Tiyatro sanatının ve tiyatro emekçisinin Covid-19 küresel salgını sebebiyle bir yıldır izleyici ile buluşamadığını belirten Süllü, toplu etkinliklerin yasaklanması ile perdelerini kapatan bağımsız tiyatrolar ve emekçilerinin yaşadığı maddi sorunların, gün geçtikçe arttığına dikkat çekti. Sahne sanatlarının süreçten ağır yara aldığını söyleyen Dr. Jale Nur Süllü, “Salgın öncesinde de güvencesiz çalışma koşulları, yetersiz ekonomik destek sorunları ile ayakta kalmaya çalışan tiyatro emekçileri, sahneye koydukları sezonluk oyunlar, temsil başına kaşelerden elde ettikleri gelirlerle yaşamlarını sürdürürken, salgın ile ağır bir yükün altına girmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Covid-19 sürecinde, özel tiyatroları desteklemek amacıyla ayırdığı 12 Milyon liralık bütçeden tiyatroların büyük çoğunluğu SGK ve vergi borcu sebebiyle yararlanamamıştır.” dedi.

Türkiye’de tiyatro emekçilerinin, güvencesiz çalışma koşulları sebebiyle bu süreçte işsiz kaldığını ve nakdi ücret desteği ile kısa çalışma ödeneğinden yararlanamadıklarını belirten Süllü, “Salgın süreci, ülkemizde sosyal güvenceden yoksun ve yevmiyeli olarak çalıştırılan oyuncuların güvencesizliğini ve tiyatro sanatını yaşatmak için özveri ile ayakta kalmaya çalışan bağımsız tiyatro topluluklarının, hangi koşullarda sanatlarını icra ettiklerini, açıkça göstermiştir. Türk Tiyatrosu’nun yaşaması, çağımıza ayna tutmaya devam etmesi, tiyatro emekçilerinin yaşadığı sorunların tespit edilmesi ve gerekli desteğin sağlanması önemlidir. Yaşayacağımız sağlıklı günlerde tiyatroların perdelerini açabilmesi ve tiyatro sanatçılarını ayakta alkışlayacağımız oyunları sergileyebilmesi için, sorunlarının araştırılması ve çözüm önerilerinin saptanması için, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi verdik” açıklamasında bulundu.

Dr. Jale Nur Süllü, “tiyatromuza emek veren ve aramızdan ayrılmış değerli isimleri saygıyla anıyor, yaşanan tüm olumsuzluklara karşın, sahne aşkı ile üretmek için mücadele veren tiyatro emekçilerimizin 27 Mart Dünya Tiyatroları Günü’nü kutluyorum” diyerek tiyatroların sorunsuz günlerde perdelerini açmaları için, gerekeni yapacaklarını söyledi.