Panel tüm paydaşları bir araya getirdi. Manda üreticileri, ilgili kamu kurumları, akademi ve siyaset bir araya geldi, manda yetiştiriciliğinin gelişimi ve potansiyeli konuşuldu. Prof. Günay tarım ve hayvancılık faaliyetleri hakkında üreticilere ve diğer katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada “Bu coğrafyada yaşamanın nimetleri de bedelleri de var. Nimetlerimiz var, 7 iklim 7 bölgeye sahibiz, kendi kendimize yetebilecek gıda üretim potansiyelimiz var. Bu potansiyeli nasıl değerlendiriyoruz işte konu bu. Stratejik olarak teknoloji üretebilmek, savunma sanayinde kendine yetebilmek çok önemli ancak. Ama gıda güvenliği de bir ülke için stratejik konulardan biridir. Bu anlamda çok önemli bir potansiyelimiz var ancak yeteri kadar kullanamıyoruz. Daima kırsal kalkınmaya önem vermiş bir ekonomist, bir akademisyen olarak siyasette de bu konuya önem verdim. Kırsal kalkınma olmadan bir ülke kalkınamaz. Biraz önce tarım müdürlüğümüzün sunduğu çalışmada gördük. Eskişehir’in kimi noktası tarım kimi noktası da hayvancılığa elverişli. Tarım ve hayvancılıkta katma değeri yüksek üretim yapmalı ve bunu ihracata dönüştürmeli, markalar çıkarmalıyız. Sanayide odaklandığımız gibi tarımda da buna yönelmemiz gerekiyor.”

Ne yapıyorsak yenilikçi bakış açısıyla yapacağız

Her alanda yenilikçi bakış açısının şart olduğuna değinen Prof. Dr. Günay, “Şehrimizin bir çok alanda sahip olduğu rekabet üstünlüğünü hayvancılık alanında kullanmamız gerekli. Küçükbaş hayvan üretiminde Eskişehir tarihi olan bir şehir. Mahmudiyede atçılık, İnönü’de manda üreticiliği var. Katma değeri yüksek üretim dediğimiz zaman manda sütünden üreteceğimiz süt ürünleri… İşte biz neyi yapıyorsak yenilikçi bakış açısıyla yapacağız, verimliliği artıracağız, marka yaratacağız.’’ Şeklinde konuştu.

Yenilikçi tarım teknolojilerine öncü il olalım

Tarım teknolojilerinin dünyada da çok önemli bir konu haline geldiğini dile getiren Prof. Dr. Günay, ‘’Bütün dünya Agritech’i konuşuyor. Yani tarımda verimliliği artırmak için kullanılacak yenilikçi ve teknolojik yaklaşımlar. İnşallah Eskişehir bu konuda da öncü il olur. Hükümetimiz Eskişehir’imize tarım ve hayvancılıkta 1.6 milyar liralık destek verdi. Bu destekler doğru kullanıldığında ve sürdürülebilir iş modelleri ortaya konulduğunda çok önemli destekler. ‘’ şeklinde açıklamada bulundu.

Sizlerle birlikte bunu başaracağız

Prof. Dr. Günay sözlerine, ‘’Bizler her şeyin temelinden başlıyoruz, önce bilgi paylaşımı sonra bir çatı altında sinerji yaratacak, ölçek ekonomisinden yararlanacak uygulama. Bu nedenle bu paneli çok önemsiyorum, tüm paydaşlar burada. Katma değeri yüksek üretim, katma değeri yüksek ihracat... İnşallah tarım ve hayvancılıkta da ülkemiz bunları yapabilecek aynı zamanda gıda güvenliğini koruyabilecek güçte. Sizlerin kararlılığı ve desteğiyle bunları başaracağız.’’ Şeklinde son verdi.