ESKİ’nin efsane genel müdürlerinden Garip Yıldırım, Porsuk’un beslendiği Murat Dağı’nda altın-gümüş çıkarılması için “Su kaynakları siyanürden etkilenecektir” uyarısında bulundu.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünden emekli olan Yıldırım, Sarısungur ve Ilıca barajlarının fikir babası… ‘Suyun patronu’ olarak anılan Yıldırım, son günlerdeki tartışmaları Facebook hesabından değerlendirdi. Yıldırım, “Murat Dağı’ndaki su kaynakları” başlığını taşıyan paylaşımında şunları kaydetti:

SU KAYNAKLARINI BESLEYEN ÖNEMLİ BİR BÖLGE

“Alternatifi olmayan ve insanoğlu tarafından üretilemeyen üç doğal kaynak; toprak, hava ve su. Bu üç doğal kaynakta birbiri ile ilişkili ve ayrılmaz bir bütündür. Bütünün parçalanması tüm canlı yaşamı felaketlere karşı karşıya bırakabilir. Kütahya ilinin Gediz ilçesi sınırlarında bulunan Murat Dağı birçok havzanın su kaynaklarını besleyen önemli bir bölgedir. Murat Dağı’nda çıkan sular Büyük Menderes, Gediz, Porsuk ve Banaz çayının da doğduğu yerdir. Murat Dağı yılda yaklaşık 120 gün karla kaplı olarak bulunmakta olup farklı sıcaklık ve yağış rejimlerinin de izlendiği bir bölgedir. Ayrıca Türkiye ve dünyada nadiren yetişen Yılkı Atlarıyla, Kızıl Geyikler’in de hayat bulduğu bir bölgedir.”

GIDA GÜVENLİĞİNİ DE TEHLİKEYE SOKACAKTIR

“Murat Dağı’nda çıkarılması plânlanan altın-gümüş madeni için ÇED olumlu kararının 8 Mayıs tarihinde verildiği izlenmektedir. Bu bölgede yapılacak siyanürle ayrıştırma ve patlatma nedeni ile buradaki su kaynakları siyanürden etkilenecektir. Eskişehir kentinin içme ve kullanma suyunun da temin edildiği Porsuk Çayı, Murat Dağı’ndaki kaynaklardan beslenmektedir. Bu nedenle Eskişehir için de önemli bir su kaynağıdır. Bu bölgede doğan ve birçok havzayı besleyen su kaynakları kirlenerek verimli arazilerdeki gıda güvenliğini de tehlikeye sokacaktır.”

HER YIKINTI ONARILABİLİR, DOĞANIN YIKINTISI ASLA

“Siyanür; havada daha çok gaz formunda hidrojen siyanür olarak bulunan, küçük miktarda ince toz partikülleri olarak da bulunabilir ve insanlara solunum yoluyla da bulaşabilir. Ayrıca toprak yoluyla yeraltı sularına da karışabilir. Her yıkıntı onarılabilir, doğanın yıkıntısı asla. (F. R. Atay) Porsuk Çayı’nın su kaynağı önemlidir!”

Cihan Yıldırım