Seramik Sanatçısı Öznur Özden, uzun yıllardır seramik atölyesinde icra ettiği sanatını, geçtiğimiz ay “Cihannüma Çibörek” ile buluşturdu.

YÖNLENDİRMEK DEĞİL, KENDİM YAPMAK İSTEDİM

“İsmin Öznur Özden, Dumlupınar Üniversitesi Seramik Bölümü mezunuyum. Atölyemi 2009 yılında KOSGEB desteğiyle açtım. Ayrıca Eskişehir’de ilk kadın girişimci desteği alan kişiyim. Atölyede çalışırken Odunpazarı’na gelen turistlerin pek çoğu nerede çibörek yiyebileceklerini soruyorlardı ve biz de bildiğimiz yerlere yönlendiriyorduk. Bir süre sonra yönlendirmek yerine kendim yapmak istedim ve bu bölümü kiracı çıkmasının ardından binamıza dahil ettik. Hâlihazırda üç katlı bir seramik atölyem olması sebebiyle de burasının fazla geleceğini düşündüm ve çibörekçi yapmaya karar verdim. Temmuz ayının başında da faaliyete geçtik. Çok güzel bir mekân oldu, servis tabaklarından tutun duvardaki panolara kadar her şeyi atölyede ürettik. Sunum ürünlerimizi beğenen misafirlerimiz, eğer isterlerse showroomumuzdan aynılarını alabiliyorlar. Satışlarımız da gayet güzel gidiyor.”

Seramik Sanatçısı Öznur Özden

 CİHANNÜMAYA BİR CİHANNÜMA GEREKLİ DEDİK

“Cihannüma; dünyayı gören demek… Aynı zamanda mimaride çatının üzerinde camdan yapılmış bölüm anlamını da taşıyor. Biz de Cihannüma’ya bir tane cihannüma gerekli dedik ve buraya da bir tane yaptık.” 

EVDE DE AYNISINI YAPARDIK

“İki ustamız var ve çibörekleri onlar yapıyorlar. İlgi çok güzel… Hem arkadaş çevrem hem de gelen misafirler çiböreklerimizi çok beğeniyorlar. Çibörek dışında ayrıca Sivrihisar baklavası,  etli ve zeytinyağlı yaprak sarma ve mantı da servis ediyoruz. Baklava ve etli yaprak sarmasını Sivrihisar’dan taze olarak getirtiyoruz. Geri kalanları ise burada yapıyoruz. Ürün çeşitliliği ilk bakışta az gibi gözükse de olaya “Eskişehir fastfoodu” gözüyle baktığımız için sadece Eskişehir’e has lezzetleri sunuyoruz. Bu nedenle de menümüzü dört seçenekle sınırlı tuttuk. Özellikle çiböreklerimizin ticari amaçlı üretilmiş değil; “anne eli değmiş” lezzetinde olduğunu söylüyorlar. Diğer çibörekçilerden farkımız da bu… Çünkü evde yapsak da zaten bu şekilde yapacağız.”

CUMHURBAŞKANLIĞINA DAHİ ÇALIŞTIM

Seramik atölyesindeki çalışmalarından da bahseden Özden, şu ifadelere yer verdi: “Atölyede iki asistanımla beraber genelde mimariye yönelik işler yapıyoruz. Ayrıca kurumlardan da iş aldığımız oluyor. Valiliklerden ve belediyelerden de hediyelik eşya siparişleri alıyoruz. Bunlar arasında panolar, biblolar ve diğer figürler olabiliyor. Odunpazarı Modern Müzenin’de showroomlarına ve shoplarına ürün veriyorum, onlar da satışını gerçekleştiriyorlar. Cumhurbaşkanlığına dahi çalıştım. Eskişehir ziyaretlerinde kendisine verilen hediyelerin birçoğunu ben yaptım. Bu ürünler arasında; asa, kemençe ve tespih var. Fakat tespihin özelliği; Eskişehir’in ilçelerinde bulunan bütün tarihi camilerin kalem işlerini her tanesinin üzerine işlemem… İmamesini de Osmanlı’nın ilk hutbesinin okunduğu Karacaşehir Camiinin kalem işlerinden örnek alarak yaptım. Çok beğendi ve lületaşından yapılmış olanını da istedi. Onu da yaptım ve teslim ettim.”

SESSİZLİK ÜRETİCİLİĞİMİ ARTIRDI

“Kahve fincanlarımız çok satılıyor. Ayrıca pandemi sürecinde yaptığım bardaklar da çok tutuluyor. Çünkü gerçekten çok enteresan bir zamandı… Odunpazarı’nda her yer kapalıydı ve sadece ben vardım. O sessizlik insanı çok farklı bir ruh haline büründürüyor ve çok değişik ürünler ortaya çıkıyor.”

Cihannüma Sanat Atölyesi, Adres: Paşa Mahallesi, Işıklar Sokak, No:11 Odunpazarı/Eskişehir

Cihannüma Çibörek, Adres: Paşa Mahallesi, Kocamüftü Sokak, No:10 Odunpazarı/Eskişehir