Eskişehir iş ilanları için tıklayın

Burada konuşan ESKİ’nin önceki genel müdürlerinden ve ESÇEVDER Üyesi Garip Yıldırım şunları kaydetti;

AĞIR METALLERİ ARITAMIYORUZ

“Atıklarını arıtmıyorlar. Bu da ciddi sorunlar yaratmaktadır. Su kaynaklarında organik ya da inorganik kirlilikler meydana gelmektedir. Porsuk barajına baktığımız zaman su seviyesi düştükçe aşağıdaki kirlilik oranı artmaktadır. Kirlilikten kastım ağır metaller. Ağır metallerin arıtılması da birçok tesiste yapılamamaktadır. İnsanlar o suyu kullanırken vücutlarına geçmekte ve bir takım zararlar yaşamaktadırlar. Bu nedenle buna dikkat etmemiz lazım.”

DOLULUK SEVİYESİ TEHLİKE ARZ ETMEKTE

“Porsuk barajındaki suyu kontrol ettiğimizde doluluk seviyesi çok yüksek değil. Şu anda yüzde kırk dördü dolu. Porsuk barajı tamamen dolu olduğu takdirde 440 milyon metreküp civarı su birikmektedir. Eskişehir’in yıllık su tüketimi 46 milyon metreküptür. Bunun dışında Porsuk Yatağındaki canlı yaşamının devam edebilmesi için gerekli olan su miktarı yaklaşık 80 milyon metreküp civarındadır. Eskişehir ve Alpu Ovasındaki tarımsal amaçlı kullanılan su miktarı da yaklaşık 120 milyon metreküptür. Bunların hepsini topladığımız zaman şu andaki doluluk seviyesi çok önem kazanmakta ve tehlike arz etmektedir.”

SUYU KİRLETMEMEMİZ LAZIM

 “Bu yağışlara çok seviniyoruz ve özellikle Murat Dağına ne kadar kar yağdığını merak ediyoruz. Kar suları, yeraltı sularının ve yüzeysel suların beslenmesi için çok önemlidir. Bu nedenle kirletmememiz gerekir. Eğer kirletirsek; arıtamıyoruz, çözemiyoruz ve maliyetler artıyor. İnsanların daha temiz bir çevreye ve daha temiz bir suya ulaşması için maliyet ödemesi gerekiyor. Ülkenin ekonomisine baktığımız zaman bunları karşılamak çok zor. Bu nedenle suyu kirletmememiz lazım. Herkesin de bu konuda destek vermesi gerekir. Eskişehir’de yaşayan insanlarla Kütahya’da yaşayan insanlar arasında bir fark yok, çünkü hepsi insan.”