Alpu Ovası’na yapılması planlanan kömürlü termik santral projesinin ihalesi altı kez ertelenmesinin ardından yedincisinde iptal edildi.  Uzmanlar, termik santral bölgesinin hemen yanındaki Beyazaltın Köyü’nden çıkan lületaşı cevherinin, termik santral yapılması halinde büyük zarar göreceğini belirtmişlerdi. İhalenin iptal edilmesinin ardından lületaşı ustaları derin bir nefes aldı.

İptal kararını doğru bulduklarını ve ‘gelecekte bu konunun bir daha açılmamak üzere kapanmasını dilediklerini’ ifade eden lületaşı ustaları “Güzel ovamıza veya Eskişehir’in herhangi bir noktasına kurulması planlanan zararlı işletmelerin karşısındayız. Uzun zamandır lületaşı ustalığı yapıyorum ve santralin yapılması planlanan köyde yaşıyorum. Kararın iptalini sonuna kadar destekliyorum. Bağımıza, bahçemize zarar verecek olan bu santralin yapımı umarım hiçbir zaman gerçekleşmez” ifadelerini kullandılar.

ETKİLERİNİ GİDİP GÖRDÜM

Daha önce Marmaris’te yaşadığını ve bölgede bulunan Yatağan Termik Santrali’nin çevreye verdiği olumsuz etkilere bizzat şahit olduğunu belirten lületaşı ustası İsmail Kavlak "Marmaris’te dükkânım vardı önceden. Yatağan Termik Santrali’ni gidip gördüm. Santralin çevreye verdiği olumsuz etkiler ortada. Orada yaşayan insanlar evlerini, köylerini terk ettiler. Benim bir dileğim var; insanlarımız okusun, araştırsın. Tarım ve maden harikası ovamızı rant elde etmeye çalışanlara bırakmasın” dedi.