TÜKDES Genel Başkanı Süleyman Bakal Eskişehir. Net’te Merve Akman’ın konuğu oldu. Bakal son günlerde sık sık gündeme gelen ve tüm halkımızı ilgilendiren Porsuk Baraj Gölü Havzası (PBGH) hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Porsuk Baraj Gölü Havzası şehrimizin şah damarıdır, nasıl şah damarı kesilen insan yaşayamazsa Porsuk Baraj Gölü Havzasından istifade edemeyen Eskişehir’de yaşayamaz. Bu konu Kütahya ve Uşak’ta yıllar öncesinden gündeme gelmiş ve çeşitli çalışmalar yapılmış. En son 6 Mayıs 2019 tarihinde Murat Dağı’nda altın ve gümüş aramak için ÇED olumlu raporu çıkmış. Bu ÇED olumlu raporu çıktıktan sonra yetkili isimler ve önemli merciler mahkemeye başvurmuşlar. Eskişehir’de maalesef bu yeni gündeme geldi. Biz Eskişehirliler olarak Porsuk Baraj Gölü Havzasının ve porsuk nehrinin Eskişehir için öneminin farkında değiliz.” dedi.

PORSUĞUN ALTERNATİFİ YOK

Bakal sözlerinin devamın Porsuk Çayı’nın başka bir alternatifi olmadığını da önemle vurguladı. “Öncelikle Porsuk Çayı’nın alternatifi yok. Eskişehir’in temel su kaynağıdır. Kamuoyunda paylaşıldığı gibi Eskişehir’in içme suyu Sakaryabaşından elde edilemez, yine Eskişehir’in içme suyu Kalabak Suyunun çıktığı Türkmen Dağları’ndan da elde edilemez.”

SAKARYABAŞININ İÇME SUYU OLARAK KULLANILMASI MÜMKÜN DEĞİL

Başkan Bakal, Sakaryabaşı’nın içme suyu olarak kullanılabilirliği açısından da önemli sözlerin dikkatle altını çizdi. “Bizim yaptığımız araştırmalara göre ve ilgililerden aldığımız bilgilere göre Sakaryabaşının içme suyu olarak kullanılması mümkün değil. Sakarya başından gelecek suyun tamamını alsanız bile Eskişehir deki içme suyunu karşılamıyor. Bununla beraber içme suyu rezervuarının şöyle bir özelliği olması gerekiyor, mutlaka bir baraj gölüyle desteklenmesi gerekir. Mesela Eskişehir Porsuk Havzası Baraj Gölüne gelen su 305 gün sonra Eskişehir arıtma tesisine giriyor.305 gün orada bekliyor, bu nedenle Sakaryabaşından getirilecek suyun Eskişehir’in içme suyu kaynağını karşılaması mümkün değil. Bu sebeple Eskişehir’in Porsuk Havzası’ndan vazgeçme imkânı yok.” dedi.

PORSUK KURUMA TEHLİKESİ ALTINDA

Diğer yandan Başkan Bakal, Porsuk Havzası’nın kaynağı Murat Dağı’nda siyanürle altın-gümüş madeni arama çalışmaları başlatılırsa, havzanın kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi. “Bu arama esnasında yapılacak hafriyat kazı çalışmaları, patlatma gibi nedenlerden dolayı suyun rejimi değişebilir. Akış istikameti değişebilir. Oradaki ekosistem bozulabilir. Ekosistemin doğayı arıtma görevi var ve o doğayı arıtma görevini yapamaz hale gelebilir. Canlı çeşitliliği açısından da vahim sonuçları olur. Kuruma tehlikesi baş gösterir.” dedi.