Resmi Gazete’de 24 Kasım’da yayımlanarak yürürlüğe giren Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahı değişikliğiyle, alt limit 120 bin liradan 184 bin liraya yükseltildi. Düzenleme, piyasadaki bazı sıfır otomobillerin fiyatlarında düşüşü beraberinde getirdi.

Eskişehir Otogalericileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Haluk Olcay, eskisehir.net’e yaptığı açıklamada, düzenlemeye döviz kurlarındaki artış sebebiyle yılbaşından sonra tekrar ihtiyaç duyulacağını dile getirdi.

“Döviz kurları arttıkça sıfır otomobil fiyatları da artacak” bilgisini veren Olcay, piyasadaki fiyatların düşüşü için, otomobillerin motor hacmine göre vergilendirilmesini işaret etti.

Olcay, şunları kaydetti:

“Yılbaşından sonra matrah düzenlemesine rağmen otomobil fiyatları, eski seviyesine gelecek. ‘Matrah düzenlemesinden sonra otomobil fiyatları düşecek’ söylentisi ilk çıktığında avro 18 lira 60 kuruştu, bugün 19 lira 60 kuruş seviyesine ulaşmış durumda. Döviz kurları arttıkça otomobil fiyatları da artacak. Ortaya çıkan fiyat düşüşü, kur artışlarından dolayı bir süre sonra eriyecek. Bu düzenlemeyi tekrardan konuşmak zorunda kalacağız. Matrah, bir süre sonra limitlerin altında kalacak ve otomobiller, bir üst ÖTV dilimine geçmiş olacak. Tekrardan zamlanacak. Matrahın sürekli düzenlemeye girmesinin sebebi de bu… Bu, en baştan beri yanlış bir düzenlemeydi. Piyasada fiyatı sabit duran bir ürün yok.”

-“Düzenlemenin piyasaya hiçbir etkisi olmadı”

Çözümün, otomobillerin motor hacmine göre vergilendirilmesi olduğunu ifade eden Olcay, şunları söyledi:

“Önceki vergi düzenlemesine dönülürse bu sorun ortadan kalkmış olur. Önceden otomobillerin motor hacimlerine göre ÖTV düzenlemesi vardı. Bu sistem yaklaşık iki yıl önce kaldırıldı. Şimdi ise faturanın matrahı üzerinden bir vergilendirme yapılıyor. Önceki sisteme dönüş olursa bu iş düzelir. Otomobil sektörü, devamlı Hazine ve Maliye Bakanlığına giderek matrah düzenlemesi talep etmek durumunda kalıyor. Bu düzenleme, son üç yılda herhalde 10 defa yapılmıştır. Fiyatlar yerinde durmadığı için devamlı da yapılmak zorunda… Düzenlemenin piyasaya hiçbir etkisi olmadı. Nasıl olsun? Bankalar kredi vermiyor ki…”