Dünyada elektriğin yüzde 38’i kömürden elde ediliyor

Şu anda süreç ÇED, yani Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu hazırlama aşamasında. Rapor sonucunda ocağın Eskişehir’e çevresel açıdan zarar vereceği sonucu çıkarsa proje rafa kaldırılacak. Dünyadaki verilere baktığımızda elektrik enerjisi üretiminin yüzde 38’lik kısmının kömürden elde edildiği sonucu ortaya çıkıyor. Kömürü yüzde 23’le doğal gaz, yüzde 16’yla hidroelektrik santralleri, yüzde 10’la nükleer santraller, yüzde 8’le yenilenebilir enerji, yüzde 5’le de diğer enerji kaynakları takip ediyor.

Türkiye’de oran yüzde 31

Türkiye’deki duruma baktığımızda da benzer bir sonuç ortaya çıkıyor. Her ne kadar elektrik elde etmek için Türkiye’de doğal gaz kullanımı yüzde 33’le başı çekse de kömür, yüzde 31’lik oranıyla dünyadaki tabloyla ortalama aynı sonucu veriyor. Doğal gaz ve kömürü sırasıyla yüzde 18’le hidroelektrik santralleri, yüzde 16’yla yenilenebilir enerji, yüzde 1’le de petrol ve türevleri izliyor. Türkiye’de en fazla kömür rezervi 4 milyar 807 bin tonla Afşin Elbistan Havzasında bulunuyor. Alpu’da ise 1453 milyon ton kömür rezervi olduğu tahmin ediliyor.

Üç ayrı hattan kömür çıkartılması planlanıyor

Sevinç’e geldiğimizde ise kömür çıkartılmak istenen bölge 450 metre derinliğinde ve 7 metre eninde bir alana sahip. Mahallede kuzey ve batı kısmına dönük üç ayrı koldan, 1 buçuk kilometre uzunluğunda üç ayrı hattan kömür çıkartılması planlanıyor. Kömür rezervi, üstten ve alttan killi toprakla çevrilmiş durumda. Bölge, Porsuk Çayı’na kuş uçuşu 4 buçuk, 5 kilometre mesafede. Mahallede 60-100 metre derinlikten yeraltı suyu çıkartılıyor. Killi toprağın yapısı gereği su geçirmez olması sebebiyle, kömürün herhangi bir şekilde yeraltı suyuna karışmasının mümkün olmadığı öne sürülüyor.

Yeraltında kapalı sistemle üretim sağlanacak

Kömürün çıkartılacağı bölgenin toplam ruhsat alanının 1114 hektar olması planlanıyor. Madenin teknolojik makinalar yardımıyla çıkartılacağı, işçilerin gerekli durumlar dışında ocağa inmeyeceği öne sürülüyor. Bu sebeple bölgede herhangi bir açık ocak çalışması yapılmayacak. Yeraltında kapalı sistemle üretim sağlanacak. 15 dönümlük alan ise depolama, rezerv ve aktarma alanı olarak kullanılacak. Çıkartılan kömür tesiste herhangi bir işleme tabi tutulmayarak Yunus Emre Termik Santraline ve ihtiyaç duyulan diğer tesislere aktarılacak. Ayrıca çökmelerin önüne geçilebilmesi için de bazı bölgelerdeki kömürler alınmayarak destek görevi görmesi sağlanacak. Çıkartılacak kömür linyit nitelikli olacak.

89 milyon ton rezerv var

Proje alanında 89 milyon ton işlenebilir kömür rezervi olduğu tahmin ediliyor. Projenin gerçekleşmesi halinde ilk iki yıl tesisin kurulma aşamaları tamamlanacak. Ocak, 10-12 yıl faaliyet gösterecek. Tesis, yaklaşık 428 kişiye istihdam sağlayacak.