Merkez bünyesinde Proje Uzmanlarının yanı sıra Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikolog, Sağlık Aracısı, Tercüman ve Destek Personeli bulunuyor. MEB onaylı sertifikalar, Türkçe okuma-yazma, kuaförlük kursları gibi eğitimlerin yanı sıra ahşap atölyeleri, çocuk oyun odası da mevcut. Her ay ESOGÜ Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nden sığınmacı kadınların hikayesini sizlerle buluşturacağım. Çıktıkları zorlu ama bir o kadar da umut dolu yolculuklarının ilk bölümünde savaş nedeniyle Irak’tan Türkiye’ye gelen Rana’nın hikayesini paylaşacağız.

Şimdi söz Rana Al Salman’da: “Ben Rana Al Salman. 42 yaşındayım. İki yıldır Eskişehir’de yaşıyorum. Irak’ta Bilgisayar Mühendisliği alanında Öğretim Üyesi idim. Akademik çalışmalarıma artık burada devam ediyorum. Öncelikle savaş çoğu kişinin hayatını, geleceğini çaldı. O zamanlar ilk hedefim Irak’tan bir an önce ayrılmaktı. Başkent Bağdat’ta bahçeli müstakil bir evde yaşıyorduk. İkinci hedefim ise akademik kariyerime devam etmekti. Erkek kardeşim ve annemle Türkiye’ye geldik. Erkek kardeşim iki kez kaçırıldı. Onu getirmek ve kurtarmak zorundaydım. Büyük abim ve kız kardeşim Irak’ta kaldı çünkü orada belli bir düzenleri var. Eğitimimin devamına Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde devam ediyorum. Zaten Türkiye’ye gelmeden önce çok sayıda araştırma yaptım ve bir kadın için en yaşanabilir ve en sakin yerin Eskişehir olduğuna karar verdim. İyi ki de gelmişim. Çok mutluyum ve kesinlikle bu şehirden gitmeyi düşünmüyorum.

Eskişehir’e ilk gelişimde psikolojik danışmana ihtiyacım vardı. Türkçe’yi bilmediğimden dolayı epey zorlandım. Birçok kişiye sordum ve bana en güvenilir yerin Kadın Sağlığı Danışma Merkezi olduğunu aktardılar. Sıkıntılarımın burada çözüleceğini belirttiler. İyi ki de buraya gelmişim çok memnunum. Merkez kendime olan güvenimi geri verdi. Türkiye’ye geldiğimde dışarıya çıkmaya korkuyordum kısacası her şeyden çekiniyordum. Merkezdeki desteklerle kendime olan güvenimi yeniden kazandım. İçimde sürekli çatışma halinde olduğum psikolojik sorunların üstesinden gelebildim. Aynı zamanda merkez bünyesinde ahşap boyama çalışmaları yapıyorum. Hem sosyalleşiyoruz hem de istediğimiz alanda kendimizi geliştirme imkanı buluyoruz.

Geldiğim ülkenin sosyal yaşantısından da kısaca bahsedersem; Irak’ta çalışan bir kadın evden işe işten eve gidebilir. Özgürlüğünüz, haklarınız kısıtlıdır. Türkiye ile kıyaslayamam. Güven açısından Türkiye’de içim rahat. Kadının özgürlüğü daha fazla. Eskişehir’de gezilere katılabiliyorum, spora yazıldım, sosyal hayatım daha aktif. Sağlığıma burada daha çok dikkat ediyorum; fakat Irak’ta bu saydıklarımı yapabilmeniz çok zor. Türkiye’de kanun var ve mağduriyet yaşarsam beni koruyacaklarına inanıyorum.

En çok temenni ettiğim şey ise; akademik çalışmalarımı burada tamamlayıp, iş imkanına sahip olmak ve temelli olarak yaşantımı Türkiye’de sürdürmek...

Soluduğum hava, gördüğüm manzara ve insanlar çok güzel. Burada çok mutluyum.”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kadın Sağlığı ve Danışma Merkezi Adres: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çamlık 2 Kampüsü, Huzur Mahallesi, Ali Rıza Efendi Cad. No: 95 Odunpazarı/Eskişehir

İletişim: (0 222) 217 39 58 –(0 222) 237 22 94

HABER-MERVE AKMAN