Eskisehir.net’in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Erden, üreticilerin aylardır beklediği şeker pancarı baz alım kesin fiyatının 336 Lira olarak duyurulduğunu kaydetti. Erden, şöyle devam etti: “Geçen yıla oranla şeker pancarı alım fiyatına yüzde 12 oranında zam yapılarak, ton başına 336 lira olarak açıklandı. Nisan ayından beri, pancar tarlasından çıkmadan her türlü zorluklara rağmen pancar üretmeye devam eden, fiyatı belli olmadan ürününü fabrikaya teslim eden, parası için beş ay gibi zaman bekleyen biz üreticileri bu fiyat tatmin etmedi.”

400 LİRA BEKLERKEN…
“Sessiz sedasız açıklanan bu fiyat girdilerimiz karşısında devede kulak kaldı. En azından girdi maliyetlerimizi karşılayacak bir fiyat olmasını bekliyorduk. Seneye pancar üretimi de azalacak gibi görünüyor. Girdilerimiz en az yüzde 30 oranında artış gösterdi. 400 Lira beklerken 2021 fiyatlarının da aynı olması pancar ekiminde de kararsızlık güvensizlik doğuracak. 2020 yılı çiftçimiz için çok zor bir yıl oldu. Don, dolu afetlerle geçen sezon başı ürünlerimizde yüzde 40 kayıp verdik. Pancarda dönümde sekiz tondan beş tonlara düştü.”

ÇİFTÇİMİZİ KÜSTÜRMEYELİM
“Her zaman söylediğimiz gibi planlı üretim planlı pazar olmadığı takdirde tarımda devamlılığı sağlayamayız. Çiftçimizi küstürmeyelim, çiftçimiz tarladan çıkmamalı.”