İşten programdan öne çıkan bazı konu başlıkları;

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İKİNCİ OSB’SİYİZ

“Bizim bölgemiz; 32 milyon 406 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük ikinci organize sanayi bölgesi. 1969 yılında kurulmuş. O yıllarda organize sanayi bölgeleri kurulmaya başlamış. Şu anda 343 adet organize sanayi bölgesi var.”

CİDDİ İHRACAT KAYBIMIZ OLDU

(Pandeminin organize sanayi bölgesine etkisinin ve hükümetin aldığı tedbirleri nasıl bulduğunun sorulması üzerine) “Her kesimi olduğu gibi sanayicileri de pandemi maalesef olumsuz etkiledi. Mart ayıyla beraber ülkemizde virüsün görülmeye başlaması, bizim buna dönük olarak sokağa çıkma yasakları gibi tedbirler almamız, buna bağlı olarak yaşanan iş kaybı, tüketimdeki azalmalar ve özellikle yakın komşularımız olan Avrupa Birliği ülkelerinde pandeminin bizden daha ağır geçmiş olması nedeniyle ciddi bir ihracat kaybımız oldu. Siparişler azaldı, firmalarımızın buna bağlı olarak ciroları düştü. Fakat haziran ayı itibariyle normalleşme adımları atılmaya başlayınca ve bu ülkelerdeki pazarlar yavaş yavaş açılınca siparişler gelmeye başladı. Temmuz ve ağustos aylarında işlerimiz fevkalade şekilde açıldı. Bunu çok net bir şekilde söyleyebilirim. Özellikle ihracat yapan firmalar normale döndüler. Eylül ayı da aşağı yukarı böyle geçti.”

YAPILAN YARDIMLAR MORAL BOZUKLUĞUNU GİDERDİ

“Elektrik ve doğalgaz tüketimlerimiz haziran ayı itibariyle ciddi şekilde artış göstermeye başladı. Ocak ayında 85 milyon kilowatt saat elektrik tüketimiz vardı. Şubat ayında bu rakam 81 milyon, mart ayında ise 83 milyondu. Mart’ın büyük bir kısmı normal geçti. Nisan, mayıs ve haziran aylarında ise yüzde 25-27 gibi düşüşler oldu. Haziran, temmuz ve eylül aylarında eski seviyelerine ulaştı; hatta 2019 yılındaki rakamları geçtik. Yapılan anketlere bakınca gördük ki; artık insanlarımız bir şekilde normalleşmek istiyor. Hükümetimiz, bütçemizin el verdiği imkânlar çerçevesinde yardımlar yaptı, kararlar aldı. Gönül isterdi ki; keşke bu kararlar sanayide çalışan tüm firmaları kapsayacak şekilde yapılsaydı. Bir kısmını kapsadı, bir kısmını kapsamadı. Yine de her şeye rağmen sanayiciye moral ve can suyu oldu. Kısa çalışma ödenekleri ve diğer yapılan yardımlar o dönemlerdeki moral bozukluğunu nispeten giderdi.”

YENİ TEDBİRLER ALINMALI

“Pandemi döneminde hükümetin aldığı tedbirlere bana göre ilaveler de gelmeli… Gerek inşaat sektörü, gerekse diğer sektörlerin de tekrara durağan bir hale gelmemesi için yeni tedbirler alınması gerektiğini düşünüyorum.”

DÜNYAYI ŞEKİLLENDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

(Ekonomik gidişatı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine) “Türkiye, dünyanın merkezinde bir ülke… Bundan dolayı birçok ülkenin radarındayız. Bize karşı olan olumsuz bakış açısına bence alıştık… 15-20 sene önce olsaydı –Moody’s veya diğerleri- bir not indirmesi veya başka bir şey olduğu zaman çok ciddi tepkiler verirlerdi. Geçtiğimiz hafta Moody’s’in notumuzu b2 seviyelerine düşürmesi, kurlarda ve diğer parametrelerde bizi rahatsız edecek bir şeye neden olmadı. Biz birazcık da alıştık bunlara… Konu şu aslında; büyük güçler, dünyayı yeniden şekillendirmeye çalışıyorlar. Bundan dolayı da; o aradaki rahatsızlıklar ve rekabetler dünyanın merkezinde olduğumuz için bize sirayet ediyor. Çünkü Türkiye’den üç saatlik bir uçuşla, Amerika hariç dünyanın ekonomik açıdan zengin bölgelerinin hemen hemen tamamına ulaşabilirsiniz. Bu son derece mühim…”

YABANCI YATIRIMCIYI ÇEKMELİYİZ

“Bence ‘yatırım yapılamaz’ seviyesi, belki Avrupalılar için bir şey ifade ediyordur. Fakat bunun dışında, özellikle Uzakdoğu’daki firmalar, Çinli firmalar bunları çok da önemsemiyorlar gibi geliyor. Bilhassa Çinli firmaların devasa yatırımları var. Bizim bölgemizde de ciddi miktarda yatırımları var. Bu anlamda kendimize bakalım, işimize bakalım. Bunlar illa da bizim notumuzu düşürdü diye dövünmek yerine; yeni tedbirlerle o notların tekrar düzeltilmesi, ekonominin herkes tarafından şeffaf bir şekilde yönetilmesi, görülmesi ve güvenilmesi için neler yapılması gerekiyorsa onları yapalım. ‘Onlar düşürürse düşürsün, biz işimize bakalım’ mantığı bir yere kadar… Mutlaka onlara da bir şekilde kulak kabartmamız gerekiyor. Bu dönemde yapabileceğimiz en doğru işlerden bir tanesi; çekebildiğimiz kadar yabancı yatırımcıyı ülkemize ve Eskişehir’e çekmeye çalışmak… Biz yönetim olarak bununla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz ve yaptık da…”

Haber: Atahan GEZER