Haber: Atahan Gezer

EBTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Neşe Yılmaz tarafından yapılan basın açıklamasında; hekimlerin ve diş hekimlerinin ekonomik haklarında kısmi düzeltme getiren yasa tasarısının tüm partilerin oy birliği ile kabul edilmesine rağmen iktidar tarafından geri çekildiği hatırlatılarak, Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı tarafından ekranlarda hekimlere zam müjdesi verildiği, ancak hemen ardından tasarının geri çekilmesine dair iki çift söz dahi kurulmadığı öne sürüldü.

Emeğimiz adeta yok sayılıyor

Yılmaz, sözlerini şöyle devam ettirdi;

“Enflasyonun gerçek anlamda yüzde 50’nin üzerine çıktığı, açlık sınırının 4 bin 13, yoksulluk sınırının 13 bin 73 lira olduğu şartlarda hekimler olarak geçinemiyoruz, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu zorlu çalışma koşullarında emeğimiz adeta yok sayılıyor. 15 Aralık günü yaptığımız bir günlük G(ö)REV bir uyarıydı. Almakta olduğumuz maaşlarımız, emeğimizin karşılığı değildir; iktidarın keyfine göre belirlenemez. Bu denli yoğun emekle çalıştığımız koşullarda emeğimizin değersizleştirilmesini kabul etmiyoruz.”

Konu zam meselesi değil

“Konu salt bir zam meselesi değildir. Mesele; sağlığa beş dakikada üretilebilecek bir meta olarak bakan sistemdedir. Mesele; hekimlik değerlerinin yok sayılması, bilimin değil; ekonomik çıkarların ön plana koyulması ve mesleğimizin önemini görmezden gelen anlayıştır. Sorun bizlerin hak arama eylemlerinde değil. Sorun; bizlerin emeğini çalan, emeğimizin karşılığını vermemekte direnen bu sistemdedir. Toplumun her kesiminden yükselen ‘geçinemiyoruz’ seslerini artık iktidar duymak zorundadır.”

Yılmaz, taleplerini şöyle sıraladı;

  • Ekonomik ve özlük haklarımızla ilgili yeni yasa tasarısının en kısa zamanda meclise sunulmasını istiyoruz.
  • Ücretlerimize gerçek enflasyon ve yapılan zamların üzerinde zam istiyoruz.
  • Döner sermaye veya performans değil; emekliliğimize yansıyan, insanca yaşayacağımız tek ücret istiyoruz.
  • 7200 Ek Gösterge ve yılda 120 gün yıpranma payı istiyoruz.
  • Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz.
  • Sağlıkta yeni bir şiddet yasası istiyoruz.