Atahan Gezer

Odunpazarı Belediyesinin meclis salonunda gerçekleşen Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 19’uncu birleşim 1’inci oturumunda gündem maddelerinin konuşulmasının ardından gündem dışı konulara geçildi.

Gündem dışı konular, Odunpazarı Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Özcan ile Belediye Başkanı Kazım Kurt’un “logo” ve “Hamamyolu” tartışmalarına sahne oldu.

AK Parti’li Özcan, belediyenin “korsan logo” kullandığını ve Hamamyolu’ndaki malzemelerin “açık alanda kullanıma uygun olmamasından” dolayı çürüdüğünü savundu.

Özcan, “logo” konusuyla ilgili şunları kaydetti:

“Bu logo çalışmasını yapma gerekçeniz nedir?”

“Bazı meclis toplantılarında size bir eleştiride bulunduk. Odunpazarı Belediyesinin kurulduğu günden bu yana bir logosu var. ‘Siz yeni bir logo çalışması yapmışsınız. Bu logo çalışmasını yapma gerekçeniz nedir? Eğer bunu resmi olarak kullanacaksanız bunun yöntemi bellidir. Lütfen hukuksal olarak gereğini yerine getirin’ dedik. Siz de bize cevap olarak, ‘Bu konuyla ilgili arkadaşların bir yarışma yaptığını, böyle bir logo çalışması olduğunu fakat bunun resmi bir logo olmadığını’ söylediniz ve yarışmada hoşunuza giden bir logo olduğundan bahsettiniz.”

“Sizi resmi logoyu kullanmaya davet ediyorum”

“O günlerde bu logoyu sadece bazı yazışmalarınızda kullanıyordunuz. Artık gördüğüm kadarıyla meclis gündemleri hariç, nerede Odunpazarı Belediyesinin bir yazısı varsa her yerde bu korsan logo kullanılıyor. Sizi resmi logoyu kullanmaya davet ediyorum. Şayet kendinizin yaptırmış olduğu logoyu kullanacaksanız bir hukukçu olarak hukuka davet ediyorum.”

“Meclis üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğunun kararıyla alınır”

“5393 Sayılı Kanun’un 81’inci maddesi açık ve net bir şekilde, ‘Meydan, cadde, sokak, park tesis ve benzerlerine ad vermek, mahalle kurulması, kaldırılması ve değiştirilmesi adlarıyla sınırlarının değiştirilmesine karar vermek, belediyeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerini kabul etmek, cadde, sokak, meydan, park, tesis ve benzerlerine ad verilmesi, belediyeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin kararlarda belediye meclisinin üye salt çoğunluğunun, bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise meclis üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğunun kararıyla alınır’ diyor.”

“Hukuksuz bir şekilde bu logoyu kullanıyorsunuz”

“Anladığım kadarıyla, değiştirilme söz konusu olduğu için 3’te 2 çoğunluğa gerek duymanız ve bunun olmayacağını düşündüğünüz için konuyu meclise getirmek yerine meclisi devre dışı bırakarak, hukuksuz bir şekilde bu logoyu kullanıyorsunuz. Ben sizi, bürokratlarınızı ve yardımcılarınızı uyarıyorum. Arabaları giydirmişsiniz, pankartlara bu logoyu koyuyorsunuz. İnternet sitenizde yeni logo var. Bütün yazışmalarınızda yeni logo kullanıyorsunuz. Belediyeye ait tüm binalarda ve giydirmelerde bu logoyu kullanıyorsunuz.”

“Hepinizi uyarıyorum”

“Meclis kararı gerektiren bir konuda meclis kararı almadığınız için keyfi olarak yapmış olduğunuz bu tür masraflardan zimmet çıkacağına dair açık ve net bir şekilde hepinizi uyarıyorum. Bütün belediyelerin bir logosu vardır. Logoyu değiştirme ihtiyacınızın nereden kaynaklandığını da anlayabilmiş değilim çünkü kurumlar kurumsal kimlikleriyle yaşarlar. 50 senelik belediyenin de logosu aynıdır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin logosu aynıdır, Tepebaşı Belediyesinin logosu aynıdır. Odunpazarı Belediyesinin de hukuki sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum.”

