Alpu’da faaliyet gösteren, çeşitli derneklerin birlikte hareket ederek daha güçlü bir yapıya kavuşması amacıyla kurulan Alpu ve Mahalleleri Yaptırma Yaşatma Yardımlaşma Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği'ni Başkan Cengiz Filiz anlattı.

Yelpazeyi geniş tuttuk

Alpu’nun çeşitli etnik kökenlerden ve kültürlerden insanlar barındırması nedeniyle dernek yapısını her alanda geniş tuttuklarını belirten Filiz “Bunların arasında Pomaklar, Karacaörenliler, Romanlar, Tatarlar, Manavlar ve Yörükler gibi örnekler verebiliriz. Bu kadar çeşitli unsurların olması nedeniyle de ayrı ayrı gelenekler mevcut. Bunların tanıtımını yapmak için sosyal ve kültürel unsurlarımızı herkese duyurmamız lazım. Yaptığımız planlamalar neticesinde önümüzdeki günlerde neler yapabileceğimizi toplantılar yaparak belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Üye olmak için Alpulu olmak şart

Dernekte faaliyet göstermek isteyenlerin mutlaka Alpu’yla bağlantısının olması gerektiğini dile getiren Filiz “Üyelik şartlarını dernek tüzüğümüzde belirttik. Alpu’da yaşamış olacak, ailesinden birisi mutlaka Alpu’da doğmuş olacak. Tüzüğümüz bu şekilde. Bunlar üye olmak için zorunlu şartlar. Onun dışında gönüllü üye esasına göre çalışacağız. Onursal üyelerimiz de olacak. İnşallah Alpu’nun varlıklı ailelerinin de yardımını alacağız. Yani büyük bir çalışma içerisindeyiz. Her şey iyi olacak inşallah” dedi.

Faaliyetleri beraber yürütelim istiyoruz

Filiz “Diğer derneklere baktığımızda; Mihalıççıklıların derneği var. Toplu olarak bir birleşme yapmışlar. Seyitgazililerin, Sarıcakayalıların ve Sivrihisarlıların da derneği var. Bizim neden olmasın diye düşündük. Çünkü baktığımızda on bir tane mahallemizin derneği mevcut. Bu derneklerimizin birliği ve beraberliğiyle bölünmez bir bütün oluşturalım istedik. Fakat federasyon şeklinde düşünmedik. Çünkü biz federasyon olarak düşünmüş olsaydık onların üstü gibi gözükecekti, dolayısıyla alttaki derneklerle birleşmeyi sağlayamayacaktık. Bizde diğer derneklerle beraber ihtiyaçları birlikte paylaşıp, ne gibi hizmetler verebileceğimizi konuşarak, dernek başkanlarıyla bir araya gelerek yapacağımız faaliyetleri beraber yürütelim istedik. Alpu’da Karacaörenliler Derneği’nden, Dereköylüler Derneği’ne kadar ortalama her mahallenin derneği var. Fakat bizim birleşik olarak bir derneğimiz yoktu. Kasım ayında açtığımız derneğimize şu anda 220 kişi üye olmuş durumda. Daha faaliyetlerimiz tam olarak başlamadan üye sayımız bu boyuta ulaştı. Üye sayımız arttıkça bizim de sorumluluklarımız fazlalaşacak. Biz de ona göre hareket edeceğiz. Şu anda amacımıza yönelik olarak otuz üç mahalleden otuz üç tane temsilciyle bu olayı gerçekleştiriyoruz” sözlerini kaydetti.

Amacımız birleştirici olmak

Dernek olarak öncelikli amaçlarının Alpu’da var olan çok kimlikli yapıyı birleştirmek olduklarını belirten Filiz “Eskişehir’den baktığınızda birliğimizi sağlayamıyoruz gibi duruyoruz. Hâlbuki öyle bir şey yok, biz hepimiz kardeş gibiyiz. Biz o topraklarda yaşayan insanlarız. Hepimizin mücadelesi Alpu sevdasıdır. Bu mücadeleyi yaparken diğer arkadaşları da yanımıza çekerek, birlik ve bütünlük oluşturarak sonuca varmamız lazım. Sonuca varırken de bizim kültürel ve sosyal etkinlikler yaparak daha da pekiştirmemiz gerekiyor. Biz birlik içerisinde olursak daha iyi sonuca varırız diye düşünüyorum. Bunun yanında geçim sıkıntısı çeken aileler var, bizim bunlara da ulaşmamız lazım. Çünkü maalesef kömür alamayan, yatağa bağımlı insanlarımız var. Bu insanlarımıza tabi devletimiz yardım ediyor. Bunun yanında bizlerin de devletimizle beraber bu insanlara yardım etmemiz lazım. Belediyelerin yapmış olduğu hizmetler var. O hizmetleri de Alpu yöresindeki insanlarla bütünleştirmemiz lazım. Biz ne kadar birleştirici olursak arkasından yapacağımız hizmetler daha kolay gelir. Arkadaşlarımızın hepsi bu işleri yapabilecek kapasitede insanlar. Ben hiç şüphe duymuyorum” ifadelerini kullandı.

Gidecek daha çok yolumuz var

Bütün Alpulu vatandaşları kendilerine destek olmaya çağıran Filiz “Alpulu vatandaşlarımız zaten bize gereken desteği verdiler. Biz de onlarla beraber bu mücadeleye girdik. Kendilerinden arkamızda durmalarını rica ediyorum. Çünkü daha yeni başladık. Gidecek daha çok yolumuz var. Bütün hemşerilerimden bu derneğe gelip katkıda bulunmalarını bekliyoruz. İkametgâhı Alpu’da bulunan herkes derneğimize üye olabilir. Bizim derneğimiz büyüyecek. Ben buna inanıyorum” dedi.