Tepebaşı Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği iş birliği ile Köy Enstitülerinin 82. kuruluş yılı dolayısıyla Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde “Son Enstitülüler” adlı belgeselin gösterimi ve “Kuruluşunun 82. Yılında Köy Enstitüleri ve Eğitimimiz” adlı söyleşi gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra Eskişehir Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı Ayhan Türkseven, Eğitimci-Yazar İlyas Küçükcan, Gazeteci-Yazar Deniz Zeyrek, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve parti sözcüsü Yıldırım Kaya, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer, CHP eski Milletvekili Mustafa Gazalcı, CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Tepebaşı Belediyesi Meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

“Köy Enstitüleri değerini kente monte etmek istedik”

Etkinliğin açılışında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Tepebaşı’nda 2001 yılında başlattığımız Köy Enstitüleri programları çok farklı bir noktaya geldi. Çok farklı etkinliklerle bugünlere kadar geldi. Hatta 2001 yılında İlyas hocamın armağan ettiği Köy Enstitüsü rozeti hala yakamda duruyor. Onu gururla taşıyorum. Bunlar benim için çok önemli değerler. Cumhuriyet dönemimizin başlarında ilk aydınlanmayı kırsaldan başlatmak çok anlamlıydı. Başlatılan Köy Enstitüleriyle özellikle Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un büyük başarılarıyla çok güzel işler yapılmıştır. Bizler de günümüzde, var olan bu değeri kente monte etmek istedik. Anadolu Üniversitesi ile beraber yaptığımız Kent Enstitüsü programıyla online olarak birçok insana ulaşmaya çalışıyoruz. Bir taraftan da bu mantığın devam ettiğini göstermek istiyoruz. Hepinize geldiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Sorunların geride kaldığı günleri hep birlikte tesis edeceğiz”

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, “Cumhuriyetin ilk yıllarının aydınlanma meşalesini yakan Köy Enstitüleri, hala günümüze ışık saçmaya devam ediyor. Ben bu salonda bulunanların gözlerinde o ışığı görüyorum. Ama ne yazık ki günümüzde ülkemizin içinden geçtiği koşulların ne kadar ağır olduğunu hepimiz biliyoruz. İnanıyoruz ki bugünler de geçecek. Biz yine ebedi önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefleri ve ilkeleri doğrultusunda bu ülkede huzuru, refahı ve eğitimdeki sorunların geride kaldığı günleri hep birlikte tesis edeceğiz. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere de çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Ahmet Başkanımız Köy Enstitüsü ruhunu, Kent Enstitüsü adı altında yaşatmaya devam ediyor”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, “Köy Enstitüsü ruhunu, Atatürk’ün, Hasan Âli Yücel’in, İsmail Hakkı Tonguç’un yarattığı aydınlanma, çağdaşlık, akıl ve bilim yolunda ilerleme güdüsünü hem kendimize hem de yeni kuşaklara yaşatacağız. Bunu da cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı dediğimiz 2023 ve sonrasında Türkiye’yi Atatürk’ün gösterdiği yolda ilerletecek şekilde hayata geçireceğiz. O yüzden Köy Enstitüsü ruhunu yaşatmak önemli. Bu alanda Tepebaşı Belediyesi’nin sürdürdüğü çalışmalardan ötürü ben Başkanımız Ahmet Ataç’a teşekkür ediyorum. Köy Enstitüsü ruhunu Kent Enstitüsü adı altında yaşatma çabaları devam ediyor. Bunun yüzlerce, binlerce hemşehrimize ulaştığının bizler de şahidiyiz. Çalışmalarında kolaylıklar diliyor ve tekrar kendisine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Köy Enstitüleri yolumuzu aydınlatmaya devam edecek”

CHP Ankara Milletvekili ve parti sözcüsü Yıldırım Kaya da, “Köy Enstitülerinin 82. kuruluş yıl dönümünde Eskişehir’de, Tepebaşı’nda olmak bizim için çok büyük anlam ifade ediyor” diyerek, “Aslında 82 değil, 85’inci yıl dönümü. Çünkü Köy Enstitüleri Yasası çıkmadan Çifteler’de köy öğretmeni yetiştirme okulu diye fiili bir uygulama başlamış. Ama programının tamamı Köy Enstitüleri patentli. Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç o dönemde zaten bunu düşünmüşler daha sonra adını da koyarak Köy Enstitüleri 1940’ta başlamış. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte dünden bugüne Köy Enstitülerinin içerisine düşürüldüğü durumu yerinde görmek için yola çıktık. Fikriyatı yok edemediler ama fiziki koşulları yok etmek istiyorlar. Bunun için 21 Köy Enstitüsünü yerinde görerek, hem fikriyatını hem de fiziki koşullarını ayakta tutabilme inadımızı bir kez daha gösterelim istiyoruz. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyet devrimini gerçekleştirerek dünyanın en büyük devrimcisi olduğunu gösterdi. Bize bir devrim armağan etti. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün yoldaşıysak ikinci yüzyıla girerken bize düşen cumhuriyetin ikinci yüzyılını demokrasi devrimiyle taçlandırmaktır. Demokrasi devrimini gerçekleştirmenin tek yolu ise eğitim devrimlerine sahip çıkmak. Bu konuda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Sizlerin huzurunda ant içerim ki, Köy Enstitülerini tarihi eser olarak restore edeceğiz ve yolumuzu aydınlatmaya devam edecek. Halkın iktidarı kurulacak buna eminim. Bu iktidar kurulduğunda birinci vazifemiz bu olacak. Özgür bir Türkiye’yi hep birlikte yaratacağız ve yaşatacağız. Bu sözü, sizlerin huzurunda bir kez daha tekrarlamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Ahmet Başkanımızla birlikte omuz omuza bu mücadeleyi yürüteceğiz”

Bu alanda gerçekleştirdiği çalışmalarda her zaman Ahmet Ataç’ın yanında olacaklarını kaydeden Kaya, şöyle devam etti:

“Bir konuya daha değinmek istiyorum. Sanırım 5 yıl önceydi. Ahmet Başkan bize, “Öğretim üyelerinden oluşan bir masa kurduk. Köy enstitülerini yeniden tekrar etmeyeceğiz ama nüfusun yüzde 85’nin kentlerde yaşadığı bir sürece girdik. Dolayısıyla hocalarımızla birlikte bir kent enstitüsü kurma deneyimi yaşıyoruz, bu konuda bize katkı sunar mısınız” demişti. O zaman milletvekili değildim, parti meclis üyesiydim. O zaman söz vermiştim. Bir eğitimci, bir öğretmen, bir sendikacı olarak söz vermiştim. Şimdi ona ilave olarak da Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin komisyon sözcüsü olarak bir kez daha söz veriyorum. Attığın her adımda, yanı başında seninle birlikte omuz omuza bu mücadeleyi yürüteceğiz, söz veriyoruz.”

Daha sonra yönetmenliğini Çağatay Taşkın Yamen’in üstlendiği “Son Enstitülüler” adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Ardından da moderatörlüğünü Ayhan Türkseven’in yaptığı Deniz Zeyrek, Mustafa Gazalcı ve İlyas Küçükcan’ın ise konuşmacı olarak katıldığı “Kuruluşunun 82. Yılında Köy Enstitüleri ve Eğitimimiz” adlı söyleşi gerçekleştirildi.

Etkinlik, Deniz Zeyrek’in “Masumiyet İstasyonu”, Mustafa Gazalcı’nın “Köy Enstitülerinin Meclis Süreci” ve İlyas Küçükcan’ın “Öncesi ve Sonrasıyla Çifteler Köy Enstitüsü” adlı kitaplarını okurları için imzalamasıyla sona erdi.