Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Eskişehir ve Türkiye nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Küpeli “Koronavirüs (Covid-19) salgının ihracatımız ve ekonomimiz üzerindeki etkilerini, nisan ayı verileri açıklanmaya başladıkça daha net bir şekilde görmeye başladık. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) rakamlarına göre Eskişehir’in nisan ayı ihracatı 49 milyon dolar olarak gerçekleşti. Oysa bir önceki ay olan mart ayında ihracatımız 89 milyon dolardı. Bir aylık dönemde ihracatımız yüzde 45 gerilemiş durumda, gümrüklerde ve ihracata yönelik lojistikte yaşanan sıkıntılar ile en önemlisi yoğun ihracat yaptığımız AB ülkelerindeki koronavirüs etkisiyle ihracatımız bir ay içinde 40 milyon dolar azaldı. Aynı zamanda Eskişehir’in ilk 4 aylık ihracat toplamı da 313 milyon dolara gerilemiş durumda, 2019’un ilk 4 ayında ihracatımız 356 milyon dolardı. İlk 4 aylık ihracatımızdaki kayıp oranı ise yüzde 12 oldu” dedi.

Başkan Küpeli koronavirüsün ülkemizin ihracatına da olumsuz etki yaptığını belirterek, “Türkiye olarak nisan ayı ihracat rakamımız 8 milyar 993 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aylık bazda ihracatımız yüzde 28 gerilemiş durumda. 2019 yılının nisan ayında ihracatımız 14 milyar dolardı. Ülkemizin bu yılın ilk 4 aylık ihracat toplamı 47 milyar 640 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılında bu rakam 54 milyar 969 milyon dolardı. Salgının etkisi ve özellikle ihracat pazarlarımızda yaşanan sorunlar nedeniyle bir önceki yıla göre ilk dört aylık ihracatımız yüzde 13 oranında azalma gösterdi” diye konuştu.

“Küresel ticarette biran evvel işlerin düzelmesini ümit ediyoruz” diyen Başkan Küpeli, “Gerçekten çok olağanüstü bir dönemden geçtiğimiz bugünlerde, sanayicimiz canla başla üretmeye ve çalışmaya devam ediyor. Ancak özellikle Eskişehir gibi yoğun oranda ihracata dönük sanayisi ve üretimi olan şehirlerimiz bu durumdan yüksek oranda etkileniyorlar. Küresel ticarette biran evvel işlerin düzelmesini ümit ediyoruz. İhracat yaptığımız ülkelerde ekonomi ve iç pazarlar ne kadar çabuk toparlanırsa bizde o ölçüde daha fazla ihracat yapabilecek konuma geleceğiz. İnşallah bir iki ay içinde birçok ülkede alınan tedbirlerin gevşetilmesiyle ekonominin tekrar hareketlenmesiyle ihracatımızın eski temposuna kavuşacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.