Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin şeker pancarı alım fiyatını yüzde 245 artışla ton başına 1.450 lira olarak açıklamasının ardından fiyatları eskisehir.net’e değerlendiren Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, beklentilerinin daha fazla olduğunu, giderlerin artması nedeniyle bunu yeterli bulmadıklarını belirtti.

Buluşan, bu sene ekimlerin düşük çıkacağını söyleyerek, “Hep bazı kesimler tarafından, üretici hiçbir şekilde verilen fiyatlara tabiri caizse ‘doymuyor’ derler. Böyle bir şeyi öncelikle kabul etmiyoruz. Neden? Yüzde 245 artış olduğu söylendi. Geçtiğimiz yıl pancarın ekilmemesinin nedeni tamamen buydu. Yani bu sene yüzde 45-50’ye yakın üretici pancar ekmedi. Bu seneki ekimler düşük çıkacak. ‘Yeterli mi?’ derseniz Allah bereket versin deriz. Üretici olarak bize verilen fiyatlardan rahatsızlığımız yok. Ama bizim için en büyük sıkıntı altını kırmızı kalemle çiziyoruz, biz zirai girdilerimizde sorun yaşıyoruz. Üretici ve bir Ziraat Odası Başkanı olarak, üreticinin sesi olarak verilen fiyatın yeterli olmadığını, azımsamadığımızı verilen fiyatın beğenildiğini ancak beklentimiz 1.500 liranın üstünde 1.600-1.700 lira civarlarındaydı. Verilen rakam çok da değil az da değil” ifadelerini kullandı.

Buluşan, sözlerine şöyle devam etti:

Önemli olan pancarı olması

“Eleştirilerimizi dile getirmemizin nedeni üretici ile tüketici arasındaki fiyatın uçurumu. Bugün herhangi bir fiyatı üreticiden çıkarken 2-3 lira iken halk bunu 10 liraya tüketiyorsa neden 1-2 lira daha üreticinin hanesine yazılmıyor. Bütün mücadelemizin özü bu. Açıklanan rakamı 1.600-1.700 olarak bekliyorduk. Kuruşlar çok fazla bir şey ifade etmeyebilir ancak tonajlara yani kilolara vurulduğunda çok fark ediyor. Bereket versin diyeceğiz önemli olan pancarın olması.”

Çiftçinin enflasyonu yüzde 300

“Eskişehir gündüzleri sıcak geceleri serin olmasıyla şeker pancarı için çok önemli bir yer. Özel sektör 1.700-1.800 lira bir fiyat verdi. Bu açıdan da bizim beklentimiz 1.500 üstüydü. ‘Yeterli mi?’ değil ama kabulümüz. Pancar ekmesi için üreticimize çok mücadele verdik. Fiyattaki sıkıntıdan dolayı üreticimiz ekim yapmadı. Mısır daha kolay geldiği için ona yöneldiler. Herkes doğal olarak ekonomisini düşünüyor. Elektrik ve mazot olsun… Artışlar büyük. Ülkede yüzde 80 enflasyondan bahsediliyor ama çiftçinin enflasyonu yüzde 300. Biz bunları söylediğimizde bize ‘nankör olmayın’ diyorlar. Nankörlük değil biz hakkımızı istiyoruz. Üreticiyi kaybetmemek adına söylüyoruz.”

Kotamızı dolduramadık

Bu yıl şeker pancarında kotanın dolmadığını söyleyen Buluşan, “Bu zaman kadar herkes pancar ekiyordu. İki yıldır pancar ekilmez hala geldi. Bunun sebebi para kazanamaması. Bu yıla kadar şeker pancarı üreticisine kota veriliyordu. ‘Kesinlikle bundan fazla ekmeyeceksin’ diye. Biz Eskişehir olarak kotamızı dolduramadık. Kotası olmaya kota verdik bu sene. En güzel örnek de bu oldu sanırım. Bu zaman kadar 100 ton ya da kota adı altında konulan bir rakamın üstüne çıkamadı. Ama bu sene biz ilimizdeki kotayı dolduramadık. Son dönem üretimiz bu konuda duyarlı davrandı, ‘milli üretimimiz’ dedi ve devam etti. Bu konuda çok mücadele verdik. Eğer bu fiyatlar çok düşük gelseydi üreticimiz bir daha ekmezdi. 2021-2022 yılında çiftçinin zirai girdilerinde müthiş derece bir artış gerçekleşti. Bir çuval gübremiz 200-300 liralardan 750’lere çıktı. Mazotu söylemek bile istemiyorum. 10 dönüm tarlamızı, 10 bin 20 bin liraya suluyorsak artık 30 bin liraya sulayamıyoruz. Yapmamız gereken üretimi canlandırmak” dedi.

Geçen yıl üretmek istediğimizi ürettik

Buluşan, “Geçen yıl ürünümüz yeterliydi. 1 milyon 400 bin ton civarındaydı. Eskişehir olarak üretmek istediğimizi ürettik. Geçen yıl fiyat 420 liraydı. Zaten bu yüzden çok büyük bir artış görünüyor. Zirai girdilerden dolayı üreticimiz bu yıl ekmeme kararı verdi. Kota bundan ortaya çıktı” değerlendirmesinde bulundu.

Yüzde 30’u ekmedi

Şeker pancarı eken üretici sayısının geçen yıla göre neredeyse yarı yarıya azaldığını aktaran Buluşan, “Bu yıl yağışlar çok güzel gitti sonradan. Soğuk havanın da pancara çok büyük faydası vardık. Bu nedenle üründe kilo olarak beklenti büyük. Biz kalite ürün yetiştirebilirsek kilodan kazanırız. Tarlasından ‘10 ton alırım’ diyen üretimiz var. Ürüne iyi bakmamız da ekonomiden geçiyor. Gübre, su… Ürünlerine çok iyi bakan çiftçimiz var gördük. Geçtiğimiz yıl 5-6 ton alan bir üreticimiz 8-10 ton alacağını söylüyor. Çok sayıda çiftçimiz ekmedi maalesef” diye konuştu.