Memleket Partisi Genel Başkanvekili ve Parti Sözcüsü de olan Prof. Dr. Usluer, eskisehir.net yayınında Medya Grup Başkanımız Cihan Yıldırım’ın sorularını yanıtladı. Gaye Hoca, pandemi ile ilgili olarak şunları kaydetti:
“40 yıllık hekimim. 1987 yılında enfeksiyon hastalıkları uzmanı oldum. Bütün yaşamım enfeksiyon hastalıkları ile geçti ama biz gerçek bir pandemi görmedik çalışma yaşamımızda. Hep o tarihteki pandemileri okuduk. Vebayı okuduk, en çok grip salgınlarını okuduk. Birinci Dünya Savaşı’nda görülen Büyük İspanyol Gribi’nin savaşta ölenlerden daha çok kişinin kaybına neden olduğunu okuduk. 2009-2010’da Domuz Gribi ile karşılaştığımızda ‘hah işte! Bu da 21’nci yüzyılın pandemisi’ dedik ama olmadı. Olmadı çünkü gribe dair çokça birikmiş vardı, aşı vardı… Yeni aşı çabuk oluşturuldu. Beklenildiği kadar yıkım yapmadı.
Aslında Domuz Gribi çıktığında bütün dünya heyecanı kapıldı. Sonra küçük küçük SARS’tı, MERS’ti küçük salgınlara yol açtı, dünyayı korkuttu… Kovid-19 pandemisi gerçek bir pandemiyle hem enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının hem tıp camiasının hem de dünyada yaşayan insanların karşılaştığı ilk pandemi oldu. Kolay da geçmedi… Hala da geçmedi. Türkiye’de ilk vaka mart ayında çıktı. Haziran’da önlemler gevşedi, her şey bitiyor gibi hava vardı… O sırada bir basın açıklamamda ‘Rehavete kapılmayın, kovid-19 bi yere gitmedi. Pusuda bekliyor. Bundan sonraki süreç bizlerin nasıl davranacağıyla ilgili” demiştim. Çünkü bir pandeminin sonlanması Büyük İspanyol Gribi bizim için iyi bir örnektir dokuz dalga sonunda dünya bağışık hale gelmiştir. Bugün beşinci dalgadan bahsediyoruz. Neden dokuz? Dokuzdan sonra toplumsal bağışıklık ortaya çıkıyor. Kaybolmak değil de sıradanlaşan bir hastalık haline geliyor. Ortasında sayılırız, çok bulaşıcı bir enfeksiyon bunu gördük.”