Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Olağan Genel Kurulu Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleşti. Genel Kurulunda bir konuşma yapan, Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, 4 yıllık görev süreci boyunca yürüttükleri ve hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgiler verdi. Başkan Küpeli, Eskişehir OSB’ye ciddi miktarda yatırımcı kazandırdıklarını aktararak, “4 yıllık görev süreci boyunca Eskişehir OSB’ye çok ciddi miktarda yeni yatırımcı kazandırdık. Pandemiye rağmen 2020 ve 2021 yıllarında üst üste 15 yıllık arsa tahsis rekorlarını kırdık. Göreve geldiğimiz günden bu yana 256 adet yeni firmaya, tam 442 adet futbol sahası büyüklüğüne karşılık gelen toplam 3 milyon 154 bin metrekarelik alan tahsis ettik” diye konuştu.

Sanayimizin büyümesi için çalışmaya devam edeceğiz

Yeni çalışma döneminde de şehre büyük çaplı yeni yatırımcılar kazandırmak adına gayretle çalışacaklarını aktaran Başkan Küpeli, “Bu yeni dönemde devam eden bazı yatırımları tamamlamak ve yine sanayimizin ihtiyaç duyduğu bazı önemli yatırımları da hayata geçirmek, en önemlisi de sanayimizin büyümesini ve gelişmesini temin ederek, büyük ve önemli yeni yatırımları şehrimize kazandırmak için artan bir gayretle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Eskişehir OSB’ye yeni projeler kazandıracağız

Yeni dönemde hayata geçirecekleri çalışmalar ve projelere ilişkin konuşan Başkan Küpeli şunları söyledi: “Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin kalan bazı yatırımlarını ve makine alımlarını 2022 yılı için bitireceğiz. Okulumuza ilave yatırım olarak, meslek öğrenmek ve bizim okulumuzda eğitim almak isteyen gençlerin yatılı okuması için 200 kişilik bir yurt yapmayı planlıyoruz. Şimdilik düşünce aşamasında olmakla birlikte daha önce de duyurduğumuz şekilde, EOSB Teknik Üniversitesi’nin kurulmasına yönelik daha geniş kapsamlı çalışmalar yapacağız.

3. KOBİ-OSB planlarımız içinde yer alıyor

En önemli görevimiz olan Eskişehir OSB’yi alan olarak geliştirip büyütmek amacıyla, mevcut OSB alanımızı ilk etapta 40 milyona daha sonrada 50 milyon metrekareye çıkarmak için planladığımız, genişleme planlarımızı bu dönemde hayata geçireceğiz. Mevcut OSB rezerv alanlarımızın kamulaştırma çalışmalarını bu dönemde hızla tamamlayacağız. Yatırım için Eskişehir OSB’yi seçen, nitelikli ve katma değerli üretim yapacak sanayi için her zaman arsamız hazır olmaya devam edecek. Gelecek talepler doğrultusunda 3. KOBİ-OSB alanını da 2-3 yıl içinde hayata geçirmek planlarımız içinde yer alıyor. Yeni alanlarımızda artık firmaların yerleşimini planlarken sektörel bazda birbirine yakın iş yapan firmaları belli bir bölgede yerleştirmeyi planlıyoruz. Raylı sistemler ve yan sanayileri bir arada, havacılık sektörü bir arada olacak şekilde, aynı sektörde çalışan firmaları bir arada çalışmalarını temin etmek amacındayız.

Yaşam Merkezini 2022 yılı içerisinde tamamlayacağız

Büyük ölçüde tamamlanan “Yaşam Merkezinin” son kalan işlerini de tamamlayarak, bu önemli merkezi 2022 yılı ilk altı ayı içerisinde tüm üniteleriyle birlikte hayata geçireceğiz. Yaşam Merkezi içindeki her yönüyle örnek bir proje olan sanayi müzesini ise 2023 yılında ziyarete açmak amacındayız”

Çamurdan enerji üretmek amacıyla bir yakma tesisi kuracağız

Türkiye’nin en yeşil OSB’siyiz diyoruz ve bu iddiamızı sürdürmek için OSB alanı içinde her yıl yine binlerce ağaç ve bitki dikmeye devam edeceğiz. OSB atık su arıtma tesisimizin kapasitesini büyüyen OSB’mize paralel olarak yeni dönemde kapasitesini arttıracak yeni ek ilave yatırımlar, ek bina ve laboratuvar yatırımları yapacağız. Arıtma tesisimizin çıkan çamur atıklarını bertaraf edip enerji üretmek amacıyla bir yakma tesisi kuracağız.

Kadınlarımızı SOGEP projesi ile iş yaşamına kazandıracağız

BEBKA desteğiyle başladığımız ve ülkemizde bir ilk olacak “EOSB Dijital Dönüşüm Merkezini” ve buna ilişkin projemizi bu yıl içinde deneme amaçlı olarak ilk olarak 1. KOBİ-OSB bölgesinde hayata geçireceğiz ve daha sonra bunu tüm OSB alanına yayacağız. Bu merkezden OSB’deki sanayi kuruluşları da yararlanabilecek. SOGEP projemiz kapsamında dezavantajlı kadınlarımızın kurulacak atölyede mesleki eğitim vererek onları iş yaşamına kazandıracağız. Bu önemli projemizde 2023 yılında bitmiş olacak.

Bölgemize akıllı fabrika kazandıracağız

Yıllardır dile getirilen diğer bir konu olan demiryolu hattının OSB’ye bağlanması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Maliyetlerin uygun çıkması durumunda bu projeyi de hayata geçirmiş olacağız. Yine büyük bir ihtiyaç olan “ihracatı geliştirme ofisi” kurmak niyetindeyiz. Bölgemizden daha fazla firmanın daha yüksek oranda ihracat yapmasını ve yeni pazarlara açılmalarına destek olacağız. Önem verdiğimiz “akıllı fabrika” konusunda da bir çalışma yapacağız. Bu proje halen uygulanan ‘model fabrikalar’dan çok daha ileri boyutta bir tesis olacak. Bunun çalışmalarını da sürdürüyoruz.

Ar-Ge yapan firma sayısını ilk etapta en az 250’ye çıkaracağız

En önem verdiğimiz konuların başında gelen Eskişehir’in yüksek teknoloji ihracat oranını yüzde 15’den yüzde 20’ye çıkarmak için, özellikle ATAP bünyesinde yüksek getiriye ve ihracat imkanına sahip ürünlerin geliştirilmesini sağlayacak nitelikli firmaları bölgemize kazandıracağız. ATAP bünyesinde yeni binalar yaparak, Ar-Ge yapan firma sayısını ilk etapta en az 250’ye çıkarmak niyetindeyiz. Çok sayıda büyük ve orta ölçekli başta yazılım firmaları olmak üzere ileri teknoloji ürünleri yapan firmaların bölgemizde yatırım yapmalarını sağlayacağız.”

Yeni yönetim ve denetim kurulu belli oldu

Konuşmaların ardından oylama işlemine geçildi. Gerçekleşen seçim sonrası EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, yeniden başkanlığa seçilirken, yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

Başkan: Nadir Küpeli,

Yönetim Kurulu: Metin Saraç, Riza Zeydan, Yavuz Ayva, Hamza Tınas, Hikmet Çetin, Samet Özkaya,

Denetim Kurulu: Hasan Hakan Bayar, Erol Öz