Odunpazarı Bölgesi’nde Huzur ve Karapınar Mahalleleri’nde uzun yıllardır kentsel dönüşümü bekleyen ve gerekli olan çalışmaların başlamaması nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını iddia eden gecekondularda yaşayan vatandaşların sorunlarını tekrar dile getirmek adına AK Partili isimler Huzur Mahalle Muhtarlığı’nda bir araya geldi.

Yapılan basın açıklamasına AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Büyükşehir Belediyesi ve Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Murat Özcan, Ak Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar, Ak Parti Eskişehir Yerel Yönetimler Başkanı Pınar Turhanoğlu Gücüyener ve mahalle muhtarları katıldı.

Kazım Kurt gerekli adımları atmamakta ısrarcı

Ak Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar yaptığı konuşmada, “Gelinen son nokta itibarıyla halen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt bu konuda gerekli olan adımları atmamakta ısrar etmektedir. Esas olan burada yaşayan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesidir. Biz bu konuda gerekli çözüm için kendilerinin de destek vermesi halinde gerekli girişimlerde bulunacağımızı defalarca söyledik. Yapılan protokol çerçevesinde Odunpazarı Belediyesi’nin almış olduğu bir yetki devri söz konusuydu. Aradan geçen 4 yılda herhangi bir adım atılmamıştır. Biz kanayan yaranın durmasını ve gerekli olan çalışmaların başlamasını istiyoruz” dedi.

8 yıldır başlamayan çalışmalar için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Özcan şu ifadeleri kullandı:

En sorunlu bölge Burhan Sakallı döneminde tamamlandı

“Sayın Burhan Sakallı başkanımız zamanında TOKİ ile yapılan bir iş birliğiyle protokolüyle beraber Etap 1 dediğimiz Gecekondu Önleme Bölgesi’nin yarısı tamamlandı. Hatta en sorunlu alanı biz tamamladık. Hazine arazileri üzerine yapılmış gecekondu mahallerinin daha çok olduğu bölgelerdi. O gariban arkadaşlarımız da mağdur olmasın diye bir formül bulundu. Aslında arsasının tapusu olamayan, hazine arazisi üzerine ev yapmış gecekondu sahipleri bile çok cüzi miktarlar vererek ev sahibi oldular.”

Algı yapmak istedi

“Daha sonra 2014 yılında TOKİ’yi şeytanlaştıran bir üslupla sanki TOKİ, zenginlere ev yapıyormuş ama garibanlara sosyal konut yapmıyormuş mantığıyla TOKİ’ye ciddi anlamda bir itibar suikastı yapıldı. Daha sonra ise kendileriyle çalışılmayacağı söylendi Kazım Kurt tarafından. Bunun sonucunda belediye kendini sahadan çekince Etap 2 olan bölüm maalesef ortada kaldı. ‘Bana imar yapma yetkisi verin’ denildi. TOKİ onu da Kazım Kurt’a verdi. İmar yapma yetkisini alma sebebi ise şuydu: Ben bir imar yaparım, Meclis’ten de geçiririm. Ben imarı yapmış biri olarak öyle bir algı yönetirim ki sanki burayı dönüştüren ben olurum demek istedi. Ama gelinen noktada 2018 yılında imar yaptı biz oy birliğiyle verdik. 2019 yerel seçimlerinden önce mahallelerde gezdiler, buraya 5-6 kat verdik dediler. ‘Biz burayı çözüyoruz’ dediler halbuki bunun sonucu beklemeden sırf oy devşirmek için yapılan bir hamleydi bu. Daha sonra mahkeme TOKİ’yi haklı bularak bu imar planını durdurdu.”

İmar planlarının önünde hiçbir engel kalmadı

“Geçen aylarda yine önümüzü geldi ve oy birliğiyle yine geçirdik. Nabi hocamızın önderliğiyle TOKİ’deki görüşmelerimizi tamamladık. Ve dedik ki, ‘Siz bu konuda haklı gereçleriniz olsa da o bölgedeki insanların mağduriyeti düşünerek lütfen mahkemeye taşımayın ve bu imar planları geçsin dedik’. Onlar teklifimizi kabul ettiler. Şu anda imar planlarının önünde herhangi bir engel kalmamıştır.”

Bu beceriksizliği ne sayacaksınız? diye sorun

Özcan, “Burada bir takım siyasal argümanlarla bu konunun bu zamana kadar sürünmesinde ve bundan sonra da sürüncemeye kalmasındaki şahıs Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’tur. Ona şu soruyu sorun lütfen. Sekiz yılda iki tane mahalle Vadişehir ve Ihlamurkent mahallelerini ve Etap 1 ‘i tamamlayan bir AK Partili varken sen sekiz yılda sadece bir etabın 2’ncisini imarını yapmama konusunda göstermiş olduğun beceriksizliği neye sayacaksınız? Diye muhtarım ve bölge halkı sorsunlar, biz de soracağız. TOKİ’nin yaptığı yeri mahkemeye vererek 250 hektar arazinin 150 hektara düşmesini, 1.2 imsalde kalmasını sağlayan da bu belediye başkanıdır. Şimdi onlar bizi mahkemeye verdiği zaman 250 hektarı, 150 hektara düşürdüğü zaman, 5 bin 500 konutu, 3 binlere düşürdüğü zaman ki o 2 bin 500 konutu garibanlar alacaktı. Bu engelleme olmuyor da biz İmarcılık Yönetmelikleri’ne niçin uymadı diye verilen bir mahkemede ‘engelleme edebiyatını’ çok çok duyduk. Laf yerine icraat üretin diyoruz. Belediyeyi icraata davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.