Satış noktaları, salı Yunus Emre Devlet Hastanesinin karşısındaki otoparkta, perşembe Kanatlı AVM’nin arkasında bulunan Özdilek Sanat Merkezinde, cuma günleri ise Batıkent Hasan Ali Yücel Belde Evinin bahçesinde hizmet veriyor. Üretici kadınlar, satış noktalarındaki günlerini ve üretim süreçlerini Eskisehir.Net'e anlattı. 

MANTARHANEYE İKİ ODA DAHA EKLEDİM  

Altı senedir üretiyorum 

“Ben Özlem Çınar. Altı senedir mantar üreticiliği yapıyorum. İki yıldır da Tepebaşı Belediyesinin açmış olduğu üretici kadın pazarında çalışmaktayım. Mantarın tazesi, kurusu ve bunların hazırlanışıyla ilgili çalışmalarımız var. Aşağı Söğütönü’nde tesisimiz bulunmakta. Mantarları herhangi bir zirai ilaç kullanmadan yetiştiriyoruz. Evime çok yakın bir yer… Orayı mantarhaneye çevirip, bir tesis haline getirdiğimden beri mantar üretimi sağlıyorum.”

 

Aracı olmadan tüketiciye sunuyoruz

“Mantar sağlığa çok yararlı bir şey… Salı günleri Yunus Emre Devlet Hastanesinin karşısındaki otoparkta, Perşembe günleri Özdilek Sanat Merkezinde, cumartesi günleri de Batıkent Hasan Ali Yücel Belde Evinin bahçesinde hizmet vermekteyiz. Şu anda haftada üç gün olacak şekilde kuruluyor. Bütün ürünler doğal zaten… Kadınlarımız kendi ürettiği ürünleri hiçbir aracı olmadan direkt olarak tüketiciye sunuyorlar. Kadınlar hem ürettiklerini satmalarının mutluluğu hem de iş ve çevre edinmeleri nedeniyle oldukça mutlular.” 

 Pek çok hastalığa faydalı

“Ben istiridye mantarı üretiyorum. Hammaddesini kendim hazırlıyorum. Şu anda 800 metrekare kapalı bir alanda, altı oda olacak şekilde bir üretim tesisim var. İstiridye mantarı D ve B vitamini ihtiva ediyor. Bağışıklık sistemini arttırdığı için kanser ve tümör çeşitlerini engellemede oldukça etkili… Kan şekerini de dengeliyor. Kısacası pek çok hastalığa faydası var. Her türlü yemeğin içerisinde ya da sade olarak kullanılabiliyor.”

 

Satışlara yetişemiyorum 

“Altı sene öncesinde tanıtmak çok daha zordu. Ben tanıtımını belediyemizin sunmuş olduğu imkânlarla sağlamıştım. Şu anda satışlara yetişemediğim için iki yeni oda daha kuruyoruz. Doğal olduğu için pek çok tüketici tercih etmekte… Kısacası satışlarda bir problem yaşamıyorum.” 

HANGİ ÜRÜNÜM VARSA ONU ÇIKARTIYORUM 

Hepsi kendi mahsulüm 

“İsmim Süheyla Bağ, Keskin Mahallesi’nde oturuyorum. Orada ürettiğim ürünleri satıyorum. Kendi mahsulüm ve son derece temiz… Dut çeşitleri, taze fasulye, domates, biber… O an ki ürünüm neyse onu çıkartıyorum. Satışlardan da son derece memnunum. Perşembe günleri Özdilek Sanat Merkezindeyiz. Cumartesi günleri de Batıkent Hasan Ali Yücel Belde Evine gidiyorum.”

BİLMEDİĞİMİZ ŞEYLERİ BİRBİRİMİZDEN ÖĞRENDİK 

Müşterilerimiz iyi 

“İsmim Canan Uysal. Sakintepe’de annemden kalan bir bahçem var. Çocuklarım da büyüyünce hem organik ürünler satayım hem de kendim de yiyeyim diye bahçe ekmeye başladım. Kendim de köy kızıyım, elimden çok iyi geliyor. Beş senedir üretim yapıyorum. Son iki senedir de Kadın Üretici Ürün Satış Noktalarında satış yapıyorum. Sabahtan vişnelerim vardı, onları bitirdim. Bezelyelerim vardı, onlar da bitti. Şu anda nohutum ve semizotum var. Nohutun hem tazesini hem de kurusunu satıyorum. Müşterilerimiz de iyi. Bu sebeple sabahtan bayağı bir bitirdik.”

 

Emeğimiz paraya döndü 

“Kendi ürettiklerimiz… Kendimiz satıyoruz. Müşterilerimiz de biliyor. Onlar da memnun, biz de memnunuz. Emek verdiğimiz ürünler paraya döndü. Bizim bir de ortamımız çok güzel… Bilmediğimiz şeyleri de birbirimizden öğreniyoruz. Örneğin; benim güzel yaptığım bir şey var, arkadaşımın güzel yaptığı bir şey var... Hiç bilmediğim çoğu şeyi ben burada öğrendim. Kadın Üretici Ürün Satış Noktaları bana hem özgüven, hem hayal gücü hem de yaşadıklarımı paylaşmayı verdi. Çok şeyler kattı, pazara geldiğimden dolayı çok mutluyum.” 

ORGANİK SERTİFİKASI ALDIM 

Ortamımız çok güzel 

“Ben Firdevs Altun. Satılmışoğlu Mahallesi’nde bahçemiz var. Orada doğal üretim yapıyoruz. Bu yıl yedinci yılımız. Fakat bu yıl çok mutluyum, çünkü organik sertifikamı aldım. Üç tane ürünümün ikinci geçişi, diğerleri daha birinci geçişte… Pazarımızdaki ortamımız da çok güzel. Başkanımız Ahmet Ataç Bey’e çok teşekkür ediyorum. Ayrıca emeği geçen bütün ekibe de çok teşekkür ediyorum. Diğer arkadaşlardan da çok memnunuz.”  

Bakla ata tohumu 

“Ürünleri aracı olmadan satıyoruz. Ben genelde sarımsak satıyorum. Bu yıl bezelyeyi de çoğalttık. Bakla da satıyorum. Bu baklanın tohumu Artvin’den gelen ata tohumu… Bundan dolayı çok lezzetli…” 

Ürünlerimi gönül rahatlığıyla sunuyorum 

“Organik; hiç kimyasal kullanılmadan, katkısız üretim demek… Bazı müşterilerimiz ‘çocuğuma yedireceğim. Yüzde yüz doğal ürün arıyorum’ diyor. Bunu çok yaşıyoruz. Organik sertifikamın olması nedeniyle onlara ürünlerimi gönül rahatlığıyla sunabiliyorum. Bundan dolayı da çok mutluyum.”