EOSB Başkanı Nadir Küpeli, 2020 yılının ilk çeyreğine ilişkin açıklanan büyüme rakamlarının ekonominin geleceği açısından umut vaat ettiğini söyleyerek, nisan ayı dış ticaret verilerinde ise ihracattaki düşüşe dikkat çekti. Küpeli, ayrıca ihracatın mutlaka eski temposuna ulaştırılması için yeni tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Ekonomide ve sanayideki büyüme umut vaat ediyor

Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisinin 2020 yılının ilk çeyreğinde 2019’un ilk çeyreğine göre yüzde 4,5 büyüdüğünü, açıklanan bu rakama göre Türkiye’nin bu dönemi dünya genelinde en yüksek büyüme rakamıyla tamamlayan ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Dünya genelinde büyüme rakamlarını açıklayan ülkelerin büyük çoğunluğu ilk çeyreği küçülme ile tamamladı. Her ne kadar Türkiye için ilk çeyrekte yüzde 5’in üzerinde bir büyüme rakamı beklenmekte olsa da açıklanan yüzde 4,5’luk büyüme rakamı koranavirüsün etkilerinin görülmeye başladığı bir dönemi kapsaması nedeniyle yine de oldukça yüksek bir büyüme rakamı olarak kabul edilmelidir. İlk çeyrekte AB'nin yüzde 3,5, ABD'nin yüzde 4,8 daralmış durumda olmasına rağmen, Türkiye yüzde 4,5’lik büyümesiyle dünyadan pozitif ayrışmış durumda. Koranavirüsün ekonomiye olan esas etkisini ikinci çeyrek rakamları açıklandığında daha net göreceğiz. Ancak bu dönemde sanayimiz durmadı, çalışmaya ve üretmeye devam ettik. İlk çeyrek büyüme rakamlarına baktığımızda, 2020 yılına iyi başlayan sanayi üretimi marttaki daralmasına rağmen ekonomik büyümeye oldukça iyi ve yüksek bir katkı sağladı. Sanayi üretimi geçen yıla göre yüzde 6,2 artarken ekonomiye katkısı ise 1,3 puan oldu. İmalat sanayimiz ise yüzde 6,7 büyüme sağladı. Türk sanayisi ekonomiye pozitif yönde katkı yapmayı bu zor dönemde de aralıksız sürdürdü” dedi.

Umut verici görünmekte

Başkan Küpeli sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyüme rakamlarında inşaat sektöründeki küçülmenin büyümeye etkisi negatif olurken, aynı dönemde kamunun ve vatandaşlarımızın tüketim rakamlarındaki artışın büyümeye katkısı oldukça yüksek olmuştur. Buna karşılık dış ticaretin büyümemize olan katkısına baktığımızda ihracatımızdaki yüzde 1’lik daralma ekonomiyi 0,24 puan, ithalattaki yüzde 22,1’lik artış ise ekonomiyi 4,07 puan negatif yönde etkiledi. Toplamda dış ticaretin ekonomiyi küçültücü etkisi ne yazık ki 4.31 puana ulaştı. Özellikle nisanda yüzde 45 daralan ihracatımıza paralel olarak, ihracat pazarlarımızda hala yeterince olumlu bir gelişme gözlenmemesi ikinci çeyrekte dış ticaretin büyüme üzerinde olumsuz etkisinin çok daha yüksek olabileceğini işaret ediyor. Yine bu dönemde yatırımlar kaleminde makine-teçhizat yatırımlarının 5 çeyrek sonra ilk kez yüzde 8,5’lik bir rakama çıkmış olması da sanayimizin büyüme temposu açısından umut verici görünmektedir. 2020 yılını beklenmedik daha büyük gelişmeler olmazsa, yılı pozitif büyüme rakamlarıyla tamamlama olasılığımız oldukça yüksek görülüyor.”

İhracat pazarlarımızdaki daralma, ihracatımızı olumsuz etkiliyor

EOSB Başkanı Küpeli, TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı dış ticaret verilerini de değerlendirdiği açıklamasında, “Türkiye olarak nisan ayında ihracatımız yüzde 41,4 ithalatımız ise yüzde 25 azaldı. Dış ticaret açığımız yüzde 67 artarak 2 milyar 732 milyon dolardan, 4 milyar 564 milyon dolara yükseldi. Covid-19’un ihracat pazarlarımız üzerindeki olumsuz etkisi bizleri yakından etkiliyor. İhracatımızın yüzde 55’ini AB’ye ve birliğin büyük ülkelerine yapıyoruz, bu pazarlarda yaşanan gelişmeler bizleri ister istemez hemen etkiliyor. Koranavirüs nedeniyle yoğun ihracat yaptığımız bu ülkelerde gümrüklerdeki denetimin arttırılması ve belli dönemlerde gümrüklerin kapalı kalması nedeniyle ihracatımızda ciddi ölçüde bir gerileme oldu. Sanayimiz üretime devam etse de ürünlerimizi, ihracat pazarlarına salgın nedeniyle ulaştırmakta büyük sıkıntılar yaşadık. Bu nedenle ihracatın ithalatı karşılama oranı 2019 Nisan ayında yüzde 84,9 iken, 2020 Nisan ayında yüzde 66,3'e kadar geriledi. Diğer yandan Eskişehir bazında TÜİK ihracat rakamlarına baktığımızda, 2020 yılının ilk dört ayında toplam ihracatımız 319 milyon dolar olarak gerçekleşmiş olup, 2019’un aynı dönemindeyse ihracatımız 360 milyon dolardı. Dört aylık dönemde ihracatımız geçen yıla göre 41 milyon dolar azaldı. Özellikle ihracattaki azalış nisan ayında etkisini tam olarak göstermiş olup, bu ayda il ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre 45 milyon dolar azalmıştır. Eskişehir’in ithalat rakamlarına baktığımızda ise ilk 4 aylık dönem için bu yıl 275 milyon dolar olan ithalatımız, geçen yılda aynı seviyesindeydi. Salgının etkisiyle bu yıl Eskişehir olarak ihracatımızın azalmakta olduğu, ithalat düzeyimizin ise geçen yılki seviyesini koruduğu görülmekte. Umudumuz yurtdışı piyasaların açılmasıyla birlikte haziran ayından itibaren, ihracat rakamlarımızın eski yıllardaki seyrine dönmesini bekliyoruz. Bu kapsamda sanayiye ve üretime bu zor dönemde destek sağlayan devletimizin, ihracatımızın daha hızlı artması ve ülkemize daha fazla döviz girişi sağlanması için, yeni destek ve teşvikleri uygulamaya alması bundan sonraki dönem açısından büyük fayda sağlayacaktır” ifadelerinde bulundu.