Haber: Atahan Gezer

Özcan, Odunpazarı Belediyesi Meclis Toplantısında konuştu. Gündem dışı konuşmalarda SMA hastalarından bahsedilmesi üzerine söz alan Özcan, şu ifadeleri kullandı;

Yüzde 10’luk kısım özel klinik tedavisine ihtiyaç duyuyor

“1616 SMA hastası olduğunu söylediniz; doğru bir rakam… Fakat bunların 1500 tanesi SMA-1 ve SMA-2’dir. İlaçla tedavi edilebilecek pozisyonda olan hastalarımızı hükümet ve Sağlık Bakanlığı olarak SMA hastalarımızın bütün ilaç ve hastane masraflarını zaten karşılıyoruz. Sadece yüzde 10’u nispetinde tutan, DNA’sal sorunları olan çok zavallı değerli kardeşlerimin –Allah hepsine şifalar versin diyorum- sadece yüzde 10’una bugün dünyadaki tıp literatüründe hangi ilaç olursa olsun cevap verilemediği için özel klinik tedavisine ihtiyaç duymaktadır.”

1616 hastanın 1500’ünü devlet tedavi ediyor

“Bu konunun çok fazla suiistimal edilmesinin de bir anlamı yok. Sorun şudur; 1616 hastadan 1500 tanesi devlet tarafından tedavi edilmektedir. Geriye kalanların içerisinde klinik tedavisiyle ilgili bir istek vardır. Allah kimseyi bu duruma düşürmesin, ateş düştüğü yeri yakar. Bir anne ve baba; dünyanın neresinde, bedeli ne olursa olsun çocuğunun böyle bir durumunda bir ihtiyaç aradığı zaman elbette takdir edilmesi ve desteklenmesi gereken bir konudur ki; bu anne ve babanın yerinde kimse olmak istemez.”

116 çocuğu biz tedavi ettiremiyorsak…

“Ama takdir edersiniz ki; Dünya Sağlık Örgütünün akredite etmediği hiçbir tedavinin maalesef devlet tarafından ödenme şansı olmadığı için; bu konu bizim desteklerimizle organize edilmesine kalmıştır. 1500 tanesini devletin tedavi ettirme başarısını gösteren çocuklarımızın 116 tanesini de biz tedavi ettiremiyorsak bunun da ayrıca düşünülmesi gereken tarafları vardır.”

Çocukların iyileşmesiyle ilgili ne yaparsak yeridir

“Şunu da gözden kaçırmayın; özel klinik tedavilerinin altı ve üstü herhangi bir şekilde denetlenemez, faturaları da denetlenemez. Dünyada iki tane yerde yapılıyor bu… Yarın bir gün birisi der ki; ‘Küba’da kansere iyi gelen ilaçlar var. Benim de tedavimi karşılayın’ diyebilir. Birisi de der ki; ‘Çin tıbbının iyi gelen kısımları var, onu da karşılayın’ diyebilir. Ben de bununla ilgili eleştirilere katılmakla beraber; çocuklar muaf tutulmalı… Evet, katılıyorum. Çocukların her şeyi hak ettiğine ve masumiyetine vermek istiyorum. SMA’lı hastalarla ilgili, kalan yüzde 10’unun iyileşmesiyle ilgili hepimiz ne yapabilirsek yeridir diyorum.”