Bingöl, basın toplantısında gazetecilerle buluştu. Bingöl’e suya yönelik yapılan yüzde 40’lık zam ve insanların sumatiklerde yoğunluk oluşturması da soruldu. Bingöl, şu şekilde cevap verdi;

Eskişehir gelecekte su problemiyle karşı karşıya kalacak

“Açık ifade etmem lazım; bu konuda mütevazi olmamam lazım. Aynı zamanda ben inşaat ve su mühendisiyim. Yani su konusunu çok iyi bilen bir kardeşinizim. Dolayısıyla ta öteden beri; aday olduğumuz dönemlerden beri Eskişehir’in gelecekte ciddi bir su problemiyle karşı karşıya kalabileceğini ifade ettim. Buna yönelik de projelerimizi takdim etmiştim. Bunlar o dönem çok önemsenmedi ama bugün anladık ki; tabi biz bir mühendis olarak hesaplarken; şehirlerin geometrik nüfus artışları olur. Mesela; 2030 yılında Eskişehir’in nüfusu 1 milyon 200 bin kişi olacak.”

Yüzde 40’lık zam toplumda bir üzüntü meydana getirdi

“Dolayısıyla böyle olunca da özellikle su kaynakları yeterli olmadı. Buna yönelik kaynakların mutlaka devreye geçirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Elbette yapılan yüzde 40’lık zam toplumda bir üzüntü meydana getirdi. Dün biz Vanlılar Derneği’nde konuşma yaparken Esgazete’den Mustafa Bey bize bu bilgiyi yansıtmıştı. Ben de çok espri yapmak kaydıyla dedim ki; ‘Arkadaşlar bakın; su ücretlerine zam gelmiş. Herkes gidip alabilir’ dedim. Aslında biraz da onları tahrik ettik (gülüyor). Netice itibariyle insanlar sumatiklere gitmişler. Sonradan kısıtlama getirildi; ‘100 liradan fazla alamazsınız.’ Bence bu doğru olmadı.”

15 gün sonra işleme konabilirdi

“Şöyle olabilir, kanaatim şu yönde; 15 gün sonrasıyla ilgili fiyat işleme konabilirdi. İnsanlar da böyle bir paniğe, izdihama neden olmayacak şekilde gidip bunu alabilirlerdi. İnsanlar artık gerçekten çok ciddi tasarruf yapıyor. Yani bu zamdan etkilenmemek için işte kartıyla ne kadar alabiliyorsa onu bir avantaj olarak görüyor. Dolayısıyla işin sosyal boyutu bu… Bence hem yerel yönetimler hem de merkezi hükümetin bu işin sosyal boyutunu da düşünerek bu konuda bir çözüm üretmesi lazım. Zaten insanlar artık gerçekten çok büyük sıkıntı içerisinde. Bu dönemde yapılan zamların toplumda olumsuz etki meydana getireceğini düşünüyorum.”

Sudan kar edilmemelidir

“Ayrıca da bugün Saadet Partisi olarak da aslında bu zammın geri alınması yönünde bir talebimiz var. Biz bunu ifade ediyoruz. Netice itibariyle bir Türkiye gerçeği var. Maliyetlerin arttığını da görüyoruz. Bütün bu maliyet artışlarını göz önüne aldığımız zaman bu yapılan zam makbul müdür değil midir? Ben bunu açıkça şu an ifade edemiyorum ama bir su mühendisi olarak söylüyorum; su, Allah’ın bize verdiği bir nimettir. Suyun maliyeti belirlenirken suyu insanlara ulaştırana kadar yapılan hizmet bedelleri üzerinden, yatırım bedelleri üzerinden bir fiyat belirlenmeli. Sudan kar edilmemelidir.”