Eskişehir iş ilanları için tıklayın

Koronavirüs (Covid-19) pandemisinin en yoğun olarak yaşandığı nisan ayında TÜİK verilerine göre sanayi üretim endeksi aylık bazda yüzde 30,4 yıllık bazda ise yüzde 31,4 daralma gösterdi.  Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının etkisiyle özellikle nisan ayında yaşanan düşüşü normal karşıladıklarını belirtti. Başkan Küpeli, 1 Haziran'da başlayan normalleşme dönemi ile ihracatta canlanma yaşandığını söyleyerek, “Bizler sanayimizin durumunu gün gün yakından ve sürekli izliyoruz, sanayideki toparlanmanın bir iki ay sonra açılmasını ümit ediyoruz ” dedi.

Sanayi üretimi düştü

Başkan Küpeli, TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı sanayi üretim verilerini değerlendirerek, “Türkiye’nin sanayi üretiminin, nisan ayında yıllık bazda yüzde 31,4 azaldığını gördük. Aylık bazda ise yüzde 30,4 gerileme yaşanmış durumda. Sanayinin alt sektörlerine baktığımızda, 2020 yılı nisan ayında, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 gerilerken, imalat sanayi sektörü endeksinin ise yüzde 33,3, diğer elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörünün endeksinin ise yüzde 14,9 azaldığı ortaya çıktı” dedi.

Nisan ayında yüzde 27,8 düşüş yaşandı 

Pandemi sürecinde elektrik ve doğalgaz tüketimlerinde ciddi oranda düşüş yaşandığını ifade eden Başkan Küpeli, “Ülkemiz sanayinin nisan ayında, Covid-19 pandemisinden beklentinin ötesinde etkilendiğini açıklanan bu verilerden görüyoruz. Üretimdeki azalma farklı kaynaklardan açıklanan tüm beklentilerin ne yazık ki daha da ötesinde gelmiş durumda. Bizler Eskişehir OSB yönetimi olarak sanayimizin durumunu gün gün izliyoruz. Elektrik ve doğalgaz tüketimlerindeki değişimleri sürekli takip ediyoruz. Bu veriler sayesinde bize sanayimizin adeta fotoğrafını çekiyoruz. Bizim verilerimize göre Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde, nisan ayı elektrik tüketiminde yüzde 27,8, doğalgaz tüketiminde ise yüzde 28,4 düşüş yaşandı. Sanayi üretimindeki düşüşün hiç şüphesiz başlıca nedeni en çok ihracat yapan sektörlerin ihracat yaptığı ülke pazarlarının ve gümrüklerinin pandemi nedeniyle çok uzun süre kapalı kalmasıyla birlikte talepte ciddi bir düşüş yaşandı. Biz buradan ürünleri ve malları arz etmeye hazır olsak da, ihraç pazarlarımızın yaşadığı zorluklar bizi çok etkiledi” ifadelerinde bulundu.

İhracat ve iç pazardaki siparişlerde açılma var

Başkan Küpeli 1 Haziran'da başlayan normalleşme dönemi ile siparişlerde açılma yaşandığını aktararak, “Haziran ayı başından başlayarak sokağa çıkma kısıtlaması ve iller arasındaki seyahat kısıtlamasının kaldırılması ile  Avrupa’da birçok ülke pazarının hareketlenmeye başlamasıyla birlikte uzun süredir ertelenen talepler sanayimize gelmeye başladı. Son bir hafta on gün içerisinde ise ciddi bir miktarda bir talep söz konusu. Bunlar umut verici gelişmeler. Sanayimizdeki toparlanmasının birkaç ay daha sürmesini bekliyoruz. Sanayimizin ancak yıl sonuna doğru kayıplarını bir ölçüde telafi edebileceği öngörüyoruz. Bizler Türkiye’nin gücüne ve sanayi üretim gücümüzün bu zorluklarından üstesinden geleceğine gönülden inanıyor ve bu doğrultuda üretmeye ve yeni yatırımlara devam ediyoruz” dedi.