Buluşan, ETO-TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 1-5 Eylül’de düzenlenen Eskişehir 2’nci Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nı Sedef Medya Grup Başkanımız Cihan Yıldırım’a değerlendirdi. Çamlıca Mahallesi’ndeki kapalı pazaryerinde sekiz yıl fuar yaptıklarını anımsatan Buluşan, “O zaman ki heyecan yok” dedi.
Buluşan, şöyle devam etti: “Ekonomi, pandemi bütün bunlar eklendiği vakit bizim söylemlerimiz yüzde 50 yerini bulmuyor. Bugün stantları dolaştığımız vakit eskiden panayırlar kurulurdu. Mihalgazi, Sarıcakaya’da hala kurulmaya devam eder. O muhitin insanları panayırda alışveriş yapar. Onun bir özelliği vardı. Bir kanepe bile alsa indirim olur. Bir yıl vade olur, sabit fiyat bu şekilde… Fuara baktığımızda üretim ve üreticilik geri planda. Sanayi ön planda. Bundan iki yıl önce aldığımız bir pulluğu şimdi aynı fiyata almak mümkün değil. Bu kadar güzel bir eserin içinde adeta üretici kaynaması lazım. Üretim sezonu olduğu için tabi ki onun da katkısı var, kimsenin hakkını yemeyelim. Bu fuarın kasım ayında ya da kasımdan sonra yapılması düşünülmesi lazım.”
Üreticiye göre yapmıyorlar
“Firmalar bunun takvimini kendilerine göre yapıyorlar, üreticiye göre yapmıyorlar. İşin sahibi olan üreticiye göre yapmaları gerekir. Şu anda şu fuarda gezen gerçek üretici çok nadir! Şu anda fuarda gezenler adeta emekliliği olanlar… Üreticiliği bırakmış kişiler… Üreticimiz ‘Fuar kaçta kapanıyor’ diye telefon ediyor. 19.00’da kapanıyor diyoruz, ya biz yetişemeyiz diyorlar. Çamlıca’da pazar yerinde yapılan fuarları özlüyoruz. Bugün çok modern bir pazar yapabilirsiniz, çok modern bir fuar merkezi yapabilirsiniz ama bunun maliyeti size yansıyor. Şu anda burada satılan bir pulluk, traktör dahi eninde sonunda üreticiye mal oluyor.”