Ekonomideki kötü gidişatın faturasının halka yüklenmek istendiğine dikkat çeken Çakırözer, “Tasarruf yapılacak yerler denildiğinden neden ilk akla belediyeler geliyor? Belediyelerin üç kuruşuna göz dikeceğinize Sarayın şatafatından, kamuya aldığınız lüks araçlardan, her yıl kat kat artan örtülü ödeneklerden kesinti yapın” dedi.

ŞATAFATIN FATURASI HALKA YÜKLENİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada bütçe açığını kapatmak için belediyelere ayrılan ödeneklerden yüzde 30 kesinti yapılacağı bildirildi. 

Belediyeye aktarılan kaynaklardan kesinti yapılacak olmasına tepki gösteren CHP’li Çakırözer, “Tek adam yönetiminin ilk icraatlarından biri ekonomideki kötü gidişatı halkın sırtına yüklemek oldu. Özellikle seçim döneminde artış gösteren bütçe açığını belediyelere, vatandaşın sırtına yüklemeye çalışıyorlar. Bu böyle olmaz! Belediyelerin, vatandaşın üç kuruşuna dokunacağınıza şatafatlı, lüks Saray harcamalarından kesin. Vatandaşların öncelikli hizmetlerini veren kurumların kaynaklarında yapılacak azaltma, yurttaşların yaşamlarını doğrudan olumsuz yönde etkiler, yurttaş hizmet alamaz. Gelişi güzel, şatafatlı, lüks harcamaların faturasını neden halk ödüyor” dedi. 

YARDIMLARI KESİP, YETKİLERİ KISITLAYACAKLAR
Yapılan kesintilerin şehirlere yapılacak olan yatırımların da önüne geçeceğini belirten Çakırözer, “Belediyelerin sorumlulukları artmasına rağmen kaynakları sürekli azaltıldı. Büyükşehir Yasası ile merkez belediyemize büyük sorumluluk yüklediler. Yüzlerce köy, mahalle Büyükşehir belediyemize bağlandı. Belediyeler, vermeleri gereken rutin hizmetleri verirken bile zorluk çekiyorlar. Ayrıca belediyeler arasında yapılan ayrımcı, adaletsiz uygulamalar da ortada. Belediyelere geçici işçi alımında neler yaşandığı, belediyeler arasındaki kontenjan farklılıklarını hala unutmadık. Şimdi de önce maddi kaynakları kesecekler, sonra da muhtemelen yetkileri kısıtlayacaklar. Yerelin yetkilerini kaldırıp, gücünü azaltmak istiyorlar. Belediyelerin çoğu zaten borçlu, hali hazırda borçlarını ödemekte zorlanan belediyeler bu durum daha da olumsuz etkilenecek. Bizler bunu kabul etmiyoruz” dedi. 

HEDEF MUHALİF BELEDİYELER
Hükümetin maddi kaynakları keserek özellikle kendilerine muhalif belediyelerin hizmet vermesini engellemek istediğini belirten Çakırözer, “Bugüne kadar belediyelere yönelik hazırlıklar vardı. Belediye başkanlarının istifaya zorlanması, kayyum atamaları… Şimdi de bu kesintileri muhalif belediyeleri sindirmenin bir aracı olarak kullanılması planlanmakta” dedi.

YAŞANABİLİR KENTLERİMİZ İÇİN BELEDİYELERİMİZDEN ELİNİZİ ÇEKİN
Belediyelerin imar, katı atık, ulaşım kentsel alt yapı, kanalizasyon ve temizlik gibi mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamak üzere kurulu olduğunu aktaran Çakırözer, “Belediyeler böylesi bir durumda bırakın temel görevlerini yerine getirebilmeyi, personelinin maaşlarını bile ödeyemeyecek duruma gelebilir. İşte bu yüzden yaşanabilir kentlerimiz için belediyelerimizden elinizi çekin!” dedi. 

HALKIN PARASI ÖRTÜLÜ ÖDENEĞE GİDİYOR
Açıklamasında Cumhurbaşkanı harcama yetkisinde olan örtülü ödenekten 2018 yılının ilk beş ayında 915 milyon 702 bin lira harcama yapıldığını hatırlatan Çakırözer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gizli ödeneğe 2015’de ortak olmasıyla harcamalarda tarihi rekorlar kırıldı. 2015’de 1.7 milyar TL, 2016’da 2.2 milyar lira harcandı. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılındaki 103 milyon liralık harcamadaki artış 2017 yılında 25 kat arttı. Bütçede ‘gizli hizmet giderleri’ başlığında açıklanan örtülü ödenekte sadece Mayıs ayında yapılan harcama 168 milyon 456 bin lira. 2018’de örtülüye ayrılan tutarın tümünün harcanması durumunda örtülü ödenek 15 yılda 36 kat artmış olacak” dedi. Çakırözer, “Öte yandan, seçim harcamalarının etkisiyle Haziran ayında bütçe açığı 25,6 milyar TL, 2018 yılının ilk 6 ayında ise 46,1 milyar TL olağanüstü seviyeye çıktı. Ülke ekonomisi giderek içinden çıkılamaz bir hale geldi. Rakamlar ortadayken yapılması gereken belediyelerin 3 kuruşuna el koymak değil, yapılması gereken Saray’dan, Meclis’in, kamunun lüks harcamalarından kesmektir” ifadelerini kullandı.