Eskişehir’de binlerce kişi, Odunpazarı Belediyesi, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Hacı Bektaş Veli Derneği öncülüğünde Eskişehir Alevi Dernekleri Platformu, Eskişehir emek ve demokrasi güçleri ile birlikte düzenlenen “Sivas Katliamı Anma Programı” kapsamında 26 yıl önce Sivas’ta katledilen 33 aydın ve sanatçıyı andı. Anma etkinliğinde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Sivas Katliamı Davasının zaman aşımına uğratıldığını hatırlatarak “İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmaz” dedi. 

Gündüz saatlerinde gerçekleştirilen yürüyüş ve anma töreninin ardından “Sivas Katliamı Anma Programı” kapsamında Büyükdere Mahallesi’nde anma etkinliği ve konser düzenlendi. Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi arkasındaki Futbol Sahası’nda gerçekleşen anma etkinliği ve konserde Vedat Gündoğdu, Hasan Keskin, Yoksul Derviş ve Şehribanu Kubat sahne aldı. Etkinliğe Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı İsmail Kılıç, Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Cafer Onası ile çok sayıda Eskişehirli katıldı. Etkinlik alanına Sivas Katliamında hayatını kaybeden 33 aydın ve sanatçının fotoğrafları ve “Unutmadık- Unutturmayacağız” yazılı pankartlar asıldı. Etkinlik öncesinde Odunpazarı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sivas Katliamı’nın konu edildiği ‘Bir İz’ adlı belgeselin gösterimi de yapıldı.     
 
“İNSANLIK SUÇLARINDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ”
Anma etkinliğinde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 2 Temmuz 1993’te yakılarak katledilen 33 kişiyi andı.  “Dünyanın hiçbir yerinde savunmasız; barış, dostluk ve sevgi için mücadele eden insanlar böyle bir katliamla karşılaşamaz. Karşılaşıyor ise de bunun hesabı sorulmalıdır” diyen Başkan Kurt, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu hesabı soramadığını söyledi. Ancak bunun o hesabın sorulmayacak anlamına gelmediğini belirten Başkan Kurt, “İnsanlık suçlarında, insanlık katliamlarında zaman aşımı olmaz. Elbet günün birinde bu katliamın sorumluları hesap verecektir. Biz, bu doğrultuda üstümüze düşen ne ise onu yapmaya çaba gösteriyoruz. Sizlerle birlikte demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye’de aydınlık bir geleceği kurmak istiyoruz. Birlikte olup, mücadele edersek yeni Sivasların olmasını engelleriz. İnsanın düşünce özgürlüğünü, ekonomik özgürlüğünü, yaşam özgürlüğünü elinden alan her rejime ve baskıya demokratik yollarla direnmeliyiz. Birlikte karşı çıkmalıyız. Sivas’ta yananların anılarını unutmamalıyız” dedi.     

MADIMAK’TA YAKILAN CEHENNEM ATEŞİ HALA YÜREKLERDE YANMAYA DEVAM EDİYOR
Etkinlikte konuşan bir diğer isim de Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı İsmail Kılıç oldu. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un her zaman destekçileri olduğunu söyleyen Kılıç, Başkan Kurt’a teşekkür etti. Konuşmasına Sivas Katliamında hayatını kaybedenler için yazdığı bir şiir ile başlayan Kılıç, 26 yıl önce Madımak’ta yakılan cehennem ateşinin hala yüreklerde yanmaya devam ettiğini kaydetti. Madımak ateşinde yananın aslında Hacı Bektaş Veli’nin hoşgörüsü, Yunus Emre’nin sevgisi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün demokratik, laik, sosyal hukuk devleti anlayışı olduğunu ifade eden Kılıç, “Sivas ile birlikte Maraş, Çorum Katliamlarını da unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı da belirtmek istiyoruz” dedi. 

ASIL SUÇLULAR HALA ORTAYA ÇIKARILMADI
Anma etkinliğinde Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Cafer Onası da bir konuşma yaptı. Sivas Katliamının tarihin en karanlık olaylarından biri olduğunu vurgulayan Onası, hala Türkiye’nin kanayan bir yarası olduğunun altını çizdi. Katliamın üzerinden 26 yıl geçmiş olmasına rağmen asıl suçluların ortaya çıkarılmadığına dikkat çeken Onası, Sivas Katliamı Davasının zaman aşımına uğratıldığını hatırlattı. Onası, “Sivas Katliamında yaşamını kaybeden canlarımızın anısı ve acısı yüreklerimizdedir. Her şeye rağmen katliamların değil, insanca yaşamanın, nefretin değil hoşgörünün, insanlık adına utancın değil kıvancın hâkim olduğu laik, demokratik ve çağdaş bir Türkiye’yi inşa edene kadar yılmadan mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. 

Konuşmaların ardından Vedat Gündoğdu, Hasan Keskin, Yoksul Derviş ve Şehribanu Kubat sahneye çıkarak deyiş ve türkülerini seslendirdi. Ayrıca anma etkinliğinde Eskişehir Turnalar Semah Ekibi de semah gösterisi yaptı.