskişehir Genç İş Adamları Derneği (ESGİAD) Başkan Vekili Kerem Toparlar yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Pandemi sürecine rağmen Dünya’da bol para dönemi yaşanıyor. Enflasyon ve faiz hemen hemen tüm dünya ülkelerinde düşük seyretmesine rağmen ülkemizde ki tablo bunun tam tersi istikamette. TÜİK verilerine gore TÜFE yıllık bazda %16.59 artmış durumda. Aynı verilere göre ÜFE %38 artış gösteriyor. Yani ÜFE’nin TÜFE’nin iki katından fazla olması dünya ile uyuşmazlık gösterdiği gibi açıklaması zor bir tablo oluşturuyor ve bunun bugüne kadar başka bir örneği yok.

Bizler üretici, tüccar fark etmeksizin yüksek enflasyon altında eziliyoruz. ÜFE/TÜFE arasındaki uyuşmazlığın böyle devam etmesi ülke ekonomisine daha çok zarar verecek ve stagflasyon yani yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğin birleştiği noktaya ulaşacağız. Zira üreticinin zarara direnemediği noktada işten çıkarmalar artar ve istihdam azaldığı için işsizlik zirveye tırmanır.

Enfasyon dünyada düşük olmasına rağmen üretici fiyatları için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Demir, bakır, petrol, altın v.b. pek çok emtia pandemi nedeniyle yaşanan talep dalgalanmasından ötürü ciddi artış gösteriyor. Bu emtialar uluslararası piyasalarda dolar olarak fiyatlanıyor. Dolayısıyla bizler hem emtianın dolar fiyatından hem de Türk lirasının dolar karşısındaki değerinin düşmesinden dolayı bu yükselişten daha fazla etkileniyoruz.

Mevcut durumu göz önüne alınca bu durumun kısa sürede TÜFE’ye yansıyacağı ve enflasyonun bu yansımayla daha da yükseleceği muhakkaktır.

Unutmayalım ki sermaye güvendiği yerde kalır. Bizim hem kısa hem de orta ve uzun vadede hızlıca önlemler almamız gerekiyor. Özellikle kısa vade de dolar kurunu sabit tutmak adına Merkez Bankasının bütün enstrümanlarını ve gücünü kullanmalıdır. Dolar kurunu sabitlediğimiz taktirde bizde dünyadaki ÜFE artışından diğer ülkeler kadar etkileniriz. Bu hem ÜFE artışından minimum derecede etkilenmek hem de dolar üzerinden ödenecek borçlar için çok önemlidir. Ayrıca ÜFE/TÜFE oranının tüm şartlar zorlanarak düşürülmesi elzemdir. Üreticilerin bu ülkenin kurtarıcısı olduğunu ve bu oranların sadece üretici değil hepimizi zarara uğrattığını unutmamalıyız."