15 YILDAN BERİ YAPIYORUZ

“İsmim Levent Küçük. Atölyemde sevdiğim ve öğrendiğim iş olarak uçak maketleri yapıyorum. Boş zamanlarımı 15 yıldan beri burada değerlendiriyorum.”

EN MEŞAKKATLİ KISIM BOYAMA

“Uçaklarımı poliüretan reçineden yapıyorum. Başta modellemesi ve kalıpları yapılıyor. Kalıpçılık zor bir meslek… Mesleğim kalıpçılık olduğu için kalıpları rahat bir şekilde çıkartabiliyorum. Kalıplar yapıldıktan sonra poliüretan reçine kalıba dökülüyor ve çıkartılıyor. Ardından temizleme işlemleri yapılıyor. Temizlendikten sonra diğer parçaları yapıştırılıyor. Daha sonra da boyanıyor. En meşakkatli olan kısım boyama kısmı…”

Levent Küçük’ün 15 yıldan bu yana küçük atölyesinde yaptığı maket uçaklar, başta Türk Hava Kuvvetleri olmak üzere pek çok kurum ve kişi tarafından satın alınıyor.

ÖLÇEKLİ BİR MAKET ORTAYA ÇIKIYOR

“Üzerlerinde 3-4 renk oluyor. Diğer kısımlara boya sıçramaması için şablonlamak gerekiyor. Tek tek boyanıyor. Açık rengi, koyu rengi… Daha sonra kabinin, bayrakların ve armaların yapışması işlemleri yapılıyor. En sonunda da Türkiye’de kullanılan savaş uçaklarının ölçekli olarak bir maketi ortaya çıkıyor.”

EN AZ YARIM GÜN EMEK

“El işçiliği olduğu için çok zaman alıyor. Sıfırdan başladığınız zaman bir tanesinin yapımı en az yarım gününüzü alır. Tabi o da sizin çalışmanıza bağlı… Boyanın kuruması ve toplanması bayağı zaman alan meşakkatli bir iş.”

ESKİŞEHİR’DE TEKİM

“Konya’da var, İzmir’de yapan var. Kayseri’de de yapanlar var. Tabi Türkiye’de bu maketçilik işi bayağı sevilen bir iş haline geldi. Seviyorsanız bu işi, yaparsınız. Eğer sevmiyorsanız çok zorlanırsınız. Türkiye’de 4-5 yerde yapıyorlar. Yurtdışından gelen ürünler de var. Herkes bütçesine göre tercih ediyor. Fakat Eskişehir’de sadece ben yapıyorum.”

Levent Küçük’ün 15 yıldan bu yana küçük atölyesinde yaptığı maket uçaklar, başta Türk Hava Kuvvetleri olmak üzere pek çok kurum ve kişi tarafından satın alınıyor.

HERKESE HİTAP EDEN BİR HEDİYE

“Türk Hava Kuvvetleri alıyor. Türk Yıldızları’nın uzun süre boyasını yaptım. Daha sonra model değiştirdiler. Başka bir firmayla anlaştılar. Artık onlara yaptırıyorlar. Sevilen fakat meşakkatli bir iş… Herkese hitap eden bir hediye şekli… Pilotlar da, askerler de herkes seviyor bu işi. Herkesin masasında ve evinde görmek istediği bir obje…”

FİYATLAR DEĞİŞİYOR

“Daha büyüklerini yapmıyorum. İsteyen oluyor fakat tek isteyince elde yapması zor oluyor. Elde çalışmanız lazım. Fiyatlarım 110 liradan başlıyor ve uçağına göre değişiyor. Örneğin; F-16 şu anda 110, F-4 120 lira. KT-1 Eğitim Uçağı daha ufak fakat boyaması en zor olan uçak… Ondan dolayı fiyatı biraz daha değişik…”