Etkinliğe Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna Ankara Büyükelçisi H.E. Vasyl Bodnar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korynevych, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov da katıldı. Prof. Dr. Günay, ‘’ Dostumuz, stratejik ortağımız ve Karadeniz komşumuz Ukrayna’yla ilişkilerimize büyük önem atfediyoruz. İlişkilerimiz ve iş birliğimiz her alanda gelişiyor, derinleşiyor ve bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Kırım’ın 1774 yılında Osmanlı hakimiyetinden çıkıp 1783 yılında Rusya’ya bağlanmasından sonra, yüzyıllarca süren farklı göç dalgalarıyla karşı karşıya kalmış, soydaşlarımız çok zor koşullarda anavatanlarını terk etmek zorunda kalmıştır. Bugün Kırım’da 250-300 bin civarında Kırım Tatarı yaşamaktadır. Üç milyondan fazla Kırım Tatarı kökenli vatandaşa sahip bir ülke olarak Kırım Tatarlarının sorunlarına kayıtsız kalmamız mümkün değildir. Milletvekili olduğum Eskişehir’imizde ise yaklaşık 175.000 bin Kırım Tatarı vatandaşımız bulunmakta, hemşerilerimiz ile yıllardır iç içe yaşamaktayız. Ülkemizin Kırım konusundaki tutumu nettir. Uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olan Kırım’ın yaşa dışı ilhakını tanımıyoruz, tanımayacağız.’’ Şeklinde açıklamada bulundu.

TATARLARA YÖNELİK HUKUK DIŞI UYGULAMALARA DİKKAT ÇEKTİ

MECLİS YASAKLI, LİDERLER ÜLKEYE GİRİŞ YAPAMIYOR, ENDİŞE DUYUYORUZ

Türkiye’nin Kırım politikası ve Kırım’da Tatarlara yönelik hukuk dışı uygulamalardan duyduğu endişeyi dile getiren Prof. Dr. Günay, ‘’Kırım tatarlarının can güvenliklerinin temini, hak ve menfaatleri ile kültürel kimliklerinin korunması; Kırım konusunun ve Kırım Tatarlarının sorunlarının uluslararası toplumun gündeminde tutulması, ülkemizin Kırım politikasının esaslarını teşkil etmektedir. Yarımadadaki Tatarlara yönelik hukuk dışı uygulamalar bizim için endişe kaynağı olmaya devam etmektedir. Kırım Tatarlarının meşru temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yarımadada yasaklı olması ve Kırım Tatar liderliğinin anavatanlarına giriş yapmaktan men edilmiş olması kabul edilebilir değildir.’’

GEREKLİ MAKAMLAR İLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE TATAR VATANDAŞLARIMIZ İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ

Kırım Tatarları için uluslararası anlamda çaba gösterildiğini dile getiren Prof. Dr. Günay, ‘’Öncelikle, Kırım Tatarlarının esenlik ve refahlarının temini ve hak ve çıkarlarının korunması için Ukrayna makamları ve Kırım Tatar liderliği ile yakın işbirliği içerisindeyiz. Tatar vatandaşlarımızın yaşam koşullarının iyileştirilmesi için büyük ölçüde çaba gösteriyoruz.’’şeklinde açıklamada bulundu.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ, DİPLOMASİ İLE ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ

Aynı zamanda AKPM’deki görevi nedeniyle sık sık uluslararası toplantılara katılan Prof. Dr. Günay, Kırım’daki insan hakları ve Kırım Tatarları’nı uluslararası mecralarda gündeme getirmeye devam edeceğini ve Türkiye olarak diplomasi aracılığı ile ara bulucu görevini yerine getireceğini dile getirdi. “Karadeniz Bölgesinin güvenliğine atfettiğimiz önem çerçevesinde son dönemde Rusya- Ukrayna sınırındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Yeni bir çatışma, ne taraflara ne de bölgemize fayda sağlamayacaktır. İlgili tüm taraflara güçlü şekilde itidal çağrısında bulunuyoruz. Donbas’ta, Minsk anlaşmaları temelinde siyasi çözümü destekliyoruz. Bu yöndeki çabalara da destek vermeye hazırız. Kırım tatarlarının hak ve çıkarlarının korunması için Ukrayna makamları ile yakın işbirliği içerisindeyiz. Aynı zamanda Kırım Tatarları soydaşlarımızın haklarının korunması , tutuklu soydaşlarımızın serbest bırakılması için Rusya ile en üst düzey girişimlerimizi devam esiyoruz.”