Son dört yıl içerisinde ziyarete açılmış ya da geniş çaplı bir dönüşüm geçirmiş olan müzelerin değerlendirildiği “Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülleri (EMYA) 2021” kapsamında OMM, yenilikçi bir bakış açısı geliştiren ve diğer Avrupa müzelerine örnek olabilecek müzelere verilen Özel Takdir Ödülü’nün sahibi oldu. Ödülü anons eden Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülleri (EMYA) Jüri Başkanı Marlen Mouliou; OMM’u “herkese açık ve kapsayıcı bir ortam yaratmayı başaran, dünya çapında kültürlerarası bir platform” olarak niteledi. Geçtiğimiz yıl EMYA jürisi OMM - Odunpazarı Modern Müze’ye bir ziyaret gerçekleştirmiş ve müze hakkında izlenimler edinmişti.

Covid-19 pandemisi sebebiyle 2020 ve 2021 yıllarında fiziksel olarak gerçekleştirilemeyen ödül töreni, Avrupa Müze Konseyi Youtube kanalından 6 Mayıs’ta canlı olarak yayınlandı. Törende Türkiye’de bulunan iki müze daha ödüle layık görüldü. 2020 Özel Takdir Ödülü Troya Müzesi’ne verilirken, 2021 Silletto Ödülü’nü ise Kenan Yavuz Etnografya Müzesi kazandı.

OMM - Odunpazarı Modern Müze, geçtiğimiz yıl da İngiltere’de düzenlenen Museum + Heritage Awards kapsamında “Yılın Uluslararası Projesi” seçilmiş; 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne ve ÇAĞSAV Onur Ödülü’ne; 2020 yılında Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından verilen Anadolu Ödülü’ne layık görülmüştü.