Eskişehir Taşcı Satranç Spor Kulübü 2013 yılında Nihal-Tayfun Taşçı ortaklığında kuruldu. Sadece satranç değil robotik kodlama derslerinin de verildiği kulüp birçok ödüle de ev sahipliği yapıyor.

Nihal ve Tayfun Taşçı çifti kulübün kurulduğu süreçten bu yana yapılan çalışmaları, kazanılan başarıları ve satranç ile robotik kodlamada çocukların edindiği tecrübeleri paylaştı. Nihal Taşçı satranç alanında Tayfun Taşçı ise robotik kodlama alanında sorularımızı cevapladı.

HAYATIMIZ SATRANÇ OLDU

Nihal Taşçı: Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İstatistik bölümünden 2013 yılında emekli olduktan sonra değişiklik ve yenilik için kulübü açmaya karar verdik. Tabi, satranç hayatımıza bu süreçle birlikte girmedi. Altı yaşından beri oğlum Onur satrançla yakından ilgili. İlk yıllarından itibaren Eskişehir’de dereceler almaya başladı. On yedi yaşında Türkiye birincisi oldu. Aynı zamanda eşim Tayfun Taşçı Eskişehir Satranç İl Temsilcisi idi. Baba-oğul sık sık antrenman yaptı, oğlumuzun gelişimine büyük katkı sağladı.

Nihal Taşçı

HAFTA SONLARI ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ 

Antrenörlük için hafta sonları eğitimimiz var. Federasyonumuz Eskişehir’e hoca yolluyor ve tam zamanlı derslerimiz oluyor. Sınavda 70 ve üstü alanlar başarılı olup antrenörlük belgesi almaya hak kazanıyor. Hakemlik için de keza aynı şekilde; ilk önce aday hakem oluyorsunuz. Altı tane turnuvaya katılmanız ve norm almanız gerekiyor.  Belli bir limitin üzerinde puan alarak normları alıyorsunuz.

DOKUZ AYLIK EĞİTİM SÜRECİMİZ VAR

Yaz okulu derslerimizi 6 Temmuz’da başlattık. Dönem derslerimizi de okulların açılmasıyla beraber Eylül ayında başlatıyoruz. Haziran’da da okullarla beraber kapatıyoruz. Bu şekilde dokuz aylık eğitim süreçlerimiz var. Bunun dışında genelde Temmuz ve Ağustos ayında iki aylık yaz okulu açıyoruz. Fakat pandemi nedeniyle bu sene iki aylık değil, 15’er günlük yaz okulları açmak zorunda kaldık. Örneğin; 6 ile 20 Temmuz arasında bir gruba, haftada iki gün ikişer saat ders vereceğiz. Bunun dışında Cuma günleri de, karşılıklı maç yaparak kendilerini geliştirsinler diye oyun günü yapıyoruz. Dolayısıyla öğrenciler haftanın üç günü kulübe geliyorlar ve iki hafta bu şekilde sürüyor. Ayrıca antrenörlerimiz pek çok devlet okuluna, anaokuluna ve özel okullara giderek ders veriyor.

PANDEMİ DÖNEMİNİN HASSASİYETİNE ÖNEM VERİYORUZ

Öğrencilerimizin yaşı beş ila on sekiz arasında değişiyor. Fakat öğrenci yetenekliyse beş yaşından küçüklere de birebir dersler veriyoruz. Sınıflarımızı da ortalama altı kişi düşünürsek; üç sınıfta aynı anda on sekiz öğrenciye ders verebiliyoruz. Pandemi döneminde de olmamız nedeniyle kurallar gereği ebeveynleri içeri alamıyoruz. Ebeveynler çocuklarını kapıya kadar bırakıyor, ateşlerini ölçmemizin ve dezenfektanlarını sıkmamızın ardından içeriye alıyoruz. Çocuklar sınıfta maskeyle oturmak zorundalar… Sadece molalarda maskelerini indirebiliyorlar. Bununla beraber her ders arasında da ellerini sabunluyoruz…

ANALİTİK ZEKÂYI GELİŞTİRİYOR

Satranç için en ideal zaman 5-6 yaş arası.  Taşların rolünü ve hareketlerini bu yaşlarda kavrayabiliyorlar. Satrancın faydalarını ben öncelikli olarak oğlumda gördüm çünkü satrançla uğraşan çocukların analitik zekâları inanılmaz farklı oluyor… Olaylara bakış açıları bile değişiyor. Satrançta tek bir hamle değil; hamleler zinciri görüyorsunuz ve yapabileceğiniz en iyi hamleyi yapmak için uğraşıyorsunuz. Çocuk bunu hayatında uyguladığında en doğru kararı alma yolunda fikirlerini geliştiriyor.

