Eskişehir iş ilanları için tıklayın

Adnan Menderes Anaokulu ekolojik farkındalığı yüksek ve doğayla iç içe yaratılan bir mekan. Minikler botanik atölyesi, organik bahçe gibi kısımlarda bilinçleniyor, yetilerini geliştiriyor.  Müdür Senem Tüfekçi okulun tarihçesinden, etkinliklerden ve önem verdiği çevre duyarlılığı çalışmalarından bahsetti.

EKOLOJİK FARKINDALIĞI YÜKSEK BİREYLER YETİŞTİRMEK ÖNEMLİ

Okulumuzun temelini 1960’lı yıllarda Adnan Menderes atıyor, ismini buradan alıyor. Hatta ihtilalden sonra da kapatılıyor. Ardından yasaklı dönemde ismi değişiyor. 2005 yılında bu yasaklar kaldırıldıktan sonra önce Adnan Menderes İlkokuluna, daha sonra da Adnan Menderes Anaokuluna çevriliyor. Mahalledeki nüfus sayısına bakıyorlar. Öğrenci sayısını baz alarak burayı anaokuluna çeviriyorlar. Ben 2013 yılında geldim buraya. Okulumuz aynı bina, değişiklik yok aslında. Sadece iç tasarımında bir takım değişiklikler yaptık. Biraz daha çocuklara uygun hale getirmeye çalıştık. 13 öğretmenimiz var. İdarecilerle beraber toplam 15 kişiyiz. 250’de öğrencimiz var. Bunun dışında bahçe düzenini seviyorum ve çocukların doğayla birlikte olmalarını istiyorum. Dokunsunlar istiyorum çünkü en büyük sıkıntımız o. Evde sadece isim olarak biliyorlar ama yakından görmüyorlar. Bunu deneyimlemelerinden yola çıkarak bir çalışma yaptık. Uygun mekanlar tasarladık. Ördek yaşam alanı yaptık. Tavşanlar için tavşan yaşam alanı yaptık. Tavuklarımız için kümesimiz var. Köpeğimiz için kulübemizin olduğu bir alan var. Arka tarafta organik bahçe diye bir bölüm yaptık. Orada ekim işleri yapılıyor. Orası botanik atölyesi, arka tarafta da organik bahçemiz var. Mandalina, zeytin ve portakal gibi ağaçlarımız da mevcut.

AKUAPONİK SİSTEM

Aynı zamanda, geçen sene başlattığımız bir projemiz var, akuaponik. Normalde su ile çalışan bir sistem. Altta bir akvaryum var. Akvaryumun içerisinde balıklar yaşıyor. Üstte ise marul yetiştirdik geçen yıl. Balıklar biliiyorsunuz fosfor üretiyor. Dışkılarından çıkan fosforu bir hortum aracılığıyla üst kademeye taşıyor. O bitkilerde onun suyuyla besleniyorlar. Yani gübresi balığın dışkısından oluşan fosfor. Çocuklara suda da bunlar yetişiyor fikrini öğretelim istedik. Daha az zemin kullanılarak daha fazla ürün elde edebiliyorsunuz.

YAĞMUR SULARINI BİRİKTİRİYORUZ

Onun dışında yağmur sularını biriktiriyoruz. Her yağmur oluğunun altında bidonlarımız var. Buradaki amacımız da şu; bir kere yağmur sularını biriktirmemiz gerekiyor. Doğaya katkı sağlamak adına yaptığımız bir şey. Herkesin bir görevi var. Örneğin A sınıfı bu hafta bahçeyi sulayacak. Oradaki suyu alıyor ve bahçe sulamasında kullanıyor. B sınıfı köpeği gezdirecek ve köpeğin suyunu yenileyecek. Yine onun suyunu buradan veriyor. C sınıfı da buradaki suları alıyor ve tavukların suyunu veriyor, beslenmelerini sağlıyor.

ENGELLİ PARKURU=EMPATİ PARKURU

Yan tarafta engelli bireylere empati parkurumuz var. Yurtdışında gördüğümüz bir proje ve ülkemizde tek. Labirente benzeyen mekân tasarladık. Tekerlekli sandalyeler, koltuk değnekleri, göz bandı ve görme engelliler için değnek var. Çocuklar orada oyun oynuyorlar ve birbirlerini taşıyorlar. Şunu anlasınlar istedik; hepimiz bir gün engelli olabiliriz. Dolayısıyla onların hayatını kolaylaştıralım. Yaşadığı zorlukları görelim ve hayatlarına engel olacak durumlar yaratmayalım.

GÜNEŞ PANELİ VE ÖRDEK YAŞAM PARKI

Bunun dışında yenilenebilir enerji kaynaklarını anlatıyoruz. Bahçemizde bir güneş ağacımız var. Ondan bir miktar enerji elde ediyoruz. Bu elde ettiğimiz enerjiyle tavukların kümesini aydınlatıyoruz. Yazın da ördek yaşam alanımızda bir havuz var ve orada küçük bir şelalemiz var. O şelalenin motorunu çalıştırıyoruz. Burada da amacımız şuydu; evet biz enerji kaynaklarını anlatıyoruz ama güneş enerjisini anlatırken bunu somut bir şekilde görsünler istedik. Bu nedenle yaptığımız bir çalışma. Akabinde de şöyle bir çalışma yaptık; çatımıza on altı tane güneş paneli koyduk, aktif halde kullanalım diye. Oradan elde ettiğimiz enerjiyle şu an günlük bir buçuk saatlik enerji ihtiyacımızı karşılıyoruz.

ORGANİK BAHÇEDE ÇEŞİT ÇEŞİT ÜRÜNLER

Organik bahçemizde her mevsim başında bölümlerimizi sınıflara göre ayırıyoruz. Domates, salatalık, patlıcan, fasulye ve çilek gibi şeyler ekiyorlar. Önce tohumdan başlıyoruz. Tohumdan önce fideleme işlemlerini sınıfta yapıyorlar. Fide haline getiriyorlar. Sonra Mayıs sonu gibi onları ekiyorlar. Tatil dönüşleri ise bağ bozumuna denk geliyor. Bağ bozumundan elde ettikleri ürünlerle turşu yapıyorlar. Böylece hem turşularını tüketiyorlar hem de fermantasyon olayını görmüş oluyorlar. Organik bahçeyi de bu şekilde kullanıyoruz.

ÇOCUK DÜNYASI TELEVİZYON VE BİLGİSAYARDAN İBARET DEĞİL

Eğitimci olarak doğayla ilgilenmeyi çok seviyorum. Öğrencilerimizin de bu konuda farkındalığının artması çok önemli; çünkü çocuklar bütün gün evde ve sınıftalar. Vaziyet sadece televizyon ve bilgisayar ekranı. Okulumuza zaten başlar başlamaz, bahçemiz minikleri cezbediyor. Sonra hayvanların olması, doğada olmaları fikri ilgilerini çekiyor. İçeride de balıklarımız ve kuşlarımız var. Hem hayvanları sevmek ve korumak hem de onlarla yaşamayı öğrenmeleri amacımız.. Seviyoruz tamam ama sadece sevmek yetmiyor. Sorumluluk almak ve onun bakımını üstlenmek gerekiyor. Bunların yapılması da tabi ki velilerin tercih sebebi oluyor. Çünkü çocuklarının doğayla iç içe olmasını istiyorlar. Tercih ediyorlarsa bunun sebeplerinden bir tanesi de bahçemizde bulunan doğayla ilgili yaptığımız çalışmalar.

ÜNİVERSİTELERLE ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Bunun dışında zooloji ile ilgili çalışma yapacağız. Osmangazi Üniversitesi bize destek veren kurumlardan. Hatta botanikte küçük bir bölüm hazırladılar. Kurutulmuş canlılarımız da var. Hediye ettiler okulumuza. Bu sene de Eskişehir Teknik Üniversitesi ile bir çalışma yapacağız. Güzel ve kapsamlı bir düzenek hazırlayacaklar. Akademisyenler gelip öğrencilerimize eğitim verecekler. Amaç sadece görmek olmasın. Çocuklar temelden mutlaka sağlam öğrenmeli ve kafalarında somutlaştırmalılar. Geçtiğimiz haftalarda Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ekolojiyle alakalI eğitim verdi. Kendisine de teşekkür ediyorum, bize bu konuda destek olacak.

Haber-Merve AKMAN