Cumhurbaşkanlığı ve Tarım Bakanlığı’na seslenen Çakırözer, “ Çiftçilerimizin en önemli talebi selden etkilenen alanlarımızın Afet Bölgesi ilan edilmesidir. Geçmişte Antalya’da, Ordu’da olduğu gibi mutlaka ama mutlaka selden zarar gören çiftçilerimiz için Cumhurbaşkanlığından Acil Destek Giderleri Ödeneği çıkarılmalıdır. Bu destek de en az 100 milyon lira olmalıdır” dedi. 

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN ÖDENEK ÇIKARILMALI
CHP’li Çakırözer Eskişehir’de etkili olan dolu yağışı ve selden etkilenen çiftçilerin yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıyarak, çiftçiler için Cumhurbaşkanlığından Acil Destek Giderleri Ödeneği istedi. 

MİHALLIÇCIK’TA 5 BİN 343 DEKAR ZARAR GÖRDÜ
Çakırözer ziyaret ettiği ilçelerde ortaya çıkan mağduriyetleri şöyle sıraladı:
 “Ülkemizin dört bir yanında etkili olan sel ve dolu felaketinden Eskişehir’imiz de büyük oranda etkilendi. Bir anda gelen yağışların ardından çok büyük afet meydana geldi. Özellikle ilçelerde yüzlerce çiftçimiz bu afetten etkilendi. Yaşanan felaketi yerinde gördüm. Odunpazarı, Sarıcakaya, Seyitgazi ve Mihallıçcık ilçelerimizde evleri, tarlaları, seraları zarar gören çiftçilerimizi dinledim. Buraya  güzel ilçemiz Malıç’tan geliyorum. Dünyanın en güzel kirazının yetiştiği topraklar.  Ömer, Sorkun, Gürleyik, Akçaören mahallemizde 152 çiftçimizin 5 bin 343 dekar arazisi zarar gördü. İlçenin en büyük ihraç ürünü kirazlar dolu nedeniyle berelenmiş, dalda kalmış. Milyonlara liralık hasar söz konusu.

ODUNPAZARI’NDA 700 ÇİFTÇİ MAĞDUR
Anadolu’nun sebze bahçesi dediğimiz Sarıcakaya ilçemizde başta İğdir Ve Kapukaya olmak üzere 100 çiftçinin 335 dekar arazisi kullanılamaz durumda. Odunpazarı İlçemizde Kalkanlı, Yahnikapan, Ağapınar, Çavlum, İmişehir, Karahöyük, Karapazar, Karatepe, Kireç, Türkmentokat başta olmak üzere 12 mahallemizde toplamda 706 çiftçimizin 65 bin dekar  arazi sular altında, Kıravdan’da 55 küçükbaş hayvan yıldırım düşmesi sonucu telef oldu. 

100 MİLYON LİRA MADDİ ZARAR
Seyitgazi ilçemizde Aksaklı, Yenikent, Büyükdere başta olmak üzere 407 çiftçimiz 60 bin dekar arazi sular altında. Sivrihisar’ın Hamamkarahisar, Yukarıkapan; Han’da Gökçekuyu;  Alpu’da  Ağaçhisar;  Mahmudiye’de Güllüce mahallemizde yüzlerce çiftçi zarar gördü. Toplamda 7 ilçemizin 36 köyünde. Bin 500 çiftçinin 135 bin 792 dekarlık arazisi zarar gördü.Maddi zararın büyüklüğü 100 milyon lirayı geçiyor.”

ÇİFTÇİMİZİN YARALARI BİR AN ÖNCE SARILMALI
Sel felaketinin Eskişehir’deki buğday, mısır, ayçiçeği, arpa ve şeker pancarı üretimine darbe vurduğunu belirten Çakırözer, “Türkiye’nin sebze yatağı, tüm ülkemizi doyuran Sarıcakaya’da onlarca çiftçimizin domates, salatalık yetiştirdiği seralar yerle bir olmuş. Çiftçimiz bu yılki hasatı resmen yok olmuştur. .Eskişehirimiz için tek tesellimiz can kaybının olmamasıdır. Şimdi yapılacak iş çiftçimizin yaralarını sarmak olmalıdır” diye konuştu. 

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ
Çakırözer çiftçinin taleplerini Meclis kürsüsünde şöyle sıraladı:
“Çiftçilerimizin en önemli talebi selden etkilenen alanlarımızın afet bölgesi ilan edilmesidir.  Eğer bu yapılamıyorsa, geçmişte Ordu’da, Adana’da gibi birçok yerde olduğu gibi mutlaka ama mutlaka Cumhurbaşkanlığından selden zarar gören çiftçilerimiz için acil destek giderleri ödeneği çıkarılmalıdır. bu destek de en az 100 milyon lira olmalıdır. Tarım sigortaları havuzu TARSİM’in destekleri yetersiz ve gecikmeli gelmekte. Eylül’de yapılacak ödemelerin mutlaka buna çekilmesi gerekiyor. Damla sulama boruları, trafo ve kabloları gibi alet, makine ve ekipmanlar da TARSİM kapsamına alınmalıdır. TARSİM’de ÇKS kaydı yapılamayan araziler içerisinde verasetli yerlerde yetiştirilen ürünleri de kapsam içine almalıdır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borç erteleme işlemi faizsiz yapılmalıdır. Malıç’ta kiraz üreticilerine doludan koruyacak file uygulaması için hibe kredi verilmelidir. TARSİM tarafından yazlık ürünlerin zarar tespitinin hızlı bir şekilde yapılmalıdır… İkinci bir ürünün ekilmesine fırsat verilmelidir. Birçok mahallede henüz TARSİM eksperlerinin gitmediğini gözlemledik. Bu süreç hızlandırılmalıdır. Bir şekilde ürün tespitlerinin yapılmasını istemektedir. Çiftçilerimizin sorunları ertelenmeden, yaralara anında merhem sürülmelidir.”

ÇİFTİÇİYİ DESTEKLEYİP, KORUMAK VATAN GÖREVİ
Eskişehir’de zarar gören çiftçilerin ve üreticilerin desteklenmesi demek aslında tüm halkın ve Türkiye ekonomisinin desteklenmesi demek olduğunu söyleyen Çakırözer, “Çiftçiye destek demek Türkiye ekonomisine destek demektir. İktidar başka ülkelerinin çiftçilerine para kazandırmaya devam ederken Türkiye'de kıt kanaat üretim yapamaya çalışan çiftçimiz bir de doğal afetlerle mücadele edecek.  Üreten çiftçilerimizin taleplerini az önce sıraladım. Sıfır gümrükle yabancı tarımsal ürünleri almak yerine yerli üreticimizi, kendi çiftçimizi desteklemek, korumak bir vatan görevidir” dedi.