TBMM Dışişleri Komisyonu ile Ukrayna Dışişleri Komisyonu önceki gün çevrim içi toplantıda bir araya geldiler.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar’ın da katıldığı toplantıda Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgaline ilişkin son gelişmelerin değerlendirildi. Toplantıda, söz alan Dışişleri Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, uluslararası hukuku yok sayan işgali tanımadıklarını dile getirerek, “Ukrayna’ya yapılan haksız, hukuksuz işgali tanımıyoruz. Ukrayna bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne sahip çıkana kadar yanında olmaya devam edeceğiz. Sadece bu işgal değil, 2014 yılında Kırım’ı haksız hukuksuz işgal edip, ilhak eden ve Ukrayna’dan koparan bu yaklaşımı da tanımıyoruz. Rusya 2014’te Kırım’da yaptığını şimdi Ukrayna’da işgal ettiği yeni yerlerde tekrarlıyor. Hukuksuz şekilde işgal ettiği bölgelerde yapacağı refarandum Kırım’da olduğu gibi tamamen gayrimeşrudur. Bu savaş Kırım’ın da aralarında bulunduğu hukuksuzca işgal edilen topraklarının tümünün Ukrayna’ya iadesiyle sona ermelidir. Ukrayna’nın bu hukuksuz işgale karşı verdiği mücadeleyi kutluyoruz. İşgalin sona ermesi için ulusalarası toplumun daha fazla destek vermesi gerekiyor” dedi.

ESKİŞEHİR UKRAYNALILAR İÇİN SEFERBER

Çakırözer savaş nedeniyle ülkesini terk ederek Türkiye’ye sığınan Ukraynalılara Eskişehir’lilerin gösterdiği dayanışma ve desteği de vurgulayarak, “Eskişehirimiz ve Eskişehirli hemşehrilerimiz bu hukuksuz işgal döneminde Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan ve aralarında Kırım Tatarı soydaşlarımızın da olduğu yüzlerce Ukraynalı kadın ve çocuğa kucak açmış, tam dayanışma örneği vermiştir. Kaldıkları yurtlarda da ziyaret ettim. Devlet kurumlarımız, belediyelerimiz, sivil toplum herkes Ukraynalı kardeşlerimizin huzuru için seferber durumda” dedi.

TUTUKLU KIRIM TATARLARI İÇİN TBMM’YE ÇAĞRI

Türkiye’nin Ukrayna’ya ve Kırım’a desteğini göstermesi için iktidara ve TBMM’ye çağrıda bulunan Çakırözer, “Ukrayna ve Kırım ile tam dayanışmamızı göstermek için, Ekim ayında Zagreb’de düzenlenecek Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesi’ne ülkemiz ve TBMM en yüksek seviyede ve en geniş heyetle katılmalıdır” dedi. Rus cezaevlerinde tutulan aralarında Kırım Tatar toplumu liderlerinin de bulunduğu Ukraynalı tutukluların özgürlüklerine kavuşturulması için Türkiye’nin devreye girmesi çağrısında da bulunan Çakırözer, “Ruslar tarafından bir yıldır haksız hukuksuz cezaevinde tutulan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal ve yardımcıları bir an önce serbest bırakılmalıdır. Hem bu konuda hem de Rus cezaevlerinde tutuklu Kırım Tatarları ve Ukraynalıların derhal serbest bırakılması için TBMM ve hükümet etkin girişimlerde bulunmalıdır” diye konuştu.