Kanal 26’da Muharrem Esen’in konuğu olan Kesikbaş, şunları kaydetti: “Dolar ekonominin bir sonucu. İnsanlar sabah kalkar kalkmaz dolara, avroya bakıyorlar. Dolar ve avro kan tahlili yaptırıp lökosit oranına bakmak gibi bir şey… Bunun esas öncesi önemli. Üretkenliğimiz önemli. Daha çok üretmemiz gerekiyor. Daha karlı üretmemiz gerekiyor. Dünyanın her yerine ihracatımızı artırıp cari açığımızı minimize etmemiz gerekiyor. Daha az ithal edeceğiz, daha çok ihraç edeceğiz. Daha çok mal satacağız ve sattığımız malı da kıymetli satmanın yolunu bulacağız. Burada ar-ge, inavosyon, marka süreçleri önemli. Eskişehir özelinde söylememiz gerekirse ölçek ekonomisini, ölçek üretimini tekrardan gözden geçirip buralara eğilmemiz gerekiyor ki güçle ve daha stabil şirketler oluşabilsin.”

ÜLKEMİZİN DOLARİZASYON PROBLEMİ VAR
“Ülkemizin dolarizasyon problemi var. Bankalardaki hesaplarımızın neredeyse yarısı hatta yarısından fazlası dolar. Girdilerin de önemli bir kısmı yabancı parayla yapılıyor. Normal şartlar bizim günlük hayatımızda dolar ile ilgili herhangi bir tasarrufumuzun olmaması gerekiyor. Normal şartlar altında… Kahvaltıdaki maddeleri, yemekteki temel besinleri ya da sosyal hayatla ilgili olan temel ihtiyaçları karşılarken aslında dolardan bağımsız TL ile satın alabilip bugün üç bin, dört bin aldığımız maaşla geçinebiliyor olmamız gerekiyor.”

DOLAR-TL ÇIKMAZI HER ŞEYİ MAHVEDİYOR
“Burada şöyle bir paradoks var. Dolar yükseldikçe maaş küçülmüş oluyor. Ama bunun konuyla hiç alakası yok. Yurt dışından gelen bir şirket Türkiye’ye yatırım yaptığı zaman güçlü bir TL’de sadece Türkiye’ye mal satmak için gelir. Halbuki doların daha değerli olduğu bir ortamda buraya üretim için gelir ama burada ürettiğini ihraç etmek amacıyla gelir. Bir değer de yaratmış olur. Bu hepimiz için böyle. Dolar-TL çıkmazı bütün her şeyi mahvediyor. Türkiye’de özellikle temel ihtiyaçlarını TL ile karşılayabileceği bir ekonomi yaratmamız gerekiyor. Bir dengi gerekiyor. Aşırı değerli TL de aşırı değerli dolar da risk oluşturuyor.”