Uzm. Dr. Asiye Akgün: Vücudumuz nefes aldığımızda gelen havadaki oksijen miktarını ölçen sensörlere sahiptir. Bu oksijen miktarının belli bir seviyede olması lazım. Belli bir seviyenin altında olursa vücut bir karar verir ve az olan oksijenden an fazla nasıl yararlanırım diye bir takım dengeleyici mekanizmalar geliştirir. Oksijen neden yeterli olmaz vücutta?

Ecz. Zeynep Akbey Yamaç: Sigaradan başlayalım… Sigara içtiğimiz zaman küçük bir miktar da olsa oksijen alıyoruz. Ciğerlerimiz bütün hücrelere yetecek kadar oksijen alamadığı için kırmızı kan hücreleri oluşturmaya başlıyor. Kanın içindeki hemoglobin miktarını artırmaya başlıyor. Vücutta gerekli olan dolaşım sağlanamıyor. Ve artırdığı miktar ihtiyacımızın çok üstünde olduğu için kanda hemoglobin değeri yükseliyor.

Uzm. Dr. Asiye Akgün: Hemoglobin yüksekse onu düşürmeye çalışırız. Nasıl düşürürüz? Kan veririz, git Kızılay’a kan ver deriz. Herkes kan verebilir mi? Uzun süre ilaç kullanan veremez, yaşı çok küçükler, çok büyükler veremez. Kaldık çaresiz! Ne yapacağız bu kanı? Zamanla kalbi zorlamaya başlar. Damarlar, akciğerler de olumsuz etkilenir. Sigaranın yanı sıra burnumuzda da sıkıntı olabilir.

Ecz. Zeynep Akbey Yamaç: Doğru nefes almazsak, vücudumuza yeterli oksijenin gitmesini engellersek kalbimiz hızlı hızlı çarpmaya devam eder ama tam kasılma ve gevşeme işlemini gerçekleştiremeyeceği için doğru kan doğru yere ulaşamaz. Ne temiz kan ne kirli kan…

Uzm. Dr. Asiye Akgün: Stres… Stres durumunda akciğerlerin alt tarafı havalanmaz. Üst kısımlarını da havalandırır gibi yapıyoruz. Dolayısıyla biz yine oksijensiz kalıyoruz. Boğulma hissi yaşıyoruz, kızarıyoruz, morarıyoruz. Astım krizi de oksijensizliktendir. Doğru nefes… Doğru nefes nedir? Doğru nefes için bebeklere bakmamız gerekir. Bebekler nasıl nefes alır? Nefes alırken karnı tam kalkar, tam iner. Tam kalkar, tam iner. Nefes alırken karnımızın şişmesi, nefes verirken inmesi gerekir.

Ecz. Zeynep Akbey Yamaç: Her şeyin dengede olması lazım. Vücut fazlayı da eksikliği de sevmez.