“Logo, hukuki kurallara göre yapılmamış”

Kurt, Özcan’ın “logo” çıkışına şöyle cevap verdi:

“Logo, ne yazık ki hukuki kurallara göre yapılmamış. Dolayısıyla eksik kalmış, belediye meclisi kararı mülki idare tarafından onaylanmamış. Bu nedenle bu logonun ‘resmi’ bir logo olduğunu iddia etmek mümkün değil. Bu hem müfettiş raporlarıyla hem de Sayıştay raporlarıyla sabit hale gelmiştir. Bunun üzerine biz de yeni bir logo çalışması yaptık. Hiçbir zaman yarışma demedim, yarışmayla ilgili bir şey yapmadık.”

“Meclisimizin gündemine getirince tartışırız”

“Arkadaşlarımız çalıştı ve yeni logoyu kamuoyuna sunduk. Hangisi takdir edilirse soruşturuyoruz. İkisini birden kullanıyoruz. Konuyu meclise getireceğiz. Yeni logo, biraz daha modern ve günün koşullarına uygun bir biçime dönüştü. Gençlerin de hoşuna gitti. Belediye meclisimizin gündemine getirince bunları tartışırız.”

“‘Bu malzemeler birkaç yıla kalmadan çöp olabilir’ demiştik”

Özcan, Hamamyolu ile ilgili ise şunları söyledi:

“’Hamamyolu projesinde kullanılan malzemelerin çoğu dış mekanlarda kullanılacak malzemeler değildir’ demiştik. ‘Bu malzemeler birkaç yıla kalmadan çöp olabilir’ demiştik. Buna herkes şahittir. Hamamyolu, 2 yıl içinde kullanılamaz hale geldi. Eskişehir’e gelen bir turistin Hamamyolu’na uğramadan gitmeyeceğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Hamamyolu’nun, Eskişehir’in gözde bir yeri olduğunun herhalde siz de farkındasınız.”

“Hamamyolu, Suriye sokaklarına dönmek üzere”

“Herhalde uzun zamandır Hamamyolu’na gitmiyorsunuz. Sizi Hamamyolu’nda gezmeye davet ediyoruz. Oradaki rezilliği görürseniz, bu konuyla ilgili ne yapacağınıza herhalde bir karar verirsiniz. Malzemeler çöp haline dönüşmüş. Demir dubalar bile çürümüş, çöp tenekesi olarak kullanılmaya başlanmış. Kaldırımlar yama yapılmaktan yama tutmaz hale gelmiş. Çok büyük maliyetlerle bir proje yapıyorsunuz. Eğer 2 sene içinde bu proje çöpe dönüyorsa bu da sorgulanması gereken bir konudur. Hamamyolu, Suriye sokaklarına dönmek üzere.”

“Hamamyolu’nun Suriye sokaklarına dönmesinin sebebi biz değiliz”

Kurt, Özcan’ın Hamamyolu ile ilgili sözlerine şöyle cevap verdi:

“Hamamyolu’nu çok tartıştık. Hamamyolu’ndaki konuyu biz çok iyi biliyoruz. Biz her gün Hamamyolu’ndayız. Şikayetleri de biliyoruz. Bazı malzemeler yıpranabilir, değişir… Oradaki temel konularla ilgili çok büyük bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Hamamyolu’nun Suriye sokaklarına dönmesinin sebebi biz değiliz. Hamamyolu, gerçekten Suriye, Halep sokakları gibi oldu. Yanlış dış politika nedeniyle Suriyeliler oraya fiilen el koydular. Denetimsiz bir biçimde yaşıyorlar. Halkımızın da bazı konularda sıkıntıya uğramasına sebep oluyorlar. İnşallah bunu da 2023’ten sonra barışçıl bir dış politikayla çözeceğiz.”