Türkiye'de başlayan ve daha sonra dünyada diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların düzenlediği ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ etkinliğinde, kadınlar hem kendilerini hem de bisikletlerini süsleyerek pedal çevirdiler.
HEM KENDİLERİNİ HEM DE BİSİKLETLERİNİ SÜSLEDİLER
Eskişehir'de, bisikletin yaşamın bir parçası olması ve kadınların görünür olması amacıyla dünya genelinde düzenlenen 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' etkinliğinde kadınlar kendilerini ve bisikletlerini süsleyerek pedal çevirdi. ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ bu yıl yaklaşık 150 şehir, 30 ülkede eş zamanlı olarak yine bağımsız gönüllü kadınlar tarafından yapıldı. Eskişehir Odunpazarı Meydanı'nda başlayan tur Kanlıkavak Parkı'nda son buldu. Etkinliğe 200'e yakın kadın hem kendilerini hem de bisikletlerini süsleyerek katıldı. 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' etkinliğine katılanlar renkli görüntülerin yaşanmasına sahne olurken, vatandaşlarında yoğun ilgisini çekti.
"BİSİKLET HAYATIN BİR PARÇASI"
Etkinliğe, bazı kadınlar çocuklarını da süsleyerek katılırken çok az sayıda da erkek bisiklet kullanıcısı katıldı. Yaklaşık 3 kilometre pedal çeviren kadınlar, vatandaşlardan da yoğun ilgi gördü. Etkinlik ve bisiklet kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulunan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Organizatörü Füsun Ertunç, etkinliğin 'Dünya Otomobilsiz Kentler Günü' kapsamında bisikletin hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlendiğini söyledi. Ertunç, bisiklet kullanıcısı kadınların dilek ve isteklerini şu şekilde sıraladı:

* Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

* Biz binlerce kadın; pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek istiyoruz. Çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz.

* Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz.

* Geçmişte ‘iklim değişikliği’ diyorduk, şimdi ise ‘iklim krizi’ diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık, yaşıyoruz. Ciğerlerimiz yanıyor, canımız yanıyor. Her bireyin bu konuda yapabileceği bir şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz. Bir kişinin karbondioksit salınımı, otomobil ile gidilecek yol bisikletle gidildiğinde 15 kat azalıyor.

* Biz iklim krizine karşı yönetimlerin de derhal harekete geçmelerini istiyoruz.

* Yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım alt yapısı ve hizmetleri almak istiyoruz.

* Her an bir trafik kazasına kurban gitmekten korkuyoruz. Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletli ölümlerin durmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.