İnönü’nün kuzeyinde, şimdiki adı Eserönü olan mevkideki kalıntılardan toplanan sütun başlıklarının incelenmesinden varılan sonuca göre, kasabanın kurucuları Frigler’dir. Romalılar’ın Anadolu’ya yerleşmesinden sonra MS 395'te Bizans İmparatorluk toprakları arasına katılmıştır. Bu halen İnönü Kalesi denilen Bizans yapısı inlerden ve Kandilli köyünden çıkan tarihi eserlerden anlaşılmıştır. Bizanslar zamanında ilçenin şimdiki yerine yani kayaların önüne çekildiği anlaşılmaktadır. Bizanslılar zamanında adının Basilika olduğu anlaşılmıştır.

1923’te Bilecik’e bağlandı

Osmanlı döneminde önce Anadolu eyaletine, sonra Hüdavendigar vilayetine bağlı; merkezi Bilecik olan Ertuğrul sancağına bağlı Söğüt kazasına bağlı bir köy olan İnönü, Kurtuluş Savaşı'nda 1. ve 2. İnönü Muhaberelerinin geçtiği yerdir. 1920 yılında Yunan işgaline uğrayan ve 4 Eylül 1922'de işgalden kurtulan İnönü köyü, 1923'te il yapılan Bilecik'in Söğüt ilçesine bağlı köy oldu. 1926 yılında Söğüt'ten ayrılan Bozüyük ilçesine bağlı bucak merkezi olan İnönü, 1963'te Eskişehir'in merkez ilçesine bağlandı. İnönü, 1987 yılında ilçe oldu.

16 ay işgal altında kaldı

İnönü ayrıca Türk Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir yere sahiptir. Mustafa Kemal’in Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşa’ya çektiği telgrafta da belirttiği gibi “Türk'ün makus talihinin yenildiği yerdir”… İnönü 16 ay Yunan işgalinde kalmış, Yunanlar’ın İzmir’de denize dökülmesi ile 4 Eylül 1922'de bu işgal sona ermiştir.

Önemli sanayi kuruluşları var

Türk Hava Kurumu'na bağlı Türkkuşu Genel Müdürlüğü'nün İnönü Eğitim Merkezi, Türk Hava Kurumu’nun İnönü Eğitim Merkezi burada bulunmaktadır. Ayrıca İnönü ilçe sınırları içerisinde, Ford Otosan, Yurtbay Seramik, Seranit Seramik, Deniz Porselen gibi tanınmış sanayi tesisleri de bulunmaktadır. İlçe İstanbul-Antalya karayolu üzerinde yer almakta olup Kütahya'ya 63, Bursa'ya 120 kilometre mesafededir. Eskişehir'e 36 kilometre olduğundan banka, sağlık merkezi, okul gibi devlet dairelerinde çalışanların çoğu Eskişehir'de ikamet etmekte günübirlik gidip gelmektedir.