Öğrenciler hem zihinsel hem de sosyal birçok alanda gelişim sağlıyor

ARDI ARDINA KAZANILAN ÖDÜLLER

Takım oyunlarında Eskişehir birinciliklerimiz mevcut Kızlarda ve erkeklerde takımlarımız hep Eskişehir birincisi oldu. Kupalarımızın ve madalyalarımızın hepsi bu oyunlara ait.

EBEVEYNLERİN DESTEKLEMESİNİ ÖNERİYORUM

Eğer çocuğunuz satrancı seviyorsa; ebeveynlerin sonuna kadar desteklemenizi öneriyorum. Ben çocuğumu destekleyen bir anne olduğum için, şu anda oğlumun başarılarıyla gurur duyuyorum. Diğer ebeveynler de tıpkı benim gibi gurur duyabilirler. Nezih ve kavgası dövüşü olmayan bir spor… Bu nedenle özellikle erkek çocukları için çok uygun bir spor olduğunu düşünüyorum.

Şimdi de gelelim robotik kodlama konusuna. Eskişehir Taşcı Satranç Spor Kulübü bünyesinde geleceğin dallarından biri olan robotik kodlama üzerine dersler de veriliyor. Maden Mühendisi Tayfun Taşçı kırk yıldır bu alanla ilgileniyor. Taşçı, verilen eğitim üzerine önerilerini ve içeriği paylaştı.

PROJE BAZLI ÇALIŞIYORUZ

Tayfun Taşçı: Genelde bireysel olarak çalışmayı tercih ediyorum. Belli bir sistemi öğrenene kadar birebir eğitim veriyorum. Süreç ilerleyince grup çalışmalarına alıyorum. Gruplarda da genelde proje bazlı çalışıyoruz. Örneğin; bir robot yapacağımız zaman mekanik ve yazılım gibi alanları farklı öğrencilere vererek bir görev dağılımı yapıyoruz. Böylece herkesten bir fikir alarak ve hayal güçlerini kullanmalarını teşvik ederek bir çalışma yürütüyoruz.

Tayfun Taşçı

KONUŞAN ATEŞ ÖLÇER

Çalışmalarımız arasında örnek verecek olursam; konuşan ateş ölçer yaptık. Fakat parçalarının çok pahalı olması ve yurtdışından gelmesi sebebiyle projeyi yarım bırakmak zorunda kaldık. Örneğin bir sensörünün fiyatı bile 2-3 bin lira civarında…

BÖLGE BİRİNCİLİĞİ VE TÜRKİYE BEŞİNCİLİĞİ

Samsung’un “Genç Mucitler Projesi”nde geçen sene Türkiye beşinciliğimiz var. Ayrıca el hareketiyle giden araba projemiz vardı. Onda da TÜBİTAK yarışması kapsamında bölge birincisi ve Türkiye sekizincisi olduk.

OKULLARDA ÇOK YAYGINLAŞTI

Robotik kodlama geleceğin alanlarından bir tanesi… Çünkü bu tür işlere bulaşmış çocukların, aynen satrançta olduğu gibi hayal güçleri çok geniş oluyor. Buradan uzaya merdiven kuralım diyen çocuklar bile var. Biz bu hayal güçlerini ayaklarını daha yere basar bir seviyeye indirerek törpülüyoruz. Hem devlet hem de özel okullarda robotik kodlama çok yaygınlaştı. Bence daha da yaygınlaşması çok iyi olur. Bu noktada üniversitenin dışında diğer okulların da olması gerektiğini düşünüyorum. Gençlerin satranç ve bu gibi işlerle uğraşmalarının faydalı olduğunu düşünüyorum.

Adres: İstiklal Mah. Şair Fuzuli Cad. Şirin sok. No: 5 / A Odunpazarı - Eskişehir

Haber-Merve AKMAN