Köksal, Eskişehir Şehir Hastanesi önünden yapılan eskisehir.net canlı yayınında Soner Yüksel’in sorularını yanıtladı. Köksal, salgınla mücadeledeki son durumu şu sözlerle özetledi:
DÖRT HANELİ RAKAMLARA ULAŞTIĞINI…
“11 Mart’tan bu yana basın aracılığıyla düşüncelerimizi dile getirmeye çalışıyoruz. Daha önce de şunu söyledim. Teknik direktör aynı, oyuncular aynı, çalışanlar aynı... Bi yerde sıkıntı var, sistemde ilerleyemiyoruz. Müdahale gelmesi lazım… Ya oyuncu değişikliği yapmanız lazım ya da teknik direktörü değiştirmeniz lazım. Değiştirmeniz lazım ki maçın gidişatına, kötü gidişata dur demeniz lazım. Biz bunları söylediğimizde Eskişehir’deki birçok alanda Hasan Hüseyin Köksal siyasi olarak acaba hainlik mi yapıyor? Niye devlete zarar veriyor? Ben Eskişehirlilere kısaca şunu söylüyorum. Annenizi, babanızı seviyorsanız 60-65 yaş üstü ise, kronik hastalığı varsa kesinlikle evden çıkmasına izin vermeyin. İzole kalmasını sağlayın. Şu günlerde koronanın dört haneli rakamlara ulaştığını herkes söylüyor. Bizim de bildiğimiz sayılar var. Sağlık Bakanı’na mektup yazdım, çözümleri anlattım.”
OKYANUSTA BOĞULAN BİR ESKİŞEHİR VAR
“Biz şu anda bu savaşta ne kadar az zayiat veririzin mücadelesini verirken hala birileri birilerini gözetiyorsa, hala birileri birilerini kolluyorsa, hala önlem almakta ‘dere geçiyoruz şu anda’… Dere mere değil şu an okyanusta boğulan bir Eskişehir var. Her zaman seslendik. Müdahale edilmesi gerekiyor diye seslendim. Devasa hastaneler yapıyorsunuz, devasa cihazlar alıyorsunuz… O kadar çok insan geliyor ki bir yandan normal hizmetlerini veriyorsun… Bir tarafta Türkiye geneli çıkmış Sağlık bakanı bi rakam söylüyor. Keşke Ekonomi Bakanı, yerli ve milli olan bakan istifa edeceğine Sağlık Bakanı istifa etseydi. Sağlık Bakan Yardımcısı istifa etseydi, duruş göstererek. Her mahallede cenaze var.”
EVİNE YEDİ GÜNDÜR GİDİLMEYEN VATANDAŞ
“Burada bir samimiyetsizlik var. Burada bir ciddiyetsizlik var. Popülist olmayın, sağlık üzerinden popülizm yapılmaz. Ciddiyetle mücadele edilmesi gerekir. Sağlığın tek kalesi sağlık çalışanları. Ben sendika başkanıyım. Ama ben her gün il müdürüne, halk sağlığı başkanına, telefonunu açmayan ilçe sağlık müdürüne bi şekilde ulaşıp evine yedi gündür gidilmeyen vatandaş var, filyasyon yapılmayanlar var. Burada 1000 yataklı devasa bir tesis kurulmuş, binlerce insan çalışıyor.”
ESKİŞEHİR SAĞLIĞINA KAYYUM ATANMIŞTIR
“Ama mutfakta yemek yapacak bütün malzemeler var ama koordinasyonda, iletişimde hata var. Eskişehir’in bir anda durduk yerde birinci sıraya düşmesinin en büyük sebeplerinden biri bu. Samimiyetsiz idareciler var. Bugün herkes maaş çarpanlarından dolayı çıkıp istifa etmiyor. Ekonomi Bakanı istifa ediyor ama hiçbir sağlık idarecisi ‘biz bu işi beceremiyoruz, bırakalım’ dediğini gördünüz mü? Ama maaşı bu kadar yüksek verirseniz 25-30 bin lira maaş alan idarecilerin umurunda değil. Onlar her ay ne kadar görevde kalabilirlerse, onurlu davranış gösterip istifa eden yok. Sağlık-Sen olarak biz bunların bilgi notunu Sağlık Bakanı’na gönderdik. Koordinatörler burada. Türkiye’de ilk defa bir il düşünün o ile geliyor Sağlık Bakanlığı koordinatörleri ve bir aydır buradalar ve gitmeyecekler. Bizimle beraber bu vaka sayısını normale döndürüp hizmetteki sıkıntıları giderebilmek adına üç tane koordinatör burada kalıcı olarak kalacak. Yani bir nevi Eskişehir sağlığına kayyum atanmıştır.“