Haber-Merve AKMAN

Oda Sanat Galeri’nin Kurucu Ortaklarından Sanatçı Özlem Kanat Örneksoy, kültür kenti Eskişehir’de yaptığı eseriyle son günlerde adından sıkça söz ettiriyor. COVID-19 salgınının hayatımızı tüm yönleriyle sekteye uğratmasının ardından, başarılı sanatçı bu çalışmasını pandeminin öne çıkan sembollerinden maskeyle yaptı. Şimdi söz, sanatın her alanıyla ilgilenen Özlem Kanat Örneksoy’da…

SANATIN HER DALI ODA SANAT GALERİ’DE

Özlem Kanat Örneksoy: Eskişehir kültür-sanat kenti zaten dokusu buna çok uygun. Yıllardır fotoğraf, seramik vb. kısacası sanatın her dalına ilgim var, seviyorum. Hepsinden parça parça, ufak ufak duygularımı ortaya çıkarıyorum çünkü sanat benim için bir araç. Oda Sanat Galeri’nin hikayesi de üç kadınla başladı. 2019’un Kasım ayında üç kadın birlikte kurduk. Galerimizde deri atölyesi, seramik atölyesi gibi çeşitli sanat dallarını insanlarla paylaşmaya başladık.

TOPLUMDA HER KESİME ULAŞMAK İSTİYORUZ

Kendi sergilerimizi açmamızla birlikte farklı sergi istekleri de gelmeye başladı. Toplamda 10 adet sergi galerimizde yapıldı. Genç sanatçılara burada alan açıyoruz. Yüksek lisans yapan sanatçı görünür olmak zorunda. Sanatınız ulaşmalı, keşfedilmeli. Mekanımızın sembollerinden biri de ‘kapı’. Bununla yansıtmak istediğimiz aslında kapı aralansa gerisi gelecek demek. Açtığımızda içeride sanatı bulabildiğimiz kapıyı bulmak istedik. Sanatın yayıldığı yer olmak istedik.

ODUNPAZARI DÖNÜŞEN, GELİŞEN BİR YER

Dönüşen gelişen bir yer Odunpazarı. Sanatın özüne çok yakın. Sanat gelişirken bize özgürlük sunar. Sanat olduğu müddetçe buranın sakinleri de daha özgür olacak. Galerilerin korkutuculuğu yok, burası bir ev gibi. Komşularımız da ziyarete geliyor. Mahalledeki kadınlara ve çocuklara atölye açma düşüncemiz var. Yerele dokunmanın sanatta çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sanat kendi ortamını kendi yaratır.

TAM BİR PANDEMİ DÖNEMİ ESERİ: RESTORASYON

Gelelim eserimin çıkış hikayesine; çalışmamın adı ‘restorasyon’ yani bir nevi kendi iç restorasyonumuz. Yeni normale geçişle birlikte özümüzü koruyup bu COVID dönemini nasıl atlatacağız sorusu akıllara geldi. Maske bizleri çok ayırdı, iletişimimizi engelledi. Birleştirici tarafı olabilir mi? Diyerek başladım ve çalışmamda toplam 2450 maske kullandım.

MASKE SEMBOL OLDU

COVID döneminin en önemli materyali maske oldu, maske bir sembol haline dönüştü. Dezenfekte aşaması bittikten sonra maskeleri birbirine dikmeye başladım ve yaklaşık yirmi gün içerisinde arkadaşlarımın desteğiyle bitirdik. Buradan yola çıkacağımız ana fikir ise etkileşimimizi azaltan maskeleri dikerek yani birbirine bağlayarak yeniden birlik olduğumuz günlere dönmekti. Özlediğim etkileşimi, iletişimi maskeleri dikerek kurmaya çalıştım. Bu süreçten ancak bir araya gelerek kurtulabiliriz. Düşüncelerimiz her zaman özgür olmalı.  COVID bizi statü dinlemeksizin etkiledi. Bu çalışmanın herkese dokunmasını istedim. Sokaktan geçen insanlardan yan komşuya kadar herkese dokunmak… Sanatın ve sanatçının bir özelliği de bu değil midir zaten?

Özlem Kanat Örneksoy Kimdir?

İzmir-Çeşme doğumlu, 2005 ‘te Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nden mezun oldu. Sinema sektöründe Yardımcı Sanat Yönetmeni olarak çalışıyor. 2010 ‘da Eskişehir’e yerleşince Yaşayan Kadınlar Fotoğraf Grubuyla tanıştı ve kadın odaklı proje ve sergilerde yer aldı. Sanatı büyüten, değiştiren, geliştiren ve ifade özgürlüğü tanıyan bir ihtiyaç olarak görüyor. Fotoğraf, performance video, enstalasyon alanlarında üretimler gerçekleştiren Kanat, Oda Sanat Galeri’nin kurucu ortağı olarak faaliyetlerini sürdürüyor.