CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü hem komisyon hem de Genel Kurul görüşmeleri sırasında yasanın getirilmesine gerekçe olarak Eskişehirspor taraftarlarını örnek gösteren AKP’li Osman Aşkın Bak’a sert tepki gösterdi. Çakırözer, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmasında “Eskişehirspor ve muhteşem taraftarımız asla şiddetle yan yana getirilemez. Bu gerekçeyi bizler asla kabul etmiyoruz” derken, Süllü ise AKP’li Bak’ın Eskişehirspor taraftarlarından özür dilemesi çağrısında bulundu.

Çakırözer, görüşmeler sırasında Eskişehirspor için destek de isteyerek, “ Statları terbiye etme ve vatandaşı fişleme arayışları yerine gelin spor kulüplerinin ekonomik olarak güçlendirecek adımlarının atılmasına ve yaşatılmasına destek olun” dedi.

Meclis’te Eskişehirspor Taraftarı Tartışması

Meclis’te görüşülen Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine dair kanun teklifi görüşmelerine Eskişehirspor taraftarı tartışması damga vurdu. Kanunu Meclis’e getiren eski Spor Bakanı Osman Aşkın Bak Eskişehir’de oynanan Konyaspor- Başakşehirspor maçı ile Antalya’da oynanan Göztepe Eskişehirspor maçlarında yaşanan olayları gerekçe gösterdi.

ESKİ BAKAN BAK: “POMPALI TÜFEK, SATIR, MAYTAP..”

Bak, “ Bu yasanın getirilmesiyle alakalı ‘Niye şimdi bu zamanı seçtiniz?’ diye ifadeler var. 2017 yılı Mayıs ayı, Türkiye Kupası finali, Eskişehir, Konyaspor-Başakşehirspor maçı; taraftarlar sahaya iniyor, güvenlik kuvvetleri oraya müdahale etmekte zorlanıyorlar. Ardından, bir hafta sonra Antalya’da Eskişehirspor-Göztepe maçı; o müsabakaya giden taraftar kafilesinden bazı örnekler var. O gecenin final maçından: Evet, taraftar otobüsünde giderken, görüyorsunuz, pompalı tüfek, satır, maytap vesaire vesaire… Bakıyorsunuz, silah... Taraftar kitlesi, gene Göztepe-Eskişehir üzerinde... Bakın, resimleri burada” dedi.

ÇAKIRÖZER: “TARAFTARIMIZ ASLA ŞİDDETLE YAN YANA GETİRİLEMEZ”

CHP’li Çakırözer ise eski Bakan Bak’a sert tepki göstererek şu yanıtı verdi:

“ Hem Eskişehir'imiz hem de Türkiye'nin gözbebeği Eskişehirspor taraftarımız asla ve asla şiddetle yan yana getirilebilecek bir şehir, bir taraftar değildir. Bizler bu yasanın Meclis’e getirilmesine gerekçe olarak muhteşem Eskşehirspor taraftarının gösterilmesine sonuna kadar karşıyız” dedi. Milletvekili Süllü ise AKP’li Bak’ın Eskişehirspor taraftarlarından özür dilemesi çağrısında bulundu.

 

TARFTARI FİŞLEYECEĞİNİZE, KULÜPLERE DESTEK OLUN

Çakırözer görüşmeler sırasında maddi zorluklar içinde olan Eskişehirspor için de destek istedi. Statları terbiye etme ve vatandaşı fişleme arayışları yerine spor kulüplerinin ekonomik olarak güçlendirecek adımlarının atılması gerektiğine ve sporu siyasetin etkisinden tamamen çıkaracak kanunların konuşulması gerektiğine vurgu yapan Çakırözer, Eskişehirsporun içinde bulunduğu sıkıntıları aktardı, Eskişehirspor’a maddi destek istedi.

AMAÇ NEFER’İ, ALTES’İ CEZALANDIRMAK

Çakırözer, “Bu yasa ile amaç on binlerce sporseveri müsabakalardan, spordan uzak tutmak. Amaç Eskişehir'in Nefer'ini, Altes'ini cezalandırmak, ‘Güvenlikçi önlem getiriyoruz’ diyerek aslında özgürlük alanlarını kısıtlamak” dedi. Çakırözer şu değerlendirmelerde bulundu: “Futbol demek sadece Passolig çıkarmak değil, sadece vatandaşı fişlemek demek değil. Bakın, Passolig kartlarının fiyatı yedi yılda yüzde 300 artmış. Kulüplerin vergi ve prim ödemeleri yüzde 300 artmış ama kulüplerin yegâne geliri Spor Toto gelirleri artmıyor. Burada bunları konuşalım”

YÜREĞİYLE OYNUYOR

Eskişehirspor’dan örnek veren Çakırözer, “Örneğin kırmızı-siyah renkleriyle "Anadolu Yıldızı" olarak yıllarca statlarda fırtına gibi esen vefakâr taraftarının ünü ülke sınırlarımızı aşan, futbolun sadece İstanbul'dan ibaret olmadığını herkese gösteren Eskişehir Sporumuz zor bir dönemden geçiyor. Transfer yasağının aşılamaması, kulüp lisansının alınamaması, puan silme cezası, yaşanan maddi kriz ve milyonlarca lira borçla Eskişehirspor zor koşullar altında ama buna rağmen yılmıyor, pes etmiyor; gerekirse altyapı topçularıyla sahaya çıkıyor, takır takır yüreğiyle oynuyor” dedi.

GELİRLER KULÜPLERE AKTARILMALI

Çakırözer, “Şimdi borçları var dedik. Federasyondan, Spor Toto'dan gelen para temlike gidiyor. Bu sezon 12 milyon lira gelecek, tamamı temlike gidecek. Kulübün elinde 1 kuruş para yok. Ya ne yapılabilir? Bakın, borcunu ödeyemeyen vatandaşlarımızdan bile maaşının belli bölümü kesiliyor. Hayatını sürdürebilmesi için kalan bölümünü kullanmasına imkân veriliyor. Kulüplerin yaşayabilmesi için gelirlerinin hiç olmazsa üçte 1'i ya da dörtte 1'ine dokunulmamasını sağlayacak bir düzenleme burada yapılmalıdır” diye konuştu.

YAYIN GELİRLERİNDEKİ UÇURUM GİDERİLMELİ

Futbol kulüplerinin yayın gelirlerine de değinen Çakırözer, “Eskişehirspor'umuzun bir sezonda oynayıp alabileceği parayı Süper Lig takımları bir maçta alıyor. Oysa Anadolu'nun dört bir yanında futbol ateşi çok canlı. Geçtiğimiz sezon Galatasaray-Beşiktaş maçını 27 bin seyirci izlerken aynı hafta Eskişehirspor-Denizlispor maçını 26 bin kişi izlemiş. Anadolu'daki heyecana bakın ama gelirlere gelince arada uçurum var. Oysa biz? Biz de saha kirası veriyoruz, biz de deplasman masrafı yapıyoruz, kamp masrafı yapıyoruz” çağrısında bulundu.