Burhan Sakallı Cihan Yıldırım ile yerel seçimin nabzını tuttu.

-Burhan Sakallı seçim için çetin bir yarış olmasına rağmen sukunetini muhafaza etmeyi nasıl başardı?

Burhan Sakallı: "Ulusal bir gazetenin yazarının benimle ilgili güzel bir tanımlaması olmuş 'sakin güç' diye, ben de özellikle 'her yoğurdun bir yiğit yiyişi var' diyorum daha dikkat çeksin diye. Benim siyaset yapış tarzım vatandaşlarımızı, hemşehrilerimizi kırmadan, dökmeden. Rakiplerimizin de kişilik haklarına saygı göstererek. Nihayetinde aynı şehrin çocuklarıyız. Dolayısıyla hemşehrilerimizin hiçbirini ötekileştirmeden, dışlamadan, kimseyi incitmeden bir seçim kampanyası tamamlayacağız." 

-Karşımızda 20 yıllık bir Büyükşehir Belediye iktidarı var. Bu nasıl bir 20 yıl sizce?

Burhan Sakallı: "Tabii ki bu zamana kadar yapılan bir sürü değerli iş var. Özellikle ilk 10 yılda yapılan iyi işler var. Özellikle son 10 yılda hepimizin hayatını değiştiren, hepimizin hayatını, şehrin ekonomisini, sanayisini, enstitüsünü ve bilimini olduğu yerden bir tık yukarıya çıkartan maalesef hiçbir şey olmadı. Büyükşehir Belediyesinin son 10 yılda görülen tablosu bu. Biz üretelim nüfusumuz aynı kalsın, sanayimiz, ticaretimiz ve ekonomimiz güçlü olsun. Tarım, hayvancılık ve gıdada iyi olalım yine nüfusumuz aynı kalsın. Nüfusun miktarının azlığı ve gelişim birbirinin zıttı olarak değerlendiriliyor; ama öyle değil. Kafe ve kahvehanelerde oturan insanlarımızla yapabileceğimiz bir sürü iş var. Tüm hemşehrilerimizle yapabileceğimiz bir sürü şey varken, bu şehrin bir sürü dinamiği ve imkanı varken yapılmıyor olması hepimizin içini acıtıyor." 

Eskişehirspor'a değindi

Burhan Sakallı: "Eskişehirspor, Süper Lig'de oynamış bir takım değil mi? Ya da Avrupa'ya gitmiş ön elemelere katılmış bir takım değil mi? Eskişehirspor'un böyle bir kabiliyeti var. Eskişehir'in de aynen böyle bir kabiliyeti var genci yaşlısı; kadını ve erkeği ile. Maalesef son 10 yılda Eskişehir'in üzerine adeta bir ölü toprağı serpildi. Her yaştan insanla görüştüğümüzde duyduğumuz şey şu 'bu şehre yeni bir heyecan lazım'. Bu şehrin üstündeki ataleti silkip atacak bir dinamizme, bir moral ve motivasyona ihtiyacı var. Bizim oradalarda 'taş üstüne taş koyandan Allah razı olsun' diye güzel bir söyleyiş vardır. Şehrimiz için bu zamana kadar hizmet eden tüm belediye başkanlarımıza eski bir belediye başkanı olarak hepsine müteşekkirim. Hepsine teşekkür etmemiz gerekiyor. Ama Mevlana'nın güzel bir sözü vardır "Dünkü sözler dünde kaldı cancağızım, yeni günde yeni sözler söylemek lazım" biz yine de dün yapılan dün söylenen sözleri inkar etmiyoruz. Ama bunlar yeni günü kurmak için Eskişehir'in geleceğini kurmak için yeterli değil. Büyükşehir Belediye Başkanının son 10 yılda yaptığı fide, fidan dağıltmak, 50 tane ya da 96 tane manda vermek var. Bunlar mı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin vizyonu, hayali? Benim itirazım bu."

-Bugün Kemal Kılıçdaroğlu'na yaptığınız bir hatırlatma vardı. Neydi o?

Burhan Sakallı: "Sn. Kılıçdaroğlu ulusal bir kanalda Eskişehir'e turist gelmesiyle ilgili bir şey söylemiş. Kılıçdaroğlu muhtemelen Eskişehir'i bilmiyordur. Eskişehir'e acaba 2004'te ben belediye başkanı olmadan önce ne kadar turist geliyordu? Eğer bugün Eskişehir'e bir turist geliyorsa özellikle ve öncelikle benim belediye başkanı olduğum dönemde, Odunpazarı Belediyesi olarak o tarihi Odunpazarı'nda yaptığımız resterasyon sonucunda ortaya çıkan büyük tarihi yapıyı, dokuyu görmeye geliyor. UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alınan evleri, sokakları, çarşıları, konakları, cam, seramik ve çini atölyelerini görmeye geliyorlar. Bunların hiçbirisi 2004'ten önce yoktu. Bugün Eskişehir'e bir turist geliyorsa bunun mimarı eski Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı'dır. Bu sefer de yeni projeksiyonda tüm ilçeleri bir turizm noktaları haline getirelim." 

-Büyükerşen'in sizin için kurduğu 'Yaşlı hanıma makyaj yapıyor' söylemiyle ilgili ne dersiniz?

Burhan Sakallı: "Yaptığımızın 'yaşlı kadına makyaj' olmadığını çökmüş bir şehir bölgesine tarihi dokunma olduğunu işte şimdi hepimiz görüyoruz." 

-Burhan Sakallı 1 Nisan'da seçilirse duruşu nasıl olacak, Eskişehir'i nasıl bir beş yıl bekleyecek?

Burhan Sakallı: "Eskişehir'in büyük hayalleri var. Bir bir Eskişehirliler bu hayallerin gerçekleşmesine her gün şait olacak. Biriktirdiğimiz çok fazla değer var. Bu şehir bu değerleri bir araya getirip bir orkestra kurup büyük bir beste yaratamamıştı. Şimdi bu orkestranın muazzam bir bestesi olmasının tam zamanı geldi. Bu şehir ortak aklın olduğu, gençlerimizin iş bulma kaygısının olmadığı bir şehir olacak. Esnafının ve tüccarının daha çok kazandığı, refah üreten bir şehir olacak. Hayatın her alanında dünyanın gelişmiş şehirleriyle rekabet edebilen bir şehir olacak bu şehir." 

-Eskişehirliler 20 yıldır bu şehri yöneten Yılmaz Büyükerşen ve Burhan Sakallı arasında nasıl bir tercih yapmış olacak?

Burhan Sakallı: "Eskişehir ve Eskişehirliler bir şey yapmamakla çok şey yapacağı bir tercihi olacak. Büyükşehir Belediyesi düşünüldüğünde yaptığı son 10 yılda Eskişehir'in gelişimin güçlendirebilecek 10 şey sayamazsınız. Büyükşehir Belediyesi 5 yıl daha izin istiyor. Bu belediye şehri şu an olduğu yerden nereye götürebilecek? Bunu soruyorum ve bu soruya kimse sağlıklı, somut hiçbir şey söyleyemiyor. Mandıralarda 2,5 liraya satılan sütün 3 liraya satılması büyük bir projeymiş gibi lanse ediliyor." 

-Şu anda varolan Büyükşehir Belediyesi personeline bir güvence verebilir misiniz?

Burhan Sakallı: "Odunpazarı Belediyesi'nde 10 yıl belediye başkanlığı yaptım ve belediyeyi CHP Belediye Başkanından devir aldım. 2004 yılına gidildiğinde şunu düşünsünler kaç tane arkadaşım yeni yönetimden dolayı mağdur oldular? Biz kimsenin işiyle, aşıyla, ekmeğiyle oynamayız. Şu anda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nde sözleşmeli olarak çalışan tüm arkadaşlarımızın bilgilerine, deneyimlerine, aşklarına ve şevklerine benim ihtiyacım var. Büyükşehir Belediyesinin ihtiyacı var. O arkadaşlarımızın özlük haklarını koruyarak, sosyal denge sözleşmelerine yenileyerek hareket edeceğim."

-1 Nisan sabahı için aklınızda bir ilk iş var mı?

Burhan Sakallı: "Şu an için yok. Sadece seçime odaklandık." 

-Çok geziyorsunuz, kararsız seçmen gördünüz mü, var mı?

Burhan Sakallı: "Var ama son günlerde kararsız seçmenlerin kararının bizden yana döndüğünü fark ediyorum. 1 ay önce kararsız seçmen sayısı azdı. Şu anda bu sayı yok denecek kadar azalmış." 

-Gözlemlerimiz at başı bir yarış olduğu şeklinde, bunu kabul ediyor musunuz?

Burhan Sakallı: "Bizim önde olduğumuz şeklinde düzeltelim bunu."

-Kararsız seçmen için ne söylemek istersiniz?

Burhan Sakallı: "Bu seçim bir yerel seçim olduğu için belki de bir kararsızlık vardır. Ama arkadaşlarım bana başka şehirlerde de benzer oranlarda kararsızlık olduğunu söylüyorlar. Muhtemelen Eskişehir'de bundan hissesini alıyordur. Ben kararsızların önemli bir bölümünün kararlarını bizim lehimize kesinleştirdiklerini düşünüyorum. Çünkü hep sahadayım."

-Eskişehirspor'u hiç sona bırakmayıp konuşmanızın ortasında Eskişehirspor diyorsunuz, ne dersiniz bununla ilgili?

Burhan Sakallı: "Bu kıymetli ve değerli bir şey. Dünyanın her yerinde şehirlerin büyükşehir belediye başkanları o şehirlerin her şeyinden sorumludur. Ben de bu şehrin her şeyinden sorumluyum. Büyükşehir belediye başkanı şehrin kaderinin kendine emanet edildiği insan demektir. Gereken her şeyi yapacağım. Eskişehirspor'un 1 Nisana kadar olan finansman sorununun önemli bir bölümünü Cumhurbaşkanımızın katkısıyla çözdük. Eskişehirspor'un herhangi bir meselesini hemen mazeret bulmadan çözeceğiz, işimize odaklanacağız. Eskişehirspor'u altyapı, tesisleşme, kurumsallaşma ve kendi kendine ekonomik durumunu çözecek bir hale getirmek için elimizden geleni yapacağız."

-Seçim öncesi son sözlerinizi almak istiyorum. Ne söylemek istersiniz?

Burhan Sakallı: "Pazar günü yapılacak seçimin hemşehrilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Demokrasiler seçimlerle taçlanır ve sandıkta çıkan millet iradesi hepimiz tarafından baştacı edilmeye layıktır. Demokrasiyle yönetilen tüm ülkelerde sandığa gitmek tüm vatandaşlarımızın ödevi, görevi ve sorumluluğudur. Tüm vatandaşlarımızın şehrimizin geleceği için oy kullanmalarını tavsiye ediyorum."

Burhan Sakallı röportaj sonrası Eskisehir.net sahibi Fatih Sezer ve Eskisehir.net Genel Yayın Yönetmeni Cihan Yıldırım ile sohbet ettikten sonra fotoğraf çekildi. Fotoğraf çekimi sonrası karşılıklı teşekkür edildi ve Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı ve kurmayları çalışmalara devam etmek üzere ayrıldılar.