Avukat, eczacı, mimar, doktor, mühendis kim olursak olalım. Dünya, yaratılışından bugüne kadar hiçbir dönemde diplomalı profesyoneller için bu kadar zor olmamıştı. Bizden önceki dönemlerde yaşayanlar 21. yy da olduğu kadar yaptığı işi anlatmak, fark yaratmak ve her gün bir önceki güne göre işini daha iyi yapmak zorunda kalmamıştı. Yani yaptığını işi ve işiyle beraber kendisini pazarlamak zorunda kalmamıştı. Peki, bunu en doğru ve verimli bir şekilde siz nasıl yapacaksınız?
Katıldığınız toplantılarda, görüşmelerde ya da konuşmacı olduğunuz seminerlerde nelere dikkat etmelisiniz? Sözlü ya da sözsüz iletişim araçlarını kullanırken ne kadar profesyonelsiniz?

Özel yaşamınız ile iş yaşamınız arasındaki ince çizgi dijital hesaplarınız sebebiyle ne kadar şeffaf farkında mısınız? Ya da Sosyal medya sadece facebook ve instagramdan mı oluşuyor zannediyorsunuz? Sizin hangisine ihtiyacınız var biliyor musunuz?

Sosyal medyada hoş giyimli olduğunuz bir fotoğraf paylaşmakla ya da trafiği bol olsun diye türlü türlü şekillere girdiğiniz içeriklerle daha fazla takipçiye ulaşmanız mümkün mü? Ulaştığınız takipçiler size ‘like’dan daha çok ne verebilir? Doğru hedef kitleye kendinizi doğru şekilde anlatabildiğinizi düşünüyor musunuz? Peki, mesleki itibar bu yaptıklarınızın neresinde?

Algoritmalar sürekli güncellenirken bizler ne kadar günceliz?

Web sitenizi yaptırdığınız yazılımcı dijital pazarlama konusunda ne kadar işine hâkim?

Web sitenizi kuracağı alt yapı sizin işinizi görecek mi? Bütçenize uygun web sitesini yaptırmaya çalışırken daha çok para kaybediyor olabilir misiniz?

Mesleki egoları bir kenara bırakıp artık yeni dünya düzenine ayak uydurma vakti geldi de geçiyor bile. 21. Yüzyılın en önemli başlığı bilgi çağı olması. Bu sizi yanıltmasın lütfen bilgi çağı dediysem yanlış ve doğru bilginin iç içe geçtiği herkesin birçok şeyi hatta her şeyi bildiği bir dönemin içindeyiz. İbn-i Haldun’un çok sevdiğim bir sözü vardır; fazla tevazünün sonu vasattan nasihat dinlemektir. Herkesin çok bildiği şu dönemde ise vasattan nasihat dinlemek adet oldu maalesef. İşte tam böyle bir dönemde doğru pazarlama yöntemleri ile kişisel marka değerinizi yükseltmeniz bir strateji işidir ve bu iş öyle vasatların eline bırakılacak bir iş değildir.

Yeni dünya düzeninde neyi, neden, ne zaman, nerede, nasıl ve en önemlisi kiminle yaptığınız çok önemli. Kişisel marka yönetimi mesleki itibar ile beraber bir kariyer planlama yolculuğudur. Kaynaklarınızı doğru yöneterek yaptığımız bir süreç yönetim işidir. Bundan önceki dönemlerde olduğu gibi kişisel marka yönetimi ve kişisel itibar yönetimi sadece holding yöneticileri ya da siyasilerin ihtiyaç duyduğu bir başlıkken günümüzde artık kendi kişisel başarısını elde etmek isteyen her türlü mesleki profesyonelin ihtiyaç duyacağı bir konu haline gelmiştir. İşimizi yaparken yani kurumsal markamızı doğru yönetirken önce kişisel markamızı ihmal etmemeliyiz. Unutmayın markaları içindeki kişiler ancak daha iyi yerlere taşıyabilir.

Stratejik Pazarlama Danışmanı ya da Kurumsal Marka Yönetim Uzmanı Kimdir ve Ne İş Yapar?

1990 lara kadar şirket değerlerinin %80 lik kısmı fiziksel varlıklardan oluşuyordu.

Yani işletmenin karlılığı, finansal sözünü tutma kriterleri, pazar payı, sahip olduğu fabrikaları, makine, tehçizat ve diğer araçları ya da bankadaki paraları gibi somut çıktılara bakılıyordu.

Son 30 yılda ise bu durumda hızlı bir değişim görülüyor. Marka değerinin hesaplanmasında elle tutulamayan değerlerin ağırlık kazandığı aşikâr.

Markanızın tüketicileri başta olmak üzere tedarikçileri, yatırımcıları hatta çalışanlarınız bile artık web sitenizde yazan misyon, vizyon, değerler gibi iyi yazılmış kompozisyonlardan öteye gitmeyen metinler yerine, bu vaatlerini gerçekleştiren bir kültürünüz var mı diye bakıyorlar.


Fortune 500 listesi son 10 yılda yaşadığı hareketliliğini önceki 50 yılda hiç yaşamamıştı. Bunun başlıca nedeni hızla değişen iletişim kanalları ile birlikte tüketici eğiliminin yeni aldığı şekil. Sektörünüz için doğru soruları doğru yollarla soramazsanız, işletme ömrünüzü sürdürebilir kılmanız mümkün değildir. Küresel ısınmanın etkileri ile sürdürülebilir bir dünya için ‘yok etmeden var edebilen’ işletmeler ve bunu da kullanıcısına en doğru ve dürüst şekilde anlatanlar kazanacaklar. Yani yeni dünya düzeninde pazarlama hiç olmadığı kadar önem kazanmış durumda. Bununla beraber diğer bir önemli konu ise doğru pazarlama bütçe planı ve bütçe planı ile örtüşen aksiyon çalışmalarıdır.
Bir stratejik pazarlama danışmanı ve maka yönetim uzmanı olarak, işletmenizin küçük ya da büyük ölçekli olmasına göre ihtiyaçları ve kaynakları doğrultusunda minimum maliyet / maksimum karlılıkla hareket etmesini sağlamak için işin ehli uzman proje partnerlerimle birlikte iç dinamiklerinize uygun bir şekilde, şirketlerinizi daha verimli ve değerli bir hale getirerek sizlerle beraber değer üretiyoruz.
İşte stratejik pazarlama danışmanlığını ve marka yönetim uzmanlarını ajanslar ya da PR şirketlerinden ayıran en önemli husus, işinizi tanıtmak için aksiyonlarınızı sizlerle beraber doğru ihtiyaç analizi ile belirlerken, aynı zamanda yaptığınız çalışmalarınızda paranızı doğru ve stratejik olarak harcamanızı sağlamaktır.

Medya ajansları ya da PR şirketleri yazılı ya da dijital basın kanalları için aldığınız aksiyonları görselleştiren, konsept organizasyon ya da etkinliklerinizin organizasyonunu üstlenen kurumlardır. Onlara ne istediğinizi işletme yöneticileri olarak sizin söylemeniz gerekir. Eğer bu yardımcı şirketlerin bünyelerinde stratejik pazarlama alanında çalışan gerçek bir uzman varsa onun da fikirleri sizleri mutlaka yönlendirecektir.

Peki siz ürün ya da hizmetinizi tanıtırken neye, ne kadar ihtiyacınız var, güncel iletişim kanalları ile uygun strateji nedir, yılların yorgunluğu, işin operasyonel yoğunluğu içinde doğru karar verebiliyor musunuz?

Ya da satışlarda iyi olduğu için pazarlama müdürü yaptığınız yöneticiniz, piyasa şartlarında satış hedeflerinin oluşturduğu baskı altında ve yönettiği ekibin sorunları ile uğraşırken pazarlamanın satıştan çok daha fazlası olduğunun bilincinde mi?

Bu noktada stratejik pazarlama danışmanlığı veren bir kurumsal marka yönetim uzmanı işletme içinde çalışanlar ile yönetim arasında ya da işletme dışında, işletme ile pazarlama tedarikçileri arasında köprü görevi görerek en verimli şekilde aksiyon alınmasını sağlayan kişidir.

Siz de işinizi geliştirirken minimum maliyet / maksimum karlılıkla marka değerinizi ve itibarınızı yükseltmek istiyorsanız, işine hâkim bir stratejik pazarlama danışmanı ve marka yönetim uzmanı ile çalışabilirsiniz. Hem bu sayede emin adımlarla markanızı dijital dünyaya adapte edebilir hem de kendi içinizde şirket check-up ınızı yapmış olursunuz.