Geçtiğimiz yıl AKP Genel Başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine TEOG’un kaldırıldığını hatırlatan Çakırözer, “Artık çocuklarımıza sınav stresi bitecek denmişti, ancak gördük ki ne sınav kalktı, ne de sınav stresi bitti” dedi. 

Sonuçlara göre Anadolu Liselerinin kontenjanı yetersiz kalırken, imam hatip ve meslek liselerinin kontenjanlarının boş kaldığını belirten Çakırözer, “Dereceye giren on binlerce öğrencimiz istediği okula giremedi. Öğrenciler, aileleri mutsuz, ne yapacaklarını bilmiyor. Yüzbinlerce öğrencimizi eğitimden soğutuyor, geleceklerini çalıyorsunuz” dedi.  

Çakırözer, Anadolu Liselerinin kontenjanlarının artırılarak, öğrencilere yeniden tercih hakkı verilmesi çağrısında da bulundu. 
CHP Eskişehir milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü Eğitim İş Eskişehir Şubesi’ni ziyaret ederek, Şube Başkanı Abdülkadir Önder ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. CHP’li heyet ve şube yönetimi TEOG’un yerine getirilen LGS sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

YÜZBİNLERCE ÖĞRENCİ HİÇBİR OKULA YERLEŞEMEDİ
Bu hafta açıklanan LGS sonuçlarına göre yüzbinlerce öğrencinin hiçbir okula yerleştirilemediğini belirten Çakırözer, “Plansız programsız geçilen LGS sistemi  de aslında bir sınavdı. Hem de azalan kontenjanlar ve zorlaşan sorular nedeniyle çocuklarımızı eskisinin kat-be-kat üzerinde strese soktu. Evlatlarımız sınavlardan ağlayarak çıktılar. On binlerce öğrenci ya hiçbir okula yerleşemedi ya da evlerinden çok uzakta okullara yerleşmek zorunda bırakıldı. Bunların arasında ortalaması 90 ve üstü puanlarda olan öğrenciler de bulunuyor. Üstelik bu öğrenciler istedikleri okullara yerleşemediklerinden dolayı tercih hakları ellerinden alındı. 91 bin 687 öğrenci hiçbir okula yerleşemediği için boşta kaldı, bu rakama 4 üncü ve 5 inci tercihini yapan öğrenci sayısı da eklendiğinde 183 bin öğrenci açıkta kaldı. Evlatlarımız eğitimden soğurken, fedakâr anne babaları da üzüntüye boğuldu” dedi.

ÖĞRENCİLER ÖZEL OKULLARA GİTMEK ZORUNDA BIRAKILMAMALI
Sonuçların öğrenciler ve veliler açısından büyük bir şok etkisi yarattığını dile getiren Şube Başkanı Önder ise, “ Bu sistemle öğrencilerin istemedikleri okullara yerleştirilecekleri, birçok ailenin çocuklarını meslek ya da imam hatip lisesi ya da özel okullara göndermek zorunda kalacağı yönündeki kaygılarımız ne yazık ki haklı çıktı. Bizler Eğitim İş olarak özel yetenek isteyen okullar hariç liselere girişler sınavsız olmalı. Herkes istediği okula çocuğunu yerleştirebilmeli. Öğrencilerimiz özel okullara gitmek zorunda kalmamalı” dedi. 

ÖĞRENCİ VE VELİLER NE YAPACAKLARINI BİLMİYOR
Anadolu Liselerinin kontenjanlarının yetersiz olduğuna dikkat çeken Çakırözer, imam hatip ve meslek liselerinin kontenjanlarının yarısının boş kaldığını belirtti. Eskişehir’de Anadolu Liseleri için oluşturulan 4236 kontenjandan 488’i boş kalırken, İmam Hatip Liselerinde bin 388 kontenjanın bin 54’ü boş kaldığını söyleyen Çakırözer, “Görüldüğü gibi sistemi yıllardır ellerine yüzlerine bulaştırmış durumdalar. Öğrencilerimizi sınavdan ağlayarak çıkardılar, okumaktan soğuttular. Evlatlarımızın hayatlarıyla oynadılar. Eskişehir’de ve Türkiye’de öğrenciler mutsuz. Veliler karamsar, kaygılı ve ne yapacaklarını bilmiyor” dedi.

ÇOCUKLAR GELECEKSİZ VE UMUTSUZ BIRAKILIYOR
Hiçbir okula yerleşemeyen öğrencilerin özel okul ya da açık lise tercihiyle karşı karşıya bırakıldığını söyleyen Çakırözer, “Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler özel okul tercihiyle karşı karşıya bırakıldı. Parası olanlar özel okullara kayıt yapabilecekken parası olmayanlar ise eğitimin dışında kalacak. Bu mu dur eğitimde fırsat eşitliği! Ortaya çıkacak bir başka olumsuz sonuç da şu: Özel okula gidemeyecek on binlerce öğrenci açık öğretim liselerine kayıt yapmak zorunda kalacak. Binlerce öğrenci okul sıraları yerine çocuk işçi olmaya zorlanacak” dedi. 
Çakırözer, LGS sonuçları ile yaşananların çocukların en temel insan haklarına aykırı olduğunu, bunun öğrencilerin eğitim haklarını ellerinden alarak, çocukları geleceksiz ve umutsuz bıraktığını söyledi. 

EĞİTİMİN MERKEZİ ÇOCUKLARIMIZ, ROTASI BİLİM OLMALI
LGS nedeniyle mağdur olan öğrenciler için Anadolu Liselerinin kontenjanlarının arttırılması ve öğrencilere yeniden tercih yapma imkanı verilmesi çağrısında bulunan Çakırözer şu değerlendirmelerde bulundu:
“Öğrencileri, velileri ve öğretmenleri mutsuz eden, okulları nitelikli niteliksiz diye ayıran bu adaletsiz sistemden derhal vazgeçilmelidir. Adil ve fırsat eşitliğine dayalı yeni bir eğitim sistemi için aralarında eğitim sendikalarının da bulunduğu tüm sivil toplum örgütleri, eğitimcilerin katılımıyla bir eğitim şurası toplanmalıdır. Merkezine sınavı değil çocuklarımızın iyiliğini koyan, rotası Atatürk’ün gösterdiği gibi bilim olan bir eğitim sistemi kurulmalıdır.”