Güneş enerjisinden yararlanılan alanları arttırmayı hedefleyen Tepebaşı Belediyesi, bu alanda kazandığı tecrübe ile Türkiye’de ilkleri başarmayı sürdürüyor.  Bünyesinde bulunan birçok tesis ve binada kurduğu güneş panelleri ile elektrik üretmeyi başaran Tepebaşı Belediyesi, bu kapsamda tarım üreticilerini de destekliyor.

Son olarak BEBKA 2017 yılı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Tepebaşı Belediyesi'nin başvuruda bulunduğu, "Sürdürülebilir Tarımsal Üretimde Kaynak Verimli Soğuk Hava Deposu" projesinde 400 Bin TL hibe desteği almaya hak kazandı.

%85 ENERJİ TASARRUFU SAĞLANACAK

Tepebaşı Belediyesi Sakintepe Soğuk Hava Deposunun çatısının güneş panelleriyle donatılarak, elektrik üretmesi ve üretim fazlası elektriğin şebekeye verilmesi planlanıyor. Böylece, soğuk hava deposunun giderlerinden başı çeken elektriğin, güneş enerjisinden üretilerek tasarruf edilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında tesisin çatısına 400 adet güneş paneli yerleştirilerek 96 kw kurulu güce sahip olacak. Yıllık üretim ise 150.000 kw/saat olacak şekilde planlanan sistemden %85 oranında elektrik tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

ÜRETİCİLER BİLİNÇLENDİRİLECEK

Ayrıca tesisten ücretsiz olarak faydalanan küçük üreticiler, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile yapılacak işbirliği çerçevesinde tarım ürünlerinin; üretim süreci, hasadı ve sağlıklı koşullarda muhafazası konusunda verilecek eğimlerle bilinçlendirilecek. Tepebaşı üreticisi soğuk hava depo kullanımı ile beraber ürünlerinin serbest rekabet ortamında katma değerini arttırarak, pazarlama stratejileri geliştirebilecek.

Tepebaşı Belediyesi temiz enerji kullanımı alanında kent merkezinde yapmış olduğu uygulamaların yanı sıra aynı teknolojik ve yenilikçi yaklaşımlarla kırsal kalkınmanın sağlanabilmesi, tarımsal etkinliklerin geliştirilmesi ve bölgeye örnek olması konusunda da çalışmalarına hızla devam ediyor. Bu çalışmaları ile Tepebaşı Belediyesi, kırsalda tarımsal üretim kooperatiflerini destekleyerek, bölgedeki tarımsal ve hayvansal üretimi artırmayı amaçlıyor.