1943 yılında Fransız Yazar ve Pilot Antoine de Saint-Exupéry tarafından yazılan “Küçük Prens” –dünyada en çok satan ve okunan kitaplardan biri- eser Eskişehir Anadolu Lisesi’nde çeşit çeşit baskıları ve çevirileriyle sizleri bekliyor. Felsefe Öğretmeni ve Yazar Ali Lidar müzenin ortaya çıkış serüvenini ve içeriğini paylaştı.

“Sana ait olanı bu kadar önemli yapan, onun için harcadığın zamandır.” Küçük Prens kitabında yer alan birbirinden güzel cümleler kulağımıza küpe olacak cinsten. Pandemi nedeniyle açılışı ertelenen Küçük Prens Kitap Müzesi’nin Kurucusu Ali Lidar değerli çalışmayı anlattı.

KALICI OLMAK İSTEDİK

“Öncesinde bu işte her öğretmenimizin emeği var. Kolektif bir müzeyiz. Okul Müdürü ve Müdür Yardımcılarımız ile birlikte inanılmaz bir iş ortaya çıktı. 23 Mart 2020 tarihinde açılışı düşünüyorduk ancak pandemiye denk geldik. Malum sonrasında da okullar kapandı. Ancak açılışını yapacağız. Koleksiyonu uzun süredir yapıyorum. Eskişehir, Ankara, İstanbul’da sergiler açtık. Fakat zamanla sergi işleri bizi müze açmaya yöneltti. Sergi nihayetinde sonlu bir iştir. Bütün koleksiyonu daima gösterebileceğimiz bir mekan fikri oluştu. Şartlar uygundu. 2019 Ağustos’ta müze hazırlığına başladık. Mart 2020 tarihinde bitirdik.”

MÜZEMİZ ÜCRETSİZ

“Müzemiz ücretsiz. Bağışlarla kurulan bir yer, giderleri de öyle karşılanıyor. Hafta sonları açık değil fakat hafta içi buradayım. Pazartesi’den Cuma’ya saat 11.00-16.00 arası sosyal medyadan iletişime geçerek ya da okulumuzu arayarak ulaşabilirler. Çok kalabalık olmamak şartıyla gezdiriyoruz. Tabi çok fazla Küçük Prens kitabı mevcut. Şimdilik müzemiz yeterli ama kitaplar da az önce belirttiğim gibi çığ gibi büyüyor. Uzun vadede yeterli olmayacaktır.”

ÇAĞIMIZIN EN ÇOK OKUNAN EDEBİ ESERLERİNDEN BİRİ

“İkinci Dünya Savaşı yıllarında Fransız Yazar ve Pilot Antoine de Saint-Exupéry tarafından yazılmış bir kitap. Antoine de Saint-Exupéry’nin birkaç kitabı daha var ama benim favorim “Küçük Prens”. Yazarı 1944 yılında uçak kazasında öldü diye düşünüyoruz. Sahra Çölü’nde uçağı kayboldu ve cesedi de bulunamadı. Bu da aslında kitabın bitişine uygun bir final oldu. Metaforik durum mevcut. 20. Yüzyılın en çok okunan edebi metinlerinden biri. Benim bildiğim tüm zamanların en çok okunan üç kitabından bir tanesi.”

Dünyanın En Küçük Küçük Prens Kitabı

DÖRT YÜZE YAKIN ÇEVİRİSİ MEVCUT

“Dünyada en çok farklı dil ve lehçeye çevrilen edebi metin. 400’e yakın çevirisi mevcut. Bunun kadar basılı metin bile yok. İki bin civarında kitabımız var. Yaşayan dillerle birlikte ölü dillerde de çevirileri var. Aztekçe, Mayaca, Göktürkçe… Görme engelliler için Braille alfabesiyle yazılan Küçük Prens kitabı da müzemizde bulunuyor. Dünyanın en minik Küçük Prens kitabını da barındırıyoruz. Göktürkçe, Aztekçe, Mayaca dillerinde kitaplarımız var. Mali'de yerel bir kabilenin kullandığı Bambara dilinde de Küçük Prens kitabı müzemizde bulunuyor. Almanca’nın 30’dan fazla lehçesi yazılmış. Orta Çağ İngilizcesi. Kıbrıs Türkçesi, Denizli Ağzı... Çeşitli dil ve lehçeleri gördükçe şaşırıyorum. El yazmalarının ise bende ayrı bir önemi bulunuyor.”

ONLARCA İNSANIN EMEĞİ VAR

“Koleksiyoner iki arkadaşım var; Mehmet Sobacı ve Yıldıray Lise. Onların koleksiyonunu ve benim koleksiyonumu birleştirdik. Sahaflardan aldık. Yurt dışından gönderildi ve sonuç olarak geri dönüşleri de iyi olan bir çalışma ortaya çıkarttık. Müzemizin bütün duvarlarını herkes duvar kağıdı zannediyor ama gerçekte hepsi el emeği ile yapılmış bir sanat eseri. Ressam bir arkadaşım bu konuda çok destek verdi. Hep birlikte emeğimizi ortaya koyduk.”

ETKİNLİK ALANIMIZ VAR

“Ayrıca girişte etkinlik alanımız da mevcut. Çocuklarla birlikte eğitici çizgi film ve çeşitli çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Şunu da belirtmemde fayda var. Türkiye, Küçük Prens’i ilk kendi diline çeviren ülkelerden biri. Eserin dil yolculuğuna baktığımız zaman 1943’ten 2020 yılına kadar uzun bir serüveni var. Değerini bilmeli, yarınlarımız için bu tür eserleri korumalıyız.”

Haber: Merve AKMAN