Düzce’nin Gölyaka ilçesinde yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremin, çevre illerde olduğu gibi Eskişehir’de de hissedilmesi, vatandaşların aklına, "Eskişehir’de deprem olursa ne olur?" sorusunu getirdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Can Ayday, Eskişehir’de 6,4 büyüklüğünde deprem yaşanmasının olası olduğunu bildirdi. Bunun 4,5 milyon ton TNT’nin patlamasına eş değer olduğunu dile getiren Ayday, şu bilgileri verdi:

“Yaşanacak 6 büyüklüğündeki bir deprem, yaklaşık 1 milyon ton TNT kalıbının patlaması sonucu açığa çıkan enerjiye eşit bir deprem… 15 gün önce, 1999’da yaşanan Düzce depreminin 23’üncü yılı sebebiyle bir basın açıklaması yapmıştık. Orada, ‘Düzce’nin zeminiyle Eskişehir’in zemini birbirine çok benzer’ demiştik. Eskişehir’le Düzce arasında kuş uçuşu olarak 127 kilometre mesafe var. Deprem enerjisi açığa çıktıktan sonra karayolundan gelmiyor, dümdüz geliyor. Enerji, 127 kilometre öteden gelirken tabii ki azalıyor. Fakat Eskişehir’e geldiği zaman, Eskişehir’le Düzce’nin zeminlerinin benzer olması sebebiyle depremin şiddeti bir parça daha artıyor. Vereceği zararın etkisi de artıyor. Bu nedenle deprem, hepimizi uykumuzdan uyandırdı.”

“Eskişehir’de 6,4 büyüklüğünde bir deprem olması bekleniyor”

Ayday, “Bu deprem 127 kilometre uzaklıkta değil de Eskişehir’de olsaydı?” sorusunu kamuoyuna yönelterek, şöyle devam etti:

“İnsanların, gözlerinin önüne bunu getirmelerini isterim. Ayrıca Eskişehir’de gerçekleşme olasılığı olan deprem, bu depremden daha büyük. Eskişehir’de 6,4 büyüklüğünde bir deprem olması bekleniyor. Biz bunu, 1999’da yaşanan depremden sonra, Anadolu Üniversitesinde yaptığımız çalışmalarla ortaya koyduk. Eskişehir’de 6,4 büyüklüğünde bir deprem olsa ne olacak? Bu deprem, yaklaşık 4,5 milyon ton TNT’nin patlamasına eş değer bir deprem olacak. Bu nedenle sorumlular ve Eskişehirliler artık kulaklarındaki tıkaçları çıkartsınlar. Böyle bir depremin Eskişehir’de yaşanacağını unutmasınlar. Bunun önlemini almak için hep birlikte çalışalım.”

“İnsanları depremler değil, binalar öldürüyor”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Orkun Kılıç ise depremlerin, binaları yatay kuvvete maruz bırakarak salladığını ifade etti.

“Binalar, depreme uygun yapılmadıysa maalesef yıkılarak ölümlere yol açıyor. İnsanları depremler değil, binalar öldürüyor” diyen Kılıç, şunları kaydetti:

“Eskişehir’de de bir deprem olacağını biliyoruz. Ne zaman ve hangi noktada olacağını ise bilemiyoruz. Depremin olacağını kabul ederek, ‘Bu depreme ne kadar hazırlıklı girebiliriz ve yapı stokumuz ne durumda olur?’ sorularını kendimize sormamız gerekiyor. Eskişehir’de acilen yapı stokumuzun durumunun ortaya çıkartılıp, ortaya konulması lazım… Yapı stokunun durumu ortaya konulduktan sonra, bu stokun iyileştirilmesine yönelik adımlar atılması gerekiyor. Bu tabii ki kolay bir şey değil. Tüm siyasilerin, siyasi ajandalarını bir kenara bırakıp, sadece Eskişehirli olduklarını hatırlayarak, bir masa etrafında tüm kamu kurumları ve meslek odalarıyla beraber, bu yapı stokunun iyileştirilmesi için neler yapılması gerektiğini tartışıp, çözüm önerilerini ortaya koyup bunun için çalışmaları gerekiyor. Deprem anında bir kere daha hatırladık ki, bunun için çok acele etmemiz gerekiyor